1 / 4

Care este minimul real pentru actiunile FP

In primele doua sedinte bursiere din aceasta saptamana minimul absolut al actiunilor Fondul Proprietatea a fost impins pana la 0,538 lei/unitate, asta dupa ce vineri a fost atinsa si cea mai mare scadere zilnica de la listare (-3,2%).

Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital din cadrul BCR, spune ca din punct de vedere fundamental o scadere a titlurilor FP sub nivelul de 0,5 lei/unitate este extrem de putin probabila.

“Actiunile FP nu mai au cum sa scada mult, cel putin daca privim situatia logic si din punct de vedere fundamental. Doar daca luam in calcul cash-ul, actiunile pe care Fondul le are la Petrom si la celelalte companii listate, ajungem la un pret de 0,49 lei/actiune. Practic pretul nu are cum sa se duca sub 0,5 lei pentru ca asta ar insemna ca detinerile nelistate sa reprezinte o cifra foarte apropiata de zero din cotatia titlurilor”, a explicat Caruntu.

Analistii BCR/Erste Research au in prezent un pret tinta de 0,72 lei pe titlurile FP, in vreme ce valoarea fair a activelor nete/actiune este estimata la 1,04 lei (vezi graficul atasat).

Caruntu spune ca pe termen lung exista factori ce pot determina cresteri importante in cazul Fondului Proprietatea, majoritatea dintre acestia aflandu-se in stricta legatura cu listarea companiilor majore din portofoliu, precum Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica.

Pe termen scurt insa, potentialul de crestere este limitat de procesul de despagubire, prin care statul aloca titluri FP fostilor proprietari din regimul comunist. Practic vanzarile pe bursa vor fi sustinute in special de persoanele care vor sa isi lichideze despagubirile primite de la stat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri