1 / 4

Topul cresterilor: Actiunile lichide capul de afis

BET, principalul indice al BVB a inchis intervalul ianuarie – iunie cu o crestere de 4,5%, in vreme ce piata a castigat per total 6,4%. BET-FI, indicele care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare si a Fondului Proprietatea (FP), a inregistrat un plus de 2,6%. Desi pozitive, evolutiile reprezinta scaderi comparativ cu primul trimestru, cand BET si BET-FI urcasera cu 12,5%, respectiv 13,2%, in vreme ce BET-C crescuse cu 22%.

“In primele 3-4 luni am avut o evolutie ascendenta care a depasit Bursa de la New York. Totul a fost determinat de un climat macroeconomic si bursier predominant favorabil, sentimentul de optimism fiind predominant aproap. De asemenea s-a anticipat iesirea din recesiune, fapt care a dat un impuls important pietei”, a declarat Andrei Radulescu, analist ca cassa de brokeraj Target Capital.

Campioana primelor sase luni este Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), cu un randament record chiar si pentru volatilitatea obisnuita de pe BVB: 737,9%. Practic, 10.000 de lei investiti in actiunile combinatului chimic la inceputul anului ar fi valorat in prezent peste 73.000 de lei. Brokerii spun insa ca putini investitori au reusit sa profite din plin de raliul OLT, cresterea brusca a companiei cu datorii peste doua miliarde de lei fiind aproape imposibil de anticipat.

Speculatiile privind o posibila privatizare a combinatului in acest an, la presiunea FMI, dar mai ales intrarea la cumparare a nemtilor de la PCC sunt principalii factori care au contribuit la urcarea spectaculoasa a titlurilor Oltchim.

Carbochim (CBC) se afla pe a doua pozitie cu un randament de 109,6%, in actionariatul companiei intrand recent omul de afaceri Catalin Chelu, care a ajuns sa controleze 46,4% din titluri.

In topul cresterilor se remarca majoritatea companiilor lichide de pe BVB. Astfel, BRD si Petrom (SNP) au consemnat plusuri de 13,3%, respectiv 14%. Patru din cele cinci SIF-uri au inchis trimestrul pe plus, SIF Oltenia (SIF5) fiind campioana sectorului cu un castig de 8,7%. Actiunile Transelectrica (TEL) au generat un randament de 13.7%, in vreme ce Rompetrol Rafinare (RRC) a urcat cu 15%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri