Optimism pe linie

Optimism pe liniePrimul trimestru al acestui an a adus evolutii pozitive pe Bursa de Valori Bucuresti, atat in cotatii cat si in valoarea medie tranzactionata. In ciuda turbulentelor de pe plan international, a conflictelor din Africa sau a calamitatilor din Japonia, vestile bune de pe plan intern au impulsionat piata financiara si au alimentat opiniile optimiste.

Adrian Simionescu (foto),
managerul Vienna Investment Trust, spune ca evolutiile bune din primul trimestru s-au situat, totusi, sub asteptarile sale de la finalul anului trecut.

„Prin prisma lichiditatii si a perceptiei investitorilor asupra pietei, ma astept ca ratingul de tara sa fie favorabil, pana la finalul acestui an. Asadar, estimez aprecieri importante ale emitentilor de pe bursa si o crestere a lichiditatii”, a declarat Simionescu, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

In opinia sa, datele privind PIB-ul pe primul trimestru al anului vor fi pozitive, iar odata cu iesirea Romaniei din recesiune, serviciile financiare vor fi printre primele sectoare care isi vor reveni.

„Exporturile au dus partea grea a crizei, au ajutat foarte mult si vor contribui in continuare. Insa vin foarte puternic din urma investitiile straine. Primele care vor iesi din criza vor fi cele care au intrat in declin in prima faza, asa ca serviciile financiare isi vor reveni in acest an”, explica brokerul.

Cu toate acestea, nu trebuie omisi factorii de risc generati de razboiul din Libia si criza din Japonia, care creioneaza un context international nu tocmai favorabil.

Simionescu nu crede ca aceste doua situatii pot retrimite economia mondiala inapoi in recesiune. „Per ansamblu, fata de anul trecut, economia mondiala a inregistrat progrese insemnate, tarile sunt stabile, exista dorinta de a se crea mecanisme care nu mai permit reintrarea in recesiune si fundamentele sunt mult mai solide pentru reluarea cresterii economice”.

Legat de derapajele care s-ar putea crea in buget, in contextul anului viitor electoral, Simionescu se asteapta ca interventia politicului in economie sa fie mult mai redusa decat in trecut, ca urmare a pre-aprobarii bugetelor de catre Comisia Europeana.

Vezi in slide-ul urmator ce crede Adrian Simionescu despre marile privatizari pe bursa.

Dezvoltarea bursei, in mainile politicului

Dezvoltarea bursei, in mainile politiculuiInceputul de an a adus promisiuni mari pentru piata de capital. 2011 ar putea fi un an crucial, istoric, daca toti actorii bursei si-ar uni fortele, in sensul dezvoltarii, spunea directorul BVB.

Adrian Simionescu nu vede o dezvoltare spectaculoasa a Bursei de Valori Bucuresti pe termen scurt, dar remarca progresele insemnate, pe baza unor fundamente solide, alimentate de dorinta conducatorilor bursei. „Cel putin la nivel teoretic nu exista niciun motiv care sa stopeze o evolutie mai buna a pietei serviciilor financiare si chiar mai solida”.

Insa, reticenta mediului politic fata de piata de capital, care persista inca din anii '90, poate fi o piedica in calea acestei dezvoltari. Statul are un rol foarte important in dezvoltarea bursei, prin vanzarea unor pachete si privatizarea unor companii importante.

Managerul Vienna Investment crede ca nevoia de bani si presiunea facuta de FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala vor obliga guvernantii sa acceseze finantarea prin piata de capital. Mai ales daca ofertele de anul acesta, la Petrom, Transgaz si Transelectrica, vor avea succesul scontat si vor aduce beneficii importante.

„Treptat, aceasta reticenta incepe sa cedeze. Chiar daca ultimele pozitii ale politicului nu sunt favorabile, in aceasta privinta, trebuie sa luam in calcul si alegerile care urmeaza, eventualele schimbari ale conducatorilor. Sunt sigur ca vom vedea mari privatizari prin bursa in urmatorii ani. In plus, avem perspectiva de crestere economica si piata de capital a ramas la nivele foarte scazute, care vor fi descoperite de marii investitori”, a mai explicat Simionescu.

In ciuda opiniilor ca piata de capital este inca destul de scumpa, in comparatie cu regiunea, brokerul spune ca nivelul de randamente pe care bursa romaneasca le ofera in acest moment sunt foarte interesante si atractive, reducand astfel din influenta negativa a costurilor mari, vizavi de interesul investitorilor.

Va ajunge bursa romaneasca o piata emergenta? Vezi in slide-ul urmator ce crede brokerul Adrian Simionescu.


"Am si rezerve, dar cred ca fuziunea BVB - Sibex va avea loc"

"Am si rezerve, dar cred ca fuziunea BVB - Sibex va avea loc"Un plan maret pe care conducerea BVB il are pentru anii urmatori este aducerea nivelului pietei romanesti imediat sub cel al Bursei poloneze si migrarea catre statutul de piata emergenta, de la cel de „frontier market”.

Simionescu spune ca in ceea priveste emergenta, acesta este un obiectiv mai greu de realizat, pentru ca sunt cateva criterii extrem de importante de indeplinit.

„Cultura financiara precara din Romania ne face sa ramanem captivi unei mentalitati invechite, dar cati timp multi au constientizat schimbarile generate de criza, ma astept sa asistam la o revolutie in gandire si sa fim mai deschisi la mecanismele pietei”.

Legat de tinta BVB de a deveni a doua piata din regiune, managerul spune ca nu este un obiectiv greu de indeplinit, mai ales ca avem premisele si strategia. Insa, termenul de 2-3 ani nu este foarte realist, in opinia sa.

Adrian Simionescu a fost numit recent membru provizoriu in Consiliul de Administratie al Depozitarului Central, urmand sa fie validat de CNVM si suspus aprobarii in Adunarea Generale a Actionarilor.

„Am destule idei in ce priveste dezvoltarea Depozitarului Central si strategii pe care cred ca am putea sa le urmam. Dar ramane sa fiu validat si sa le propun administratorilor si actionarilor”, a explicat acesta, preferand sa nu dea mai multe detalii, pana la preluarea oficiala a functiei.

Simionescu ramane un sustinator al fuziunii dintre BVB si Sibex, chiar daca spune ca nu mai are aceleasi argumente, din cauza scaderii drastice a lichiditatii pietei derivatelor de la Sibiu.

„Motivul acestei diminuari a volumelor nu este competitia dintre cele doua burse, chiar daca BVB a reusit sa isi deblocheze putin aceasta zona si sa se repozitioneze. Dar faptul ca multi intermediari ofera clientilor alternative de tranzactionare pe pietele externe a facut ca multi jucatori de pe Sibex sa iasa afara, sa gaseasca lichiditate si contraparte si sa fie mai greu de adus inapoi. Astfel, si cei putini care au ramas nu sunt multumiti de ce li se ofera, asa ca viitorul acestei burse nu este prea roz”, a declarat Simionescu.

Cu toate acestea, sustine ideea ca piata financiara romaneasca este prea mica pentru doua burse si spera ca, de aceasta data, actionarii sa inteleaga necesitatea fuziunii celor doi operatori.

„Vad ca exista dorinta de ambele parti si nu vad niciun motiv care sa blocheze procesul. Daca si evaluarile vor fi acceptate de actionari, mizez ca fuziunea va avea loc, desi am si anumite rezerve”, a explicat managerul VIT.

Vrei sa afli mai multe despre investitiile in energia regenerabila? Vezi detalii in slide-ul urmator


Potential urias pentru investitiile in energia regenerabila

Potential urias pentru investitiile in energia regenerabilaLa sfarsitul anului 2009, Adrian Simionescu si divizia de securities a grupului Vienna Investment, si-au directionat 75% din resursele financiare si umane spre cea mai verde bursa din lume: Bluenext, cea mai mare piata de mediu din lume, dezvoltata de NYSE Euronext.

Cu exceptia evenimentelor de la inceputul anului, cand toate tranzactiile cu certificate pentru dioxid de carbon au fost suspendate de Comisia Europeana, ca urmare a unor furturi din registrele nationale.

Astfel, lichiditatea pe aceasta piata a scazut de peste 10 ori fata de media anului trecut si inca mai exista registre inchise, partea buna a acestui incident a fost ca s-au inasprit regulile de tranzactionare si supraveghere si s-au luat decizii de reglementare a acestor tranzactii.

Pe plan local, Simionescu spune ca a remarcat, in acest an, un interes in crestere a poluatorilor romani pentru energia regenerabila.

„Chiar acum suntem in discutii cu un grup mare pentru investitii de peste 300 milioane euro in energie regenerabila, in Romania. Avem in derulare proiecte de achizitii dezvoltate in parteneriat cu nume mari, de peste 300 milioane euro in energie eoliana si solara, plus un proiect de circa 18 milioane de euro pentru biogaz si cateva pe biomasa”, a explicat managerul.

In opinia sa, aceasta zona se va dezvolta foarte mult si in Romania, pe fondul extinderii curentului de renuntare la energiile conventionale. In plus, Romania este vazuta in Uniunea Europeana ca tara cu cel mai mare potential pe investitiile in energie regenerabila, fapt ce determina o atentie crescuta a investitorilor.

In 2009, Simionescu anunta si intentia de a lansa un fond de investitii in energie. Acest proiect a fost amanat, din cauza restrictiilor pe care reglementarile romanesti le are pentru un astfel de instrument.

VIT analizeaza posibilitatea lansarii fondului inregistrat in alta tara, pentru ca cererea este imensa si sunt multe companii strategice la nivel modial interesate de acest proiect.

„Imi doresc sa fie un fond 100% romanesc, dar legislatia ne constrange. Noi am gandit un fond deschis, care sa investeasca direct in proiecte de energie regenerabila, sa detina participatii sau chiar sa dezvolte proiecte. Interesul este urias, vrem sa atraga multi investitori si sa poata fi tranzactionat pe bursa”, a explicat Simionescu.

Insa, potentialul Romaniei este crescut pe toate zonele, de la revenirea macro, la dezvoltarea bursei si a proiectelor de energie verde. Cu un context favorabil si cu multa vointa, viitorul in aceste directii nu poate fi decat unul pozitiv, conchide brokerul.