De ce a acceptat Konieczny functia in CA-ul Bursei

De ce a acceptat Konieczny functia in CA-ul BurseiNumirea lui Greg Konieczny (foto), vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti a adus semnale pozitive in piata de capital. De la dovada de incredere in potentialul pietei, la experienta vasta, expertiza recunoscuta si la implicarea activa in dezvoltarea bursei, miscarea din conducerea BVB a fost vazuta cu ochi buni in piata.

Propunerea sa in CA a venit la finalul lunii martie, odata cu demisia lui Daniel Tepes. Dupa aprobarea de Adunarea Generala a Actionarilor, Konieczny a fost validat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pe 10 mai.

In cele peste trei saptamani de la preluarea oficiala a functiei, reprezentantul Templeton a participat la o sedinta si jumatate a board-ului si spune ca este o experienta interesanta, cu oameni diferiti si interesanti, care pot aduce imbunatatiri in piata de capital.

De ce a acceptat Konieczny sa fie membru in Consiliul BVB?

„Am acceptat aceasta functie pentru ca piata de capital este foarte importanta importanta pentru FP, dezvoltarea si maturizarea ei este unul din factorii cheie pentru succesul potential al Fondului in viitor. Si pentru a ajuta aceasta crestere, cred ca a fost o decizie legitima si indreptatita”, a declarat oficialul FT, in interviul acordat Wall-Street.ro.

In opinia sa, cele mai importante lucruri care trebuie facute pentru cresterea pietei de capital sunt legate de listarile companiilor de stat.

O alta prioritate este introducerea unei guvernante corporatiste adecvate pe bursa, astfel incat board-ul sa fie compus din membri non-executivi si care sa nu intervina prea mult in activitatea de zi cu zi a echipei de management, condusa de CEO.

„Consiliul de Administratie sustine planurile de facilitare a accesului investitorilor straini si ajuta managementul in presiunile facute pentru schimbarea legislatiei si regulamentelor. In prezent sunt discutii despre conturile globale si masurile pentru a facilita intrarea investitorilor straini. Aceste lucruri trebuiau facute inca de acum cativa ani si sper ca in curand sa avem vesti bune din aceasta zona”, a explicat Konieczny.

Focus principal: Listarea companiilor de stat

Focus principal: Listarea companiilor de statDespre planurile pe termen lung ale conducerii BVB, de a ajunge o bursa regionala, cel mai nou administrator spune ca sunt sanse mari, dar trebuie parcursi multi pasi importanti pana la acel nivel.

„Pentru a ajunge la statutul de piata regionala trebuie sa avem companii mari listate, iar cele mai multe ar putea veni din portofoliul statului. Unele le avem in portofoliul FP si incercam sa facem presiuni pentru listarea lor. Unele nu sunt, dar au mare potential sa fie jucatori principali in piata. Noi incercam sa convingem autoritatile sa le listeze, dar nu avem decizia finala, nu putem decat sa dam argumente de ce ar fi benefice aceste listari pentru stat”, a explicat Konieczny.

Argumentele in acest sens sunt destule, de la suportul la buget si alternativa de finantare prin oferte de vanzare, alternativa oamenilor de a investi si in actiuni nu doar in depozite, pana la faptul ca toate companiile care sunt listate au parte de imbunatatiri importante ale eficientei, productiei, au profituri mai mari si vor plati taxe mari.

Cu toate acestea, de ce guvernantii nostri sunt inca reticenti la ideea de privatizare prin bursa?

„Cred ca aceasta atitudine vine din trecut si nu putem ignora asta, dar avem 1-2 exemple pozitive. Urmatorul exemplu ar putea fi oferta de vanzare la Petrom, urmata de Transelectrica, Transgaz si IPO-ul romgaz. Daca aceste tranzactii vor merge bine, sper ca guvernantii vor vedea ca piata de capital este un aliat pentru a creste suportul public pentru datoriile guvernamentale”, a mai spus managerul FP.

Astfel, lista de companii candidate la listare este lunga, numai in portofoliul Fondului Proprietatea sunt cel putin 20 de potentiali emitenti, pentru a caror listare Templeton insista la stat. Insa, decizia finala ramane la actionarii majoritari, deci mai mult decat un lobby intens nu se poate face.

Konieczny crede ca piata de capital romaneasca nu este suficient de mare pentru a avea doua burse.

„In loc sa vorbim de fuziune, trebuie sa vedem niste analize, cifre, evaluari, ca sa le propunem actionarilor. Cum detaliile acestei fuziuni nu au fost discutate, nu vad cum sa le punem pe agenda actionarilor. Multi din ei stiu mai putin decat mine, iar eu nu stiu nimic”, completeaza administratorul Bursei.

Mai mult decat atat, un astept pozitiv al pietei remarcat de reprezentantul Franklin Templeton este numirea lui Valentin Ionescu in functie de director general, din toamna anului trecut.

Valentin Ionescu a adus sange proaspat in sistem. Eu vad ca incearca din greu sa faca anumite schimbari si va veni momentul ca boardul si actionarii ii vor face bilantul, vor vedea ce decizii a luat si daca va continua mandatul”.

Din doua pozitii cheie in piata de capital, managerul celui mai tranzactionat emitent si membru in board-ul operatorului BVB, Konieczny isi exprima asteptarile pozitive.

Trebuie sa fiu optimist, nu am de ales. Cred ca este o oportunitate, mai ales daca ne uitam in viitor: este oferta Petrom si alte oferte mari, va fi o suplimentare de actiuni, acum putem atrage investitori straini si locali sa cumpere actiuni pe bursa romaneasca”.


"Vom fi surprinsi de cat de mult pot cheltui romanii"

"Vom fi surprinsi de cat de mult pot cheltui romanii"Konieczny evita sa faca estimari privind evolutia pretului actiunilor Fondului Proprietatea, dar spune ca este o valoare atractiva, subevaluata, determinata de presiunea recenta venita de la noii actionari ce au primit titluri in ultima transa de despagubiri.

„Nu stim cati au decis sa vanda sau vor vinde, nu stim cat de multi potentiali cumparatori asteapta sa intre pe FP. Sper sa fie doar o slabiciune temporara a pretului”, afirma managerul FP.

Legat de evolutia bursei pana la finalul acestui an, el se asteapta la cresteri, per ansamblu, in contextul in care trendul ascendent a inceput acum 2 ani si de obicei dureaza 4-5 ani.

„Desi exista volatilitate si putem asista la perioade de corectii, pe termen lung, perspectivele sunt optimiste”.

Dupa anuntul recent al iesirii tehnice din recesiune, Konieczny se asteapta la o dinamica pozititiva a revenirii economiei romanesti.

„Cred ca Romania este cu 1 an, 1 an si jumatate in urma cu revenirea din recesiune fata de alte tari din Europa, deci dinamica este una pozitiva si revenirea economiei romanesti ar putea fi surprizantoare, acum exporturile si industria sunt vectorii principali ai cresteri, dar odata ce consumul isi va reveni, vom fi surprinsi sa vedem cat de mult pot cheltui romanii”, a conchis oficialul Templeton.

Iesirea tehnica din recesiune, dupa doua trimestre consecutive de crestere, exprima premise favorabile pentru economie, dar nu inseamna incheierea crizei. Romania mai are cale lunga pana la o stabilizare pe fundamente solide a cresterii economice, pe care trebuie sa o strabata cu prudenta, reforme intelepte si un mediu financiar international stabil.

Vineri, 13 mai, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat iesirea tehnica din recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut a urcat in primul trimestru cu circa 0,6% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 0,3% fata de perioada similara din 2010.

Desi definitia iesirii tehnice din recesiune este una neconventionala si mai putin agreata de economisti, aprecierea usoara a PIB exprima premise favorabile si optimiste pentru viitor. De acum, provocarea cea mai mare va fi in construirea unei cresteri solide si fundamentate. Citeste aici mai multe detalii.