2 / 4

Dezvoltarea BVB: Pe cont propriu sau cu investori strategici

Discutiile privind preluarea BVB de catre un operator bursier international au redevenit de actualitate in ultimul timp, dupa ce Michael Buhl, CEO-ul CEE Stock Exchange, a declarat ca bursele din Bucuresti si Sofia reprezinta principalele obiective pentru viitoarele achizitii.

Desi nu a exclus complet o astfel de varianta, Valentin Ionescu, directorul BVB, a sublinat ca obiectivul BVB este acela de a se dezvolta pe cont propriu in urmatoarea perioada. In schimb, o parte din brokeri spun ca preluarea de catre un investitor strategic ar putea sa fie de bun augur.

Chiar si asa insa, toate discutiile cu privire la acest subiect raman pur teoretice atat timp cat detinerile in cadrul BVB sunt limitate la maxim 5% din capital.

„Daca se va pune vreodata problema modificarii legii de capital, schimbarea acestui prag va fi cel mai probabil pe agenda. Din punctul meu de vedere modificarea legislatiei astfel incat sa un alt operator sa poata prelua un pachet semnificativ de actiuni mi se pare o decizie inteleapta. Avem nevoie de expertiza unui jucator de afara, mai ales daca ne gandim ca brokerii locali nu au resurse atat de mari pentru a dezvolta piata indeajuns de repede. Pasii pe care ii facem momentan sunt destul de mici”, considera Adrian Lupsan.

De cealalta parte, chiar si BVB are in vedere preluarea unei alte burse din regiune. In aprilie, Valentin Ionescu a mentionat ca operatorul local vizeaza burse de dimensiuni reduse, fara sa explice daca va fi cumparat un pachet majoritar, mai multe pachete minoritare sau alte variante.

Tot in aprilie, actionarii BVB trebuiau sa aprobe fuziunea in principiu a fuziunii cu Sibex, mutare vazuta ca un important pas pentru dezvoltarea pietelor din Bucuresti si de la Sibiu. Cvorumul AGEA nu a fost insa intrunit, astfel ca pentru moment fuziunea ramane incerta.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri