1 / 4

Efecte asupra puterii de distributie

Intr-o piata care s-a confruntat in ultimii ani cu restrangeri masive de activitate, decizia ca formularele de subscriere in ofertele publice de vanzare sa fie preluate doar de agentii inregistrati in registrul CNVM limiteaza din start puterile de distributie ale brokerilor.

Cu tot mai putine sucursale si angajati in cazul brokerilor independenti, bancile detin suprematia ca si putere de distributie datorita extinderii puternice. Totusi, foarte putine banci au in fiecare sucursala cate un agent delegat pe bursa, mai ales ca activitatea de investitii financiare din aceste locatii era redusa.

Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust, a explicat pentru Wall-Street.ro ca regulamentul in vigoare prevede ca din grupul de vanzare a unei oferte publice, fie primara sau secundara, pot face parte si banci, institutii financiare nebancare sau societati de asigurari, practic toate institutiile supravegheate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

„Mi se pare ciudata aceasta decizie, care practic restrange puterea de vanzare a unei oferte. Odata lansata o astfel de oferta, este important sa beneficieze de o putere foarte larga de distributie, mai ales ca piata bursiera din Romania nu este atat de mare incat sa permita o vanzare vasta”, explica Simionescu.

El invoca si restrangerile de activitate ale brokerilor din ultimii ani, care a dus la o activitate mai redusa, in teritoriu.

„Decizia Comisiei influenteaza negativ orice oferta de vanzare prin piata de capital. Mai ales acum, dezvoltarea bursei romanesti este strans legata de succesul ofertelor ce vor urma, dar astfel de hotarari nu fac decat sa reduca din start potentialul”, a mai spus Simionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri