1 / 5

Optimism pe linie

Primul trimestru al acestui an a adus evolutii pozitive pe Bursa de Valori Bucuresti, atat in cotatii cat si in valoarea medie tranzactionata. In ciuda turbulentelor de pe plan international, a conflictelor din Africa sau a calamitatilor din Japonia, vestile bune de pe plan intern au impulsionat piata financiara si au alimentat opiniile optimiste.

Adrian Simionescu (foto),
managerul Vienna Investment Trust, spune ca evolutiile bune din primul trimestru s-au situat, totusi, sub asteptarile sale de la finalul anului trecut.

„Prin prisma lichiditatii si a perceptiei investitorilor asupra pietei, ma astept ca ratingul de tara sa fie favorabil, pana la finalul acestui an. Asadar, estimez aprecieri importante ale emitentilor de pe bursa si o crestere a lichiditatii”, a declarat Simionescu, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

In opinia sa, datele privind PIB-ul pe primul trimestru al anului vor fi pozitive, iar odata cu iesirea Romaniei din recesiune, serviciile financiare vor fi printre primele sectoare care isi vor reveni.

„Exporturile au dus partea grea a crizei, au ajutat foarte mult si vor contribui in continuare. Insa vin foarte puternic din urma investitiile straine. Primele care vor iesi din criza vor fi cele care au intrat in declin in prima faza, asa ca serviciile financiare isi vor reveni in acest an”, explica brokerul.

Cu toate acestea, nu trebuie omisi factorii de risc generati de razboiul din Libia si criza din Japonia, care creioneaza un context international nu tocmai favorabil.

Simionescu nu crede ca aceste doua situatii pot retrimite economia mondiala inapoi in recesiune. „Per ansamblu, fata de anul trecut, economia mondiala a inregistrat progrese insemnate, tarile sunt stabile, exista dorinta de a se crea mecanisme care nu mai permit reintrarea in recesiune si fundamentele sunt mult mai solide pentru reluarea cresterii economice”.

Legat de derapajele care s-ar putea crea in buget, in contextul anului viitor electoral, Simionescu se asteapta ca interventia politicului in economie sa fie mult mai redusa decat in trecut, ca urmare a pre-aprobarii bugetelor de catre Comisia Europeana.

Vezi in slide-ul urmator ce crede Adrian Simionescu despre marile privatizari pe bursa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri