3 / 5

SIF-urile pot sa forteze listarea BCR, dar nimeni nu vrea sa supere grupul Erste

In ultima perioada, nemultumirile SIF-urilor cu privire la amanarile succesive ale procedurilor de listare a BCR au devenit tot mai vizibile. Desi oficial nimeni nu se declara complet nemultumit de felul in care Erste abordeaza situatia BCR, unele societati de investitii financiare au inceput sa ia in calcul si alte metode pentru valorificarea pachetelor de actiuni detinute de Erste.

“Nu putem sa fortam nota, dar determinati de propriul calendar cu privire la consultarea actionariatului, noi am si pus pe ordinea de zi intentia noastra clara de a adopta o pozitie pana la AGA, ca sa stim cum ne fundamentam bugetul si care sunt perspectivele valorificarii acestei participatii”, a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova (SIF2).

Societatea este singura dintre cele cinci SIF-uri care a propus actionarilor ca in urmatoarea adunare generala, ce va avea loc pe 21 aprilie, sa se aprobe valorificarea actiunilor de la BCR , precum si mandatarea Consiliului de Administratie pentru posibilitatea valorificarii totale sau partiale a pachetului de titluri detinute in cadrul bancii.

Desi listarea ramane prima optiune, noi ne putem gandi la oricare alta optiune, inclusiv vanzarea directa cate Erste. Avem intalniri permanente cu Erste dar nici pe departe nu putem spune ca am ajuns sa negociem un pret pentru actiunile detinute, momentan nici promisiuni nu avem”, spune Ceocea.

Pentru moment insa majoritatea SIF-urilor prefera sa astepte negocierile cu Erste, asta desi ar putea forta listarea, daca s-ar pune de acord.

Bineinteles ca SIF-urile pot obliga Erste sa listeze BCR. Pentru ca acest lucru sa aiba loc este nevoie de o simpla interventie scrisa din partea celor cinci societati”, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3).

La inceputul acestei luni, BCR a inflamat din nou relatia cu societatile de investitii financiare, anuntand ca nu va acorda dividende nici pentru anul 2010, urmand sa propuna actionarilor capitalizarea profitului net obtinut, la fel cum recomandase si anul anterior.

„Putem spune ca ne surprind, cel putin, noile declaratii publice facute de oficialii BCR, despre neintrunirea conditiilor listarii precum si despre posibilitatea ca noi sa primim o informare din partea consiliului de supraveghere al bancii, potrivit careia si an acest an profitul net al bancii va fi incorporat intr-o majorare de capital”, a declarat presedintele SIF Moldova.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri