1 / 4

Achizitia unui operator din regiune

Bursa de Valori Bucuresti are in plan achizitia unor pachete la operatori bursieri din regiune, de dimensiuni reduse, ca parte din proiectul de consolidare a pietei de capital romanesti, in urmatorii ani.

Valentin Ionescu (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat intr-o intalnire cu presa ca se poarta discutii incipiente cu mai multi operatori din regiune, pentru preluare.

Compania si-a bugetat 20 de milioane de lei (aproape 5 milioane euro) pentru imobilizari financiare, care ar putea include si acest gen de tranzactii.

Este posibil sa aveti o surpriza in perioada urmatoare, daca se finalizeaza discutiile. Deocamdata nu pot da mai multe detalii, suntem companie listata, nu putem furniza astfel de informatii pana nu se concretizeaza ceva”, a declarat Ionescu.

Acesta a mentionat ca sunt vizate burse de dimensiuni reduse, fara sa explice daca va fi cumparat un pachet majoritar, mai multe pachete minoritare sau alte variante.

Tot in planul de consolidare a pietei de capital se afla si fuziunea cu Sibex, care va fi supusa aprobarii de principiu a actionarilor saptamana viitoare.

“Vrem sa devenim a doua bursa din regiune dupa Polonia si sa trecem de la statutul de piata de frontiera la cel de bursa emergenta. Ne propunem ca in urmatorii doi ani si jumatate sa ajungem la 70-80 de milioane de euro pe zi, deci sa depasim rulajele burselor din Burdapesta si Praga”, a mentionat CEO-ul BVB.

Astfel, la 28 martie, doar cinci companii indeplineau criteriul capitalizarii totale, de peste 873 milioane dolari, acestea fiind Petrom, BRD, Fondul Proprietatea, Transgaz si Alro. De asemenea, doar primele trei dintre acestea mai intrunesc criteriul capitalizarii free-float-ului, de peste 436 milioane dolari.

In privirea lichiditatii, doar FP se incadreaza in normele unei piete emergente, care prevad un ATVR (annualized traded value ratio) de peste 15% din capital.

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a respins 24 de cereri primite din partea unor actionari, care solicitau injumatatirea capitalului social si alegerea administratorilor prin intermediul votului cumulativ.

Vestea propunerii de injumatatire a capitaului nu a fost foarte bine primita in piata. Wall-Street a consultat mai mult actionari ai BVB si consultanti in fuziuni si achizitii iar concluzia generala denota un semnal negativ in piata, pe langa efectele in potentiala fuziune dintre cele doua burse. Citeste mai multe detalii in articolul Injumatatirea capitalului BVB, o bila neagra pentru companie, piata si fuziune.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri