1 / 6

De la o piata de frontiera la una emergenta

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi propune sa treaca de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta, iar planurile sunt ambitioase: oficialii spun ca piata romaneasca ar putea ajunge a doua din regiune intr-un orizont de maximum trei ani.

„In 2-3 ani sper sa ajungem a doua piata dupa Polonia, in functie de volumele tranzactionate, o posibila trecere in categoria <emerging markets> urmand sa ridice considerabil interesul investitorilor, cat si al companiilor interesate de o listare”, a spus Valentin Ionescu (foto), directorul general al BVB, in cadrul conferintei organizata de Wall-Street.ro, Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central

Piata locala indeplineste in prezent cerintele de accesabilitate a pietei necesare pentru a trece la categoria <emerging>, insa are probleme atunci cand vine vorba criteriile ce privesc marimea si lichiditatea pietei.

Astfel, la 28 martie, doar cinci companii indeplineau criteriul capitalizarii totale, de peste 873 milioane dolari, acestea fiind Petrom, BRD, Fondul Proprietatea, Transgaz si Alro. De asemenea, doar primele trei dintre acestea mai intrunesc criteriul capitalizarii free-float-ului, de peste 436 milioane dolari.

In privirea lichiditatii, doar FP se incadreaza in normele unei piete emergente, care prevad un ATVR (annualized traded value ratio) de peste 15% din capital.

Ca solutii, BVB spune ca identificarea si atragerea altor emitenti importanti, precum BCR, Nuclearelectrica sau Romtelecom, ar imbunatati semnificativ nivelul lichiditatii. Totodata, Petrom ar putea sa indeplineasca cerintele de ATVR dupa listarea suplimentara a pachetului de 9,8% din actiunile companiei.

Directorul Bursei mai spune ca saptamana viitoare va participa alaturi de reprezentantii Franklin Templeton si cei ai Ministerului Finatelor la o intalnire desfasurata in Londra, urmand sa discute cu investitorii straini interesati sa cumpere titluri Fondul Proprietatea si sa subscrie la ofertele publice desfasurate in 2011 de statul roman.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri