1 / 5

De ce isi "permite" Erste sa amane listarea

Contractul semnat in decembrie 2005 intre Erste si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu specifica nici macar o singura penalizare pe care grupul austriac ar avea-o de platit in cazul in care termenul privind listarea BCR este incalcat.

Printre interdictiile impuse Erste se afla dizolvarea, lichidarea, falimentarea sau instituirea administrarii speciale pentru BCR. De asemenea austriecii trebuiau sa mentina identitatea corporativa a bancii romanesti, ei fiind totodata obligati sa nu instraineze actiunile timp de trei ani de la preluare.

In contract se mentioneaza ca Erste Bank va achita penalitati reprezentind 10% din pretul platit statului in schimbul actiunilor BCR pentru fiecare caz de incalcare a obligatiilor din contractul de privatizare, in timp ce despagubirile asumate de partea romana nu pot depasi 50% din valoarea pachetului transferat. Penalitatile sunt calculate prin raportare la pretul achitat de Erste Bank pentru actiunile AVAS la BCR, in valoare de 2,23 miliarde euro.

Si angajamentul privind listarea BCR in maxim trei ani este prevazut in contract, insa in cazul nerespectarii acestuia statul nu a prevazut nicio sanctiune financiara pentru Erste. In contract se mentioneaza totusi ca incalcarea angajamentelor asumate de Erste Bank, in ceea ce priveste obligatia de a lista actiunile BCR, va repune automat in vigoare prevederea statutara privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala a Actionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi.

In aceste conditii Erste a convins SIF-urile in 2009 sa amane listarea BCR pana cand conditiile din piata de actiuni se vor imbunatati, sau, mai exact, pana in octombrie 2011.

In contractul cu SIF-urile nu s-au prevazut niciun fel de clauze suplimentare care sa completeze sau sa contrazica alte clauze. In acel acord de amanare al listarii nu s-a prevazut decat amanarea in sine si niste conditii in care Erste poate sa rascumpere actiuni de la actionarii minoritari. In rest nicio alta clauza care sa ma puna in superioritate sau inferioritate fata de ce era semnat inainte cu statul”, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri