1 / 4

Ce s-a schimbat dupa listare

La aproape patru luni dupa listare, administratorii BVB au ales un nou director general, Anca Dumitru fiind inlocuita de catre Valentin Ionescu. Fostul broker de la Euroinvest Bank Viena si Wood&Co. mentiona la acel moment ca principalele sale obiective vor fi cresterea rulajelor si aducerea unor noi companii in piata.

Demisia lui Daniel Tepes din Consiliul Bursei a marcat un alt moment important, proprietarul HTI Valori Mobiliare fiind unul dintre principalii sustinatori ai lui Ionescu. Daniel Tepes a renuntat la functia de administrator BVB in acest an, fara a oferi un motiv clar pentru care a luat aceasta decizie.

Si actionariatul operatorului a suferit modificari notabile in ultimele 12 luni. O serie de firme de brokeraj romanesti au decis sa isi suplimenteze veniturile renuntand la o parte din titlurile detinute, in vreme la cumparare s-au aflat adesea investitori institutionali straini.

In ultimul an am asistat la o triere a actionariatului. Multe case de brokeraj locale au preferat sa vanda detineri importante pentru a-si tine situatia financiara constanta. De cealalta parte a existat un interes din partea institutionalilor care au facut ceva achizitii in ultimele luni. Cred ca este o evolutie buna, in acest fel structura actionariatului devenind mai apropiata profilului pietei”, spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Putin peste 13% din capitalul BVB era detinut la sfarsitul anului trecut de catre investitori institutionali straini, in vreme ce brokerii si bancile din Romania controlau 74,7% din titluri. Alte 12 procente se aflau in portofoliile investitorilor locali, persoane fizice.

Daniel Tepes a vandut cele mai multe actiuni pe parcursul anului care a trecut de la listarea BVB. In septembrie 2010 acesta a incasat 6,7 milioane lei pe un pachet de 2,1% din actiunile Bursei. In 2011, Tepes a mai luat inca 9 milioane lei pentru 2,7% din titilurile BVB. Majoritatea tranzactiilor au fost facute la un pret de peste 42 lei/unitate, minimul ajungand la 41 lei/unitate.

Vanzari notabile au mai realizat in acest an societatile de brokeraj Interdealer, Fortius Finance si Romcapital.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri