1 / 5

Cresterea lichiditatii bursei este comensata de scaderea comisioanelor

Falimentul Lehman Brothers va ramane un eveniment memorabil in istoria financiara a lumii. Ziua de 15 septembrie 2008, in care gigantul financiar si-a anuntat prabusirea a declansat un sir de evenimente financiare dramatice.

Cu toate acestea, sectorul de investitii financiare din lume si din Romania a dat semne de criza cu mai multe luni inainte. Cu mult inainte ca economia reala sa resimta criza, serviciile financiare treceau deja prin momente grele. Cu toate acestea, specialistii consultati de Wall-Street.ro nu se asteapta ca acest segment sa iasa primul din criza.

Razvan Pasol (foto),
presedintele si director general al Intercapital Invest, nu crede ca serviciile de investitii vor fi fruntase si la iesirea din criza.

„Desi anul acesta valoarea tranzactiilor la bursa inregistreaza o revenire importanta fata de anii 2008-2009, pentru firmele de intermediere vestea nu reprezinta o bucurie majora, intrucat relativa crestere a lichiditatii este compensata de scaderea comisioanelor de tranzactionare”, a declarat Pasol pentru Wall-Street.ro.

In orice piata, o companie are la dispozitie doua strategii principale de crestere si dezvoltare: de pret, prin care concureaza oferind cele mai mici preturi clientilor si de calitate, prin care concureaza oferind servcii premium, inovatie si valoare adaugata pentru clienti.

„Pe piata serviciilor de investitii din Romania, majoritatea intermediarilor nu au mai nimic de oferit clientilor ca si criteriu de diferentiere sau valoare adaugata, si atunci nu pot concura in mod real decat oferind comisioane de tranzactionare din ce in ce mai mici. Pentru clienti, insa, efectul este numai aparent unul favorabil: banii la bursa se castiga din recomandari bune, sisteme performante si inovatie, nu din comisioane mici. Astazi, comisionul mediu de tranzactionare este mult mai scazut decat cel din perioada 2005-2007. Cu toate acestea, ma indoiesc ca performantele conturilor clientilor sunt mai bune astazi decat atunci”, a mai explicat Pasol.

Mai mult, brokerii care concureaza numai prin reduceri din comisioane nu au resuit sa traga semnale de alarma la inceputul crizei cu privire la oportunitatea vanzarilor, producand pierderi investitorilor, iar astazi ezita in lansarea unor semnale clare de cumparare, ratand oportunitati.

„In plus, multi intermediari sunt mai degraba preocupati de aspecte tehnice si organizatorice legate de piata de capital, minore in tabloul acesteia, si nu de directiile principale de dezvoltare a pietei: atragerea de noi emitenti si investitori”, a mai spus seful Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri