Achizitia unui operator din regiune

Achizitia unui operator din regiuneBursa de Valori Bucuresti are in plan achizitia unor pachete la operatori bursieri din regiune, de dimensiuni reduse, ca parte din proiectul de consolidare a pietei de capital romanesti, in urmatorii ani.

Valentin Ionescu (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat intr-o intalnire cu presa ca se poarta discutii incipiente cu mai multi operatori din regiune, pentru preluare.

Compania si-a bugetat 20 de milioane de lei (aproape 5 milioane euro) pentru imobilizari financiare, care ar putea include si acest gen de tranzactii.

Este posibil sa aveti o surpriza in perioada urmatoare, daca se finalizeaza discutiile. Deocamdata nu pot da mai multe detalii, suntem companie listata, nu putem furniza astfel de informatii pana nu se concretizeaza ceva”, a declarat Ionescu.

Acesta a mentionat ca sunt vizate burse de dimensiuni reduse, fara sa explice daca va fi cumparat un pachet majoritar, mai multe pachete minoritare sau alte variante.

Tot in planul de consolidare a pietei de capital se afla si fuziunea cu Sibex, care va fi supusa aprobarii de principiu a actionarilor saptamana viitoare.

“Vrem sa devenim a doua bursa din regiune dupa Polonia si sa trecem de la statutul de piata de frontiera la cel de bursa emergenta. Ne propunem ca in urmatorii doi ani si jumatate sa ajungem la 70-80 de milioane de euro pe zi, deci sa depasim rulajele burselor din Burdapesta si Praga”, a mentionat CEO-ul BVB.

Astfel, la 28 martie, doar cinci companii indeplineau criteriul capitalizarii totale, de peste 873 milioane dolari, acestea fiind Petrom, BRD, Fondul Proprietatea, Transgaz si Alro. De asemenea, doar primele trei dintre acestea mai intrunesc criteriul capitalizarii free-float-ului, de peste 436 milioane dolari.

In privirea lichiditatii, doar FP se incadreaza in normele unei piete emergente, care prevad un ATVR (annualized traded value ratio) de peste 15% din capital.

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a respins 24 de cereri primite din partea unor actionari, care solicitau injumatatirea capitalului social si alegerea administratorilor prin intermediul votului cumulativ.

Vestea propunerii de injumatatire a capitaului nu a fost foarte bine primita in piata. Wall-Street a consultat mai mult actionari ai BVB si consultanti in fuziuni si achizitii iar concluzia generala denota un semnal negativ in piata, pe langa efectele in potentiala fuziune dintre cele doua burse. Citeste mai multe detalii in articolul Injumatatirea capitalului BVB, o bila neagra pentru companie, piata si fuziune.



Fuziune si conturi globale in toata piata

Fuziune si conturi globale in toata piataValentin Ionescu se declara un sustinator al fuziunii dintre BVB si Sibex si se asteapta ca acest proces sa primeasca aprobarea de principiu.

„La nivel macro, trebuie sa consolidam piata. In Ucraina, de exemplu, sunt mai multe burse, dar piata in ansamblu nu este deloc interesanta tocmai din cauza fragmentarii. In lume tendinta este de consolidare si, in majoritatea cazurilor, fuziunile sunt benefice. Noi suntem doua companii complementare, BVB face 99% din piata spot si Sibex 98,5% din piata derivatelor. Practic, am devenit concurenti cand noi am lansat derivatele si ei spot-ul, dar cred ca este mai degraba o risipa de energie pentru ambii operatori”, a explicat CEO-ul Bursei.

In cel mai optimist scenariu, daca actionarii ar aproba fuziunea de principiu in AGA, ar urma stabilirea detaliilor de paritate, evaluare (care ar dura peste 6 luni). Dupa finalizarea acestui proces, fuziunea va trebui din nou aprobata de actionari, cu cel putin doua treimi din voturi.

Valentin Ionescu a declarat ca a trimis la CNVM cererea de extindere a conturilor globale in toata piata, in urma cu doua-trei saptamani.

„CNVM si-a manifestat intentia de a aplica sistemul de conturi globale pentru companiile din BET si BET-FI, in prima faza. Eu as prefera sa le avem cat mai repede, pe toata piata. In prima instanta, intermediarii trebuie sa termine cu auditul”, a mai spus Valentin Ionescu, mentionand ca si-ar dori sa vada conturi globale in toata piata inainte de prima oferta publica de vanzare a statului, respectiv la Petrom.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a extind termenul de finalizare a auditului pana pe 20 mai, acesta fiind initial stabilit pentru 20 aprilie.

Dupa introducerea conturilor globale in toata piata, BVB are in plan separarea tranzactionarii de post-tranzactionare in platforma Arena XT, lucru care ar usura munca brokerilor ce lucreaza cu mai multe banci custode.

„Unul din motivele pentru care volumele pe Fondul Proprietatea sunt sub asteptari este ca acum trebuie sa ai un cont global pentru fiecare custode cu care lucrezi, si sunt intermediari care au 8-9 custozi. Odata cu separarea respectiva, vor putea lucra cun un singur cont. Sistemul este unul hibrid deocamdata, odata cu implementarea sa dupa standardele internationale lucrurile se vor imubanatati, la nivel de activitate, lichiditate”, a mai explicat Ionescu.

Legat de comisioanele ridicate din piata, directorul Bursei spune ca scaderea lor ar trebui sa fie o tendinta in toate institutiile pietei, nu doar a operatorului, care a reduc constant comisioanele percepute.

De exemplu, la oferta Petrom, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va incasa 0,5% din valoarea ofertei. Daca aceasta se va ridica la 600 de milioane de euro, cum este estimata, CNVM va primi aproximativ 3 milioane de euro. Pe de alta parte, consortiul care va intermedia oferta are un comision de 0,36% din total.

Ce urmeaza pentru piata

Ce urmeaza pentru piataBVB a semnat un protocol cu OPSPI, in ce priveste oferta Petrom, propunand deja alocarea unui procent din oferta pentru investitorii de retail, pentru a incuraja atragerea acestora in piata.

„Noi am propus intre 10 si 30% din oferta pentru retaileri, dar decizia va fi luata de vanzator si consortiul intermediar”, a explicat Ionescu.

Urmatoarea listare programata la BVB este cea a NEPI, ce va inaugura segmentul REITs-urilor. Directorul Bursei estimeaza inceputul lunii mai pentru inceperea tranzactionarii, prospectul fiind depus la CNVM si BVB pentru aprobare.

"Estimez ca termenul va fi ca si in cadrul celorlate oferte, desi nu trebuie sa uitam ca este primul fond de real-estate care se listeaza si al doilea emitent international. NEPI va fi pe bursa nu mai tarziu de jumatatea lunii mai", declara Dan Weiler, director executiv pe Corporate Finance Investment Banking la BCR, in urma cu o luna.

De asemenea, pentru acest an mai este asteptata o oferta publica pe Bursa de Valori Bucuresti, a unui dezvoltator imobiliar, care si-a ales deja intermediarul.

BVB mai poarta discutii cu Ministerul Economiei pentru listarea companiilor, lucreaza impreuna cu Franklin Templeton in proiectul de cotare pe bursa a firmelor din portofoliu si discuta cu mai multe companii private, precum Softwin, Diverta sau UTI.

„Din pacate, in cateva luni nu poti umple un gol format in 15 ani. Este momentul sa mai iesim din birouri, si noi si intermediarii, si sa punem umarul la consolidarea pietei”, a declarat ionescu.

De asemenea, in curand urmeaza sa se listeze si derivatul cu activ suport pe titlurile BVB, care va debuta direct cu market-maker, undeva in luna mai.

Pentru anul viitor, BVB isi propune dublarea valorii medii a tranzactiilor, pana la 20 de milioane de euro. In 2007, cand valoarea medie a tranzactiilor era de 23 milioane euro, o actiune BVB se tranzactiona la aproximativ 200 de lei. In sedinta de ieri, titlurile BVB au inchis la valoarea de 42 de lei.

Pentru Adunarea Generala a Actionarilor din 29/30 martie, au fost convocati 1333 de actionari. Spre comparatie, la listarea din iunie 2010, BVB avea 331 de actionari.