1 / 4

Investitia care a batut aurul si actiunile in ultimii 16 ani

Manuela Plapcianu, directorul general al casei de licitatii de arta Artmark, este increzatoare ca o investitie facuta intr-un obiect de arta romanesc prezinta riscuri minime, avand in vedere ca artistii locali sunt puternic subevaluati in prezent.

Plecam de la un nivel atat de jos incat imi este foarte greu sa cred ca am putea asista la surprize, la scaderi puternice de pret sau un <bubble> in sector pe un orizont de timp de 7-10 ani. Pretul care se plateste pentru un artist roman este in acest moment mult sub valoarea reala, arta contemporana romaneasca, artisti consacrati, se pot cumpara cu aceeasi bani pe care ii platim pentru o ora de consultanta la un cabinet de avocatura important”, a declarat Manuela Plapcianu (foto), la o conferinta care a marcat lansarea Indexului Pietei Romanesti de Arta de catre Artmark, in colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Indexul monitorizeaza si proceseaza toate vanzarile publice (prin licitatie de arta) din Romania in ultimii 16 ani (1995 – 2010).

Randamentul anual mediu al pietei romanesti de arta a fost de 36% in ultimii 16 ani, mai mare decat randamentul anual mediu, aferent aceleiasi perioade, al investitiei in aur, terenuri si valori mobiliare romanesti, mentioneaza oficialii Artmark. Anul trecut randamentul a crescut pana la 40%.

Piata romaneasca de arta a ajuns in 2010 la o valoare de 8,3 milioane euro, cifra fiind estimata ca va urca in acest an pana la 10-15 milioane euro.

Nicolae Grigorescu este cel mai bine vandut pictor roman, tabloul sau „Tarancuta odihnindu-se” fiind licitat pentru suma record de 270.000 euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri