Ce sectoare au batut estimarile analistilor

Ce sectoare au batut estimarile analistilorAnalistii firmei de investitii Beskpoke Investment spun ca 69% dintre dintre companii au avut raportari mai bune decat asteptarile pietei. Procentul este ceva mai ridicat in cazul unui sondaj realizat de Thomson Reuters, care releva faptul ca 75% din companiile incluse in indicele S&P 500, al bursei americane, au depasit pronosticurile date de analisti.

Oricare dintre cele doua procente ar fi luate in calcul, situatia este vizibil mai buna fata de ultimii doi ani, si chiar printre cele mai bune din ultimul deceniu. Doar in primele trimestre din 2000 si 2004 procentul companiilor care au batut estimarile a depasit pragul de 70%.

Companiile din sectorul financiar listate la New York au adus cele mai multe surprize pozitive in primul trimestru, 81% dintre acestea raportand profituri peste asteptari.

Sectorul farmaceutic si cel IT au depasit de asemenea media pietei, cu procente de 70% fiecare.

La capatul opus al clasamentului se afla companiile din sectorul energetic (39%) si cele din sectorul consumului discretionar (55%).

Sursa tabel: Bespoke Investment Group

Marile banci inca nu si-au revenit din criza

Marile banci inca nu si-au revenit din crizaSituatia este surprinzatoare avand in vedere ca inaintea sezonului de raportari financiare actiunile energetice au tinut capul de afis in piata americana, inregistrand cele mai mari cresteri, in vreme ce titlurile financiare au pierdut teren.

“Se pare ca analistii s-au grabit si au avut asteptari prea mari de la energetice si prea mici din partea financiarelor”, mentioneaza analistii Bespoke.

Profiturile peste asteptari ascund in unele cazuri date fundamentale care arata ca efectele crizei financiare globale inca mai persista. Cea mai evidenta este situatia celor mai mari sase banci de pe Wall Street. Este vorba de Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs si Morgan Stanley, ale caror venituri nete au scazut per ansamblu cu 13,3% in T1 2011, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, noteaza Bloomberg.

De asemenea profitul inainte de taxe, provizioane si tranzactiile speciale (care este considerat un indicator mai bun al profitabilitatii decat decat rezultatul net) a fost in medie cu 40,2% mai mic.

Datele releva faptul ca nivelul creditarii ramane unul scazut, iar veniturile bancilor din taxe si comisioane sunt in continuare reduse. Somajul ridicat din SUA, preturile caselor din nou in scadere si restrictiile impuse asupra comisioanelor percepute au afectat sursele de venit ale bancilor.

Cele mai mari banci din Statele Unite au oferit cu 6% mai putine credite in primele trei luni din acest an
, comparativ cu perioada similara din 2010, arata compania de servicii financiare KBW Inc.

“Lipsa cresterii pe creditare ii face pe investitori sa se indeparteze de actiunile financiare. Nu este vorba despre o iesire masiva din sector, insa aceste actiuni se vor tranzactiona la preturi slabe”, spune Paul Miller, analist in cadrul FBR Capital Markets.

Principalele raportari in primul trimestru din 2011

Principalele raportari in primul trimestru din 2011JPMorgan, cea mai mare companie listata din lume, a crescut cu 67% in primul trimestru, de la 3,3 miliarde de dolari la 5,5 miliarde de dolari, depasind asteptarile analistilor de pe Wall Street.

Datele anuntate nu au fost in totalitate pozitive. Portofoliul de credite de consum a scazut cu 10% in primele trei luni, iar imprumuturile pentru companii nu au avansat destul de rapid pentru a compensa.

Profitul net al Bank of America, cea mai mare banca americana dupa active, a scazut cu 37,5% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, la doua miliarde de dolari, afectat in principal de costurile mai ridicate pe segmentul creditelor ipotecare.

McDonald’s, al doilea cel mai mare lant de restaurante fast food din lume, a inchis primul trimestru cu un profit de 1,21 miliarde dolari, cu 11% mai mult decat anul trecut. Cresterea a venit in special pe fondul vanzarilor mai bune din Europa si China. In SUA cresterea vanzarilor a fost de 2,9%, comparativ cu 5,7% in Europa.

In sectorul IT, Apple a facut un profit de 6 miliarde dolari in cel de-al doilea trimestru fiscal in special datorita vanzarilor de iPhone-uri, in timp ce veniturile companiei s-au majorat cu 83%, pana la 24,7 miliarde dolari. Compania a vandut 4,7 milioane de iPad-uri si 18,6 milioane de iPhone-uri.

Si Intel a depasit estimarile analistilor, profitul net urcand cu 21% in T1 2011, pana la 3,2 miliarde dolari. Competitorii de la AMD, al doilea producator de procesoare pentru PC-uri la nivel mondial, si-au dublat castigul net trimestrial, pana la 510 milioane dolari.

Printre cele mai importante raportari care au mai ramas de facut pe Wall Street se afla cele de la Ford Motor, Coca Cola si Exxon-Mobil, toate fiind programate pentru aceasta saptamana.

Sursa imagine: sxc.hu