De la o piata de frontiera la una emergenta

De la o piata de frontiera la una emergentaBursa de Valori Bucuresti (BVB) isi propune sa treaca de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta, iar planurile sunt ambitioase: oficialii spun ca piata romaneasca ar putea ajunge a doua din regiune intr-un orizont de maximum trei ani.

„In 2-3 ani sper sa ajungem a doua piata dupa Polonia, in functie de volumele tranzactionate, o posibila trecere in categoria <emerging markets> urmand sa ridice considerabil interesul investitorilor, cat si al companiilor interesate de o listare”, a spus Valentin Ionescu (foto), directorul general al BVB, in cadrul conferintei organizata de Wall-Street.ro, Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central

Piata locala indeplineste in prezent cerintele de accesabilitate a pietei necesare pentru a trece la categoria <emerging>, insa are probleme atunci cand vine vorba criteriile ce privesc marimea si lichiditatea pietei.

Astfel, la 28 martie, doar cinci companii indeplineau criteriul capitalizarii totale, de peste 873 milioane dolari, acestea fiind Petrom, BRD, Fondul Proprietatea, Transgaz si Alro. De asemenea, doar primele trei dintre acestea mai intrunesc criteriul capitalizarii free-float-ului, de peste 436 milioane dolari.

In privirea lichiditatii, doar FP se incadreaza in normele unei piete emergente, care prevad un ATVR (annualized traded value ratio) de peste 15% din capital.

Ca solutii, BVB spune ca identificarea si atragerea altor emitenti importanti, precum BCR, Nuclearelectrica sau Romtelecom, ar imbunatati semnificativ nivelul lichiditatii. Totodata, Petrom ar putea sa indeplineasca cerintele de ATVR dupa listarea suplimentara a pachetului de 9,8% din actiunile companiei.

Directorul Bursei mai spune ca saptamana viitoare va participa alaturi de reprezentantii Franklin Templeton si cei ai Ministerului Finatelor la o intalnire desfasurata in Londra, urmand sa discute cu investitorii straini interesati sa cumpere titluri Fondul Proprietatea si sa subscrie la ofertele publice desfasurate in 2011 de statul roman.

Ce e de facut pentru investitorii rezidenti

Ce e de facut pentru investitorii rezidentiMihai Chisu, broker in cadrul societatii IFB Finwest, spune ca maturizarea pietei va fi atinsa atunci cand bursa va fi perceputa de public ca o investitie, iar de catre antreprenori ca o forma de finantare.

Pragul detinerilor de maxim 1% din cadrul societatilor de investitii financiare (SIF) este una dintre principalele probleme ale pietei romanesti, investitorii importanti nefiind interesati sa cumpere actiunile unei companii unde puterea de decizie le este limitata.

“De zece ani vorbim de acest prag si nu se intampla nimic. Absolut nimeni in piata nu vrea aceasta limitare insa cu toate acestea pragul nu poate sa fie doborat sub nicio forma. Temerile privind o preluare ostila a SIF-urilor nu sunt in totalitate indreptatite. Daca este sa o luam asa, un astfel de lucru se poate intampla in cadrul oricarei companii listate”, a declarat Mihai Chisu.

Legislatia pietei de capital prevede ca un investitor sau un grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu pot detine mai mult de 1% din actiunile unui SIF, iar in cazul depasirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate sa vanda detinerile care depasesc 1%.

In Parlament exista demersuri pentru aprobarea majorarii pragului de detinere, de la 1% la 5% din capitalul social. Reprezentantii firmelor de brokeraj spun insa ca o astfel de marire nu ar rezolva problema de fond, investitorii institutionali straini fiind interesati de pachete de actiuni mult mai mari decat 5%.

Mihai Chisu a mai declarat ca sustine o initiativa a investitorilor care au cerut ca jucatorii locali sa beneficieze de anumite avantaje din partea statului, similare celor acordate in Polonia, in cadrul ofertelor publice ce vor fi desfasurate la Petrom, Transgaz, Transelectrica si chiar Romgaz.

“Eu as propune sa se realizeze un demers legislativ prin care publicul sa fie indemnat sa participe la IPO-urile statului. As merge mai departe: rezidentii ar trebui sa aiba intaietate in cazul ofertelor din acest an”, spune Chisu.

Eliminarea pragului la SIF-uri

Eliminarea pragului la SIF-uriPragul la SIF-uri este adus in discutie si de Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Acesta spune ca fondurile de pensii romanesti isi vor investi banii in bursele externe, daca piata de capital romaneasca nu se va dezvolta indeajuns de mult pentru a sustine astfel de investitii.

“Eliminarea pragului de la SIF-uri este un lucru absolut necesar. SIF-urile vor sa fie tratate ca si Fondul Proprietatea, dar cand vine vorba de transparenta nu le convine. Acestea sunt cele mai importante actiuni din piata asa ca actionarii trebuie sa aiba un cuvant mai puternic de spus. Eliminarea pragului ar genera un plus considerabil de lichiditate”, spune Oancea.

Seful CSSPP spune ca a cerut oficialilor din Guvern infiintarea unor fonduri de investitii sectoriale, administrate privat, in care fondurile de pensii sa poata sa investeasca. Cel putin pentru moment, cererea a fost insa intampinata cu reticenta de catre stat.

Oancea afirma ca astfel de fonduri ar urma in prima faza sa fie nelistate, urmand ca dupa o anumita perioada ele sa fie aduse pe bursa.

“Crearea unor fonduri de investitii administrate similar Fondului Proprietatea, care sa investeasca in diverse domenii ar genera o implicare masiva din partea jucatorilor interesati de economia romaneasca, inclusiv fondurile de pensii. Am avut discutii si cred ca sunt multi oameni deschisi la aceasta solutie insa dupa cum vedeti pana acum nu s-a intamplat nimic. Ceva noutati poate vor mai aparea in 2012, care, sa nu uitam, este an electoral”, a mentionat Oancea.

Expunerea pe actiuni romanesti si straine a fondurilor de pensii private ajunge in prezent la circa 14% din active sau 666,7 milioane lei.

Oancea a sugerat Ministerului Finantelor Publice sa emita titluri de stat cu o valoare nominala mai mica si adresate exclusiv populatiei.

"Statul ar putea face oferta publica doar pentru populatie
, iar titlurile pe care le-ar emite sa le listeze ulterior la bursa. Astfel, statul se finanteaza, iar oamenii ajung intr-o oarecare masura sa se familiarizeze cu mecanismele pietei de capital", a afirmat Oancea.

Nici reprezentantii fondurilor mutuale nu sunt multumiti de lichiditatea actuala a BVB, acestia spunand ca vor urma fondurile de pensii pe bursele externe daca situatia nu se schimba.

„Atat timp cat in Romania nu prea exista <marfa> este posibil ca si fondurile mutuale sa plece spre alte burse si sa ajunga astfel sa finanteze economiile statelor respective, in loc sa ramana aici”, a declarat Mihail Ion, directorul general al Raiffeisen Asset Management

Cum este vazuta Bursa locala din strainatate

Cum este vazuta Bursa locala din strainatateFragmentarea pietei de capital romanesti nu este vazuta bine de jucatorii straini, acestia considerand ca in Romania nu este loc pentru doua burse separate.

"Am fost surprins cand am auzit ca in Romania sunt doua piete, una pentru actiuni si una separata pentru derivate. Din punctul meu de vedere, orice bursa trebuie sa aiba din prima zi de la infiintare si o piata futures care sa complementeze si sa ajute la cresterea lichiditatii. Romania este prea mica pentru a avea o piata de capital atat de fragmentata, doua piete sunt prea multe. Sper si cred ca bursele de la Sibiu si Bucuresti vor ajunge la un consens fie ca este vorba de fuziune sau de oricare alta solutie", a declarat Milan Prochazka (foto), head of execution and electronic sales Wood & Company.

Acesta a subliniat ca piata romaneasca are nevoie de tarife mai bune, noi listari din mediul privat dar si dintre companiile aflate in portofoliul statului, precum si de posibilitatea unui acces mai facil la tranzactionarea pe BVB.

„BVB este pe radarul investitorilor in momentul de fata. Listarea Fondului Proprietatea, si anuntatele oferte publice de la Petrom si de la companiile de stat au crescut interesul investitorilor straini insa in mod clar nu sunteti numarul unu in zona”, considera Milan Prochazka.

Compania de brokeraj Wood&Co intrat pe piata romaneasca anul trecut, in 2011 urcand spectaculos in topul brokerilor, dupa intermedierea mai multor schimburi cu actiuni ale Fondului Proprietatea. Prochazka spune ca firma isi propune ca in acest an sa ocupe unul dintre primele cinci locuri in topul brokerilor.

Reprezentantii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, afirma ca au sustinut in discutiile purtate cu statul roman ca o parte din titlurile aflate in ofertelor publice de la companiile de stat sa fie destinate micilor investitori, o masura sustinuta atat de brokeri cat si de AIPC.

„Am vorbit despre astfel de posibilitati insa tot ce pot spune in prezent este ca pana acum guvernantii nu au spus <nu>. Ultima discutie am purtat-o acum doua saptamani”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Solutii legislative

Solutii legislativeComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) arata ca printre masurile necesare dezvoltarii pietei de capital din Romania se afla imbunatatirea cadrului legal existent, introducerea si oferirea unor noi instrumente financiare, educarea si protectia investitorilor, precum si imbunatatirea guvernantei corporative.

„Legislatia nationala trebuie sa fie armonizata in vederea transpunerii recentelor directive europene. Totodata trebuie sa clarificam aspectele problematice care nu sunt reglementate la nivel international”, spune Marian Balaban, specialist piete de capital, directia reglementare CNVM.

El a mai adaugat ca investitorii locali trebuie implicati mai mult in activitatea emitentilor, una dintre conditiile de baza pentru dezvoltarea companiilor listate. Balaban spune ca in prezent CNVM conlucreaza cu Institutul de Guvernanta Corporativa al BVB, pentru stabilirea unor principii directoare pe care actorii pietei de capital trebuie sa si le asume si sa le respecte.

De cealalta parte Depozitarul Central promite ca introducerea conturilor globale, cerute in special de investitorii straini, va fi realizata in cel mai scurt timp posibil, astfel incat accesul la piata romaneasca sa fie imbunatatit semnificativ.

In prezent, exista cinci sau sase participanti care au fost autorizati sa utilizeze conturi individuale si globale pentru toate instrumentele financiare.

"Impreuna cu BVB, ne dorim ca in piata romaneasca sa se generalizeze utilizarea aceluiasi set de mecanisme pentru toate instrumentele financiare, si anume cele utilizate in celelalte tari europene. Faptul ca operatiunile cu actiuni FP au functionat in mod corespunzator a aratat ca noile masuri de control al riscului (imprumutul de instrumente financiare si "mutarea" pre-validarii in sistemele intermediarilor) au fost corespunzatoare, ceea ce ne face sa credem ca ar putea fi extinse la toate instrumentele financiare romanesti, dupa modelul FP”, a declarat Adriana Tanasoiu, director general la Depozitarul Central.

Ea mai arata ca aderarea Depozitarului la platforma pan-europeana de decontare TARGET2 Securities va oferi pietei locale o expunere mai ridicata in valorificarea fluxurilor de capital si va face posibila trnzactionarea unor noi instrumente financiare.