Efecte asupra puterii de distributie

Efecte asupra puterii de distributieIntr-o piata care s-a confruntat in ultimii ani cu restrangeri masive de activitate, decizia ca formularele de subscriere in ofertele publice de vanzare sa fie preluate doar de agentii inregistrati in registrul CNVM limiteaza din start puterile de distributie ale brokerilor.

Cu tot mai putine sucursale si angajati in cazul brokerilor independenti, bancile detin suprematia ca si putere de distributie datorita extinderii puternice. Totusi, foarte putine banci au in fiecare sucursala cate un agent delegat pe bursa, mai ales ca activitatea de investitii financiare din aceste locatii era redusa.

Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust, a explicat pentru Wall-Street.ro ca regulamentul in vigoare prevede ca din grupul de vanzare a unei oferte publice, fie primara sau secundara, pot face parte si banci, institutii financiare nebancare sau societati de asigurari, practic toate institutiile supravegheate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

„Mi se pare ciudata aceasta decizie, care practic restrange puterea de vanzare a unei oferte. Odata lansata o astfel de oferta, este important sa beneficieze de o putere foarte larga de distributie, mai ales ca piata bursiera din Romania nu este atat de mare incat sa permita o vanzare vasta”, explica Simionescu.

El invoca si restrangerile de activitate ale brokerilor din ultimii ani, care a dus la o activitate mai redusa, in teritoriu.

„Decizia Comisiei influenteaza negativ orice oferta de vanzare prin piata de capital. Mai ales acum, dezvoltarea bursei romanesti este strans legata de succesul ofertelor ce vor urma, dar astfel de hotarari nu fac decat sa reduca din start potentialul”, a mai spus Simionescu.

Efecte directe - Oferta Petrom

Efecte directe - Oferta PetromCea mai apropiata oferta de vanzare prin piata de capital este cea a Petrom, aflata in acest moment la selectia intermediarului.

„Nu inteleg sensul deciziei CNVM. Nu-i vad nicio aplicabilitate practica, mai ales ca in acest moment are loc selectia intermediarului la oferta publica de vanzare a Petrom”, a explicat Rares Nilas (foto), directorul BT Securities.

In cursa pentru intermedierea Petrom sunt prezente sase consortii, fiecare avand in componenta cel putin o banca. Mai mult, CEC Bank, care s-a unit cu Alpha Bank si Nomura, nu are autorizatie de a presta servicii de investitii financiare, fiindu-i din start limitata orice forta de distributie.

Nilas spune ca BT Securities nu va fi direct afectata in cazul particular al ofertei Petrom, avand o retea extinsa de agenti – 32 de agenti de bursa si delegati, conform raportarilor de pe site-ul BVB.

„Insa, vor fi probleme la nivelul celorlate institutii de credit participante. In plus, nu stiu cum va fi afectat si procesul de selectie a intermediarului, pentru ca unul din criterii este cel al puterii de distributie oferit de firma sau consortiul respectiv”, a mai spus seful BT Securities.

Si Valerian Ionescu, directorul departamentului piete de capital din cadrul BCR, spune ca decizia va afecta posibilitatile de operare a bancilor in cadrul ofertelor de vanzare prin bursa.

„BCR are un numar mare de agenti delegati, deci in cazul nostru nu va fi o problema”, a explicat acesta.

Conform informatiilor de pe site-ul Bursei, Banca Comerciala Romana are un numar total de 68 de agenti inregistrati.

Decizia CNVM a venit ca raspuns la solicitarea BRD de analizare a posibilitatilor subscrierii prin intermediul retelei lor de sucursale si agentii, in cazul unei oferte publice secundare de vanzare

Mai multi agenti de bursa in banci

Mai multi agenti de bursa in banciAutorizarea unui agent de bursa dureaza, in medie, doua luni. Cursul si examenul costa in jur de 500 de lei iar inregistrarea la CNVM aproximativ 1300 de lei.

Odata cu intrarea in vigoare a acestei decizii, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a fost publicata in buletinul CNVM, bancile vor trebui sa isi autorizeze un numar mare de agenti.

„Procesul de pregatire si formare a agentilor de bursa nu este foarte scurt, deci termenul mediu de doua luni nu cred ca poate fi respectat”, a explicat Nilas.

La licitatia pentru intermedierea vanzarii a 10% din Petrom participa sase consortii, formate din institutii financiare interne si internationale: JPMorgan - BCR - Intercapital Invest, Morgan Stanley - Raiffeisen Capital & Investment, Goldman Sachs - UniCredit CA IB Securities, UBS - ING Bank, Nomura - CEC Bank - Alpha Bank, Renaissance Capital - BT Securities.

BCR are inregistrati 68 de agenti de bursa si agenti delegati, conform informatiilor de pe site-ul bursei.

Raiffeisen Capital & Investment are 6 agenti de bursa, in timp ce Unicredit CA IB Securities are 4 agenti. ING Bank functioneaza pe baza pasaportului, avand un numar de 3 agenti iar CEC Bank nu este inregistrata ca intermediar al BVB.

Alpha Bank are 4 agenti de bursa, apartinand de Alpha Finance, iar BT Securities are un numar total de 32 de agenti.