Sectorul ingrasaminte si produse chimice

Sectorul ingrasaminte si produse chimiceEconomia Romaniei ramane marcata de incertitudini in acest an si se confrunta cu dificultati in ce priveste iesirea din recesiune, existand riscuri de stagflatie, pe fondul cresterii sustinute a preturilor, considera Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville.

Pornind de la asteptarile privind evolutia macroeconomica, sectorul chimic ar putea fi dezavantajat in cazul in care se admite scenariul unei iesirii tehnice din recesiune, nesustinuta de realitatatea economica.

„In schimb, daca acceptam ipoteza apropierii sfarsitului recesiunii, sectorul industriei chimice poate reprezenta o alegere buna din perspectiva potentialul de crestere a pretului actiunilor”, se mai arata in raportul de analiza.

Sub-sectorul ingrasamintelor este totusi unul care, in mod istoric, poate reprezenta o investitie buna chiar si in situatii de declin economic, fiind deja cunoscut exemplul firmei Potash Corp din Saskatchewan ale carei actiuni s-au remarcat in timpul recentei crize. Cu toate acestea, trebuie avute in vedere si factorii cu impact negativ.

“Dependenta de exporturi (circa 70% din vanzari) si de pretul gazului, care este utilizat nu numai ca sursa de energie, ci in primul rand ca materie prima, cerintele FMI si ale Comisiei Europene de crestere a pretului gazelor din productia interna si posibilitatea unui euro devalorizat in fata leului pot afecta serios profitabilitatea pe termen scurt a producatorilor de ingrasaminte”, se precizeaza in raportul Tradeville.



Sursa grafic: Tradeville

Sectorul farmaceutic

Sectorul farmaceuticSectorul farmaceutic este vazut ca unul defensiv, fiind de obicei mai putin afectat de efectele recesiunilor. Astfel, momentul optim de investire este vazut ca fiind varful expansiunii economice atunci cand actiunile din domeniul farmaceutic sunt, de obicei, subevaluate, psre deosebire de alte sectoare.

„Sectorul farmaceutic si, in general, supra-sectorul medical sunt afectate in mod pozitiv de tendintele demografice la nivel national si european. Astfel, pe masura imbatranirii populatiei, o proportie crescanda a resurselor financiare ale consumatorilor si ale statului vor fi alocate acestui gen de cheltuieli”, considera analistul Tradeville, Ovidiu Dumitrescu.

Astfel, o expunere la sectorul farmaceutic reprezinta un avantaj pentru orice portofoliu.



Sursa grafic: Tradeville

Sectorul componente auto

Sectorul componente autoIndustria auto a devenit „vedeta” economiei nationale in decursul crizei, in special datorita succesului comercial repurtat de uzinele Dacia pe mai multe piete externe.

Astfel, s-a creat un climat favorabil pentru sectorul de piese si accesorii auto din punctul de vedere al cererii si al costului factorilor de productie.


„Avand in vedere teoria rotatiei sectoarelor, potrivit careia performantele fiecarui sector sunt optime in anumite momente ale cilcului economic, actiunile producatorilor de componente auto sunt, in mod normal, subevaluate in faza recesionara, ele urmand sa obtina rezultate financiare pozitive odata cu un eventual reviriment economic”, explica analistul Tradeville.

Totusi, Dumitrescu se asteapta ca rezultatele acestor companii sa nu fie la fel de spectaculoase, atat din cauza unei posibila scaderi a cererii pentru modelele fabricate in Romania, cat si prin prisma cresterii costurilor de productie (salarii, materii prime) in faza de expansiune economica.



Sursa grafic: Tradeville