Ce s-a schimbat dupa listare

Ce s-a schimbat dupa listareLa aproape patru luni dupa listare, administratorii BVB au ales un nou director general, Anca Dumitru fiind inlocuita de catre Valentin Ionescu. Fostul broker de la Euroinvest Bank Viena si Wood&Co. mentiona la acel moment ca principalele sale obiective vor fi cresterea rulajelor si aducerea unor noi companii in piata.

Demisia lui Daniel Tepes din Consiliul Bursei a marcat un alt moment important, proprietarul HTI Valori Mobiliare fiind unul dintre principalii sustinatori ai lui Ionescu. Daniel Tepes a renuntat la functia de administrator BVB in acest an, fara a oferi un motiv clar pentru care a luat aceasta decizie.

Si actionariatul operatorului a suferit modificari notabile in ultimele 12 luni. O serie de firme de brokeraj romanesti au decis sa isi suplimenteze veniturile renuntand la o parte din titlurile detinute, in vreme la cumparare s-au aflat adesea investitori institutionali straini.

In ultimul an am asistat la o triere a actionariatului. Multe case de brokeraj locale au preferat sa vanda detineri importante pentru a-si tine situatia financiara constanta. De cealalta parte a existat un interes din partea institutionalilor care au facut ceva achizitii in ultimele luni. Cred ca este o evolutie buna, in acest fel structura actionariatului devenind mai apropiata profilului pietei”, spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Putin peste 13% din capitalul BVB era detinut la sfarsitul anului trecut de catre investitori institutionali straini, in vreme ce brokerii si bancile din Romania controlau 74,7% din titluri. Alte 12 procente se aflau in portofoliile investitorilor locali, persoane fizice.

Daniel Tepes a vandut cele mai multe actiuni pe parcursul anului care a trecut de la listarea BVB. In septembrie 2010 acesta a incasat 6,7 milioane lei pe un pachet de 2,1% din actiunile Bursei. In 2011, Tepes a mai luat inca 9 milioane lei pentru 2,7% din titilurile BVB. Majoritatea tranzactiilor au fost facute la un pret de peste 42 lei/unitate, minimul ajungand la 41 lei/unitate.

Vanzari notabile au mai realizat in acest an societatile de brokeraj Interdealer, Fortius Finance si Romcapital.


Dezvoltarea BVB: Pe cont propriu sau cu investori strategici

Dezvoltarea BVB: Pe cont propriu sau cu investori strategiciDiscutiile privind preluarea BVB de catre un operator bursier international au redevenit de actualitate in ultimul timp, dupa ce Michael Buhl, CEO-ul CEE Stock Exchange, a declarat ca bursele din Bucuresti si Sofia reprezinta principalele obiective pentru viitoarele achizitii.

Desi nu a exclus complet o astfel de varianta, Valentin Ionescu, directorul BVB, a sublinat ca obiectivul BVB este acela de a se dezvolta pe cont propriu in urmatoarea perioada. In schimb, o parte din brokeri spun ca preluarea de catre un investitor strategic ar putea sa fie de bun augur.

Chiar si asa insa, toate discutiile cu privire la acest subiect raman pur teoretice atat timp cat detinerile in cadrul BVB sunt limitate la maxim 5% din capital.

„Daca se va pune vreodata problema modificarii legii de capital, schimbarea acestui prag va fi cel mai probabil pe agenda. Din punctul meu de vedere modificarea legislatiei astfel incat sa un alt operator sa poata prelua un pachet semnificativ de actiuni mi se pare o decizie inteleapta. Avem nevoie de expertiza unui jucator de afara, mai ales daca ne gandim ca brokerii locali nu au resurse atat de mari pentru a dezvolta piata indeajuns de repede. Pasii pe care ii facem momentan sunt destul de mici”, considera Adrian Lupsan.

De cealalta parte, chiar si BVB are in vedere preluarea unei alte burse din regiune. In aprilie, Valentin Ionescu a mentionat ca operatorul local vizeaza burse de dimensiuni reduse, fara sa explice daca va fi cumparat un pachet majoritar, mai multe pachete minoritare sau alte variante.

Tot in aprilie, actionarii BVB trebuiau sa aprobe fuziunea in principiu a fuziunii cu Sibex, mutare vazuta ca un important pas pentru dezvoltarea pietelor din Bucuresti si de la Sibiu. Cvorumul AGEA nu a fost insa intrunit, astfel ca pentru moment fuziunea ramane incerta.


Cum ar putea evolua actiunile BVB

Cum ar putea evolua actiunile BVBActiunile Bursei de la Bucuresti se tranzactioneaza in prezent la un pret cu 66% mai mare decat cel stabilit in ziua listarii. Evolutia pozitiva vine in contextul in care BET, principalul indice al pietei, a urcat in aceeasi perioada cu aproximativ 18%.

Performanta deriva din faptul ca BVB este inca un operator bursier subevaluat comparativ cu alte piete din regiune. Potentialul pe termen mediu si lung este unul ridicat avand in vedere caracteristica de subdezvoltare a pietei de la Bucuresti”, a declarat Adrian Lupsan.

Reprezentantul Intercapital Invest spune ca actiunile BVB sunt cautate in special de investitorii institutionali straini precum si de investitorii de retail din Romania, care vor sa isi diversifice portofoliul, speculatorii fiind mai putin interesati de aceste titluri din cauza volatilitatii in general scazute.

Un titlu BVB se tranzactiona luni pentru 40,75 lei, in scadere usoara. Avand in vedere aceasta cotatie, valoarea de piata a companiei este de 312,7 milioane lei (75,8 milioane euro). De remarcat ca pretul actual este foarte apropiat de maximul pe care brokerii il cereau pentru o actiune BVB in perioada imediat apropiata momentului listarii.

In privinta evolutiilor viitoare, ma astept ca acestea sa fie puternic influentate de rezultatele financiare raportate. Daca de exemplu la semestru vom vedea o crestere a profitului operational si a profitului total fata de T1, atunci seria pozitiva ar putea continua. Daca in schimb performanta financiara va fi modesta, si la cum arata ultimele doua saptamani in piata nu se intrevad lucruri foarte bune, probabil vom vedea o miscala laterala pe aceasta actiune”, a explicat Lupsan.

Activitatea pe BVB a scazut semnificativ in ultimele saptamani, rulajele zilnice din piata spot coborand sub 8 milioane de euro.

Bursa de Valori Bucuresti a raportat in primul trimestru din acest an un profit net de 2,2 milioane de lei, in scadere cu 11% comparativ cu perioada similara din 2010. Afacerile Bursei au crescut insa cu 34,1%, pana la aproape 6 milioane lei.