Cum sa iti maresti afacerile de patru ori in trei ani

Cum sa iti maresti afacerile de patru ori in trei aniSocietatea cu o istorie de peste 100 de ani a fost privatizata integral in anul 1999. Pana in 2007 principalul obiect de activitate al Retrasib era constituit de repararea transformatoarelor si a echipamentelor de transport a energiei electrice. Din 2007, dupa intrarea in actionariat a fratilor Octavian si Calin Buzoianu, si pana la finele anului trecut compania si-a marit afacerile de aproape patru ori, in vreme ce profitul a urcat cu 487%.

In perioada 2000 – 2007 Retrasib s-a aflat practic in moarte clinica. Singurele afaceri rezultau din repararea transformatoarelor, insa avand in vedere ca majoritatea erau foarte vechi si trebuiau inlocuite complet, aproape ca nu mai exista o piata pentru acest tip de servicii. In aceste conditii ne-am concentrat aproape exclusiv pe productie, iar acum vrem sa ne extindem vanzarile in afara Romaniei”, a declarat Octavian Buzoianu, unul dintre principalii actionari ai Retrasib.

Circa 90% din activitatea curenta este reprezentata de productia transformatoarelor de mare putere. Retrasib a controlat anul trecut 70% din piata locala, evaluata la 25 – 30 milioane de euro anual.

Evolutiile bune au atras atentia si atentia unor competitori internationali, insa proprietarii firmei din Sibiu nu vor sa auda de o eventuala preluare.

“Saptamana viitoare, de exemplu, vom fi vizitati de unul dintre marii producatori din afara. Vor doar <sa ne vada>. Nu discutam o preluare, nu ne intereseaza acest lucru. Acum incercam sa ne extindem pe pietele straine. Daca reusim, poate peste cativa ani vom avea nevoie si de un partener. In prezent insa avem un singur partener si acela este de finantare”, spune Buzoianu.

Omul de afaceri face astfel referire la Banca Transilvania, Retrasib avand contractata o linie de creditare de la institutia financiara. Despre finantarea prin Bursa, Buzoianu spune ca va lua in calcul aceasta varianta probabil peste cativa ani, dupa ce nevoile de imprumut ale companiei ar putea sa urce semnificativ, iar costurile finantarii prin intermediul bancilor ar creste.

“Momentan stam bine cu lichiditatile. Ne-am transferat pe BVB pentru a beneficia de o vizibilitate mai ridicata si de o imagine mai buna. Vrem sa dam un exemplu pozitiv de dezvoltare, sa aratam ca un IMM poate creste in Romania prin forte proprii”, mentioneaza Buzoianu.

Acesta a mai adaugat ca societatea mizeaza foarte mult pe transparenta si o imagine pozitiva, in acest sens fiind realizata si vizita de anul trecut a premierului Emil Boc, cu ocazia finalizarii lucrarilor la cel mai mare transformator produs pana la acea data in Romania.

Sursa imagini: Compania, sxc.hu

Este greu sa angajam. Studentii stiu doar management si comunicare

Lipsa personalului calificat este cea mai mare problema a societatii specializate in fabricarea de echipamente pentru activitatea de transport si distributie a energiei electrice. Sefii Retrasib spun ca studentii specializati pe acest domeniu sunt foarte putini, iar multi dintre cei proaspat iesiti din facultati au cunostinte foarte slabe.

“Acum suntem acoperiti cu personalul insa avem nevoie de oameni noi daca vrem sa ne dezvoltam. Este greu sa angajezi studenti cand aproape toti stiu doar management si comunicare. In plus, de multe ori se intampla sa avem in probe sau la formare tineri iesiti de pe bancile facultatilor carora le lipsesc niste cunostinta de baza pentru a lucra pe aceasta nisa”, a declarat Liviu Boruz, drector general Retrasib.

In prezent societatea are 126 de angajati cu o varsta medie de 44,5 ani. Jumatate dintre acestia au studii superioare si medii. Salariul mediu brut platit de Retrasib la finele anului 2010 era de 2.812 lei. La inceputul lui 2009, castigul mediu brut era de 1.680 lei.

“Problema este astfel: aduci studenti aici, dar ce faci cu ei ? Practica scolara in masa ? Nu poti. Aducem doi – trei pe care incercam sa ii formam si care se pot integra mai usor in colectiv. Vorbesc cu ei, ii duc in fabrica, ii dau pe maina unui maistru sau sef de echipa, ii platesc trei luni si apoi in cel mai bun caz raman cu un angajat nou dupa aceasta perioada. Cheltuim aproximativ 40.000 de euro pe an pentru formarea personalului nou”, spune Boruz.

Octavian Buzoianu adauga ca Retrasib va avea nevoie de cel putin 30 de angajati cu studii superioare in urmatorii doi ani.

“Cautam in primul rand tineri care au terminat o facultate cu profil electric, care sa cunoasca macar o limba straina si care sa aiba dorinta sa invete si sa munceasca. Repet, nu ii luam ca specialisti gata formati”, mentioneaza Boruz.

Retrasib desfasoara in prezent colaborari cu diferite facultati si scoli de profil, printre care Institutul de cercetari ICMET Craiova, Universitatea Craiova si Politehnica Bucuresti.


Retrasib in cifre

Retrasib in cifreAnul trecut compania din Sibiu a realizat un profit brut de 4,58 milioane lei, dublu comparativ cu cel de 2,3 milioane lei din 2009. Afacerile au fost de asemenea in urcare, de la 18,72 milioane lei in 2009, la 47,5 milioane lei in 2010.

Pentru anul 2011, Retrasib si-a bugetat un profit de 4,35 milioane lei, pe fondul unor afaceri de 42,4 milioane lei. In primul semestru al acestui an, RTRA a consemnat un profit brut preliminat de 1,13 milioane lei.

Oficialii companiei spun ca vor participa la un numar din ce in ce mai mare de licitatii facute in tarile din fosta Iugoslavie, din spatiu ex-sovietic, precum si din tarile arabe. Avantajul Retrasib este reprezentat de preturile cu 20-25% mai mici decat cele cerute de competitorii straini.

Principalii clienti ai companiei sunt Transelectrica (TEL), Hidroelectrica, Enel Italia, Electrica si Holcim Austria. Retrasib se bate pe piata romaneasca a transformatoarelor electrice de mare putere cu Electroputere (EPT). Societatea din Craiova inregistreaza insa de ani buni pierderi, de asemenea confruntandu-se si cu o problema a datoriilor.

Octavian Buzoianu spune ca Retrasib si-ar putea mari cifra de afaceri si profitul daca statul roman, prin companiile detinute, ar organiza licitatii separate pentru constructia punctelor de transformare.

“Ne luptam de trei ani sa convingem societatile de stat, precum Transelectrica, sa organizeze concursuri separate pentru fiecare element al unei statii noi de transformare. Mai exact, in strainatate cand se infiinteaza un astfel de punct, se organizeaza licitatii pentru fiecare element al statiei – pe noi de exemplu ne intereseaza doar transformatoarele. In Romania tendinta este de a se da toata lucrarea <la cheie>. Noi suntem dezavantajati pentru ca nu putem participa la o licitatie pentru intreaga constructie. Daca s-ar sparge licitatiile, statul ar economisi pana la un milion de euro in cazul fiecarui astfel de contract”, a explicat Buzoianu.

Actiunile Retrasib se tranzactioneaza din aceasta saptamana la categoria a doua a BVB. In timpul sedintei de marti, titlurile RTRA au crescut cu 7,8%, pana la 0,55 lei/unitate. Luand in calcul aceasta cotatie, valoarea de piata a firmei este de 27,5 milioane lei.

Principalii actionari ai Retrasib sunt fratii Buzoianu, care si-au majorat la 80% detinerea dupa desfasurarea in acest an a unei oferte publice de preluare.