Argumentele Franklin pentru listarea la Varsovia

Argumentele Franklin pentru listarea la VarsoviaFranklin Templeton Investment Management Limited, manager de investitii si unic administrator al Fondului Proprietatea (“Fondul”), recomanda listarea secundara a Fondului la Bursa din Varsovia („WSE”) in primul trimestru al anului 2012, dupa un studiu de sase luni si dupa consultari cu opt importante banci de investitii globale.

„Fondul va beneficia de o vizibilitate sporita in randul investitorilor institutionali internationali, inclusiv ai celor specializati in fonduri de investitii cu perspectiva pe termen lung (cum ar fi fondurile de pensii)”, se arata intr-un comunicat de presa.

De asemenea, aceasta listare va incuraja accesul facil la actiunile Fondului Proprietatea unei zone mai largi de investitori care nu investesc in prezent in Romania, ceea ce poate genera in schimb cerere suplimentara pentru actiunile Fondului, sustin oficialii Templeton.

Un alt argument ar fi ca fondul va fi inclus in mai multe rapoarte de analiza ale brokerilor internationali.

De asemenea, administratorii propun ca listarea secundara sa fie combinata cu o oferta de pana la 10% din actiunile existente ale Fondului.

„In urma unui proces de analiza foarte detaliata, recomandam listarea secundara la Bursa din Varsovia datorita avantajelor clare pentru actionarii Fondului Proprietatea, precum vizibilitatea internationala sporita si accesul simplificat pentru o baza diversificata de investitori institutionali cu perspectiva pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii. Credem cu tarie ca listarea secundara propusa poate genera cerere suplimentara pentru actiunile Fondului si poate avea un impact pozitiv asupra discountului fata de Valoarea Unitara a Activului Net din prezent. Speram ca actionarii vor sustine recomandarea noastra la Adunarea Generala a Actionarilor ce va avea loc in septembrie sau octombrie 2011”, a declarat Greg Konieczny (foto), manager de fond, Fondul Proprietatea.

El recomanda faptul ca listarea la Bursa din Varsovia este in interesul pe termen lung al actionarilor Fondului din mai multe motive.

Astfel, WSE a devenit un important nod european pentru unele dintre cele mai mari companii din regiune, cu un numar record de companii internationale listate in 2010 si o valoare totala a ofertelor publice initiale de 99 de miliarde de dolari. Cresterea volumelor si a ofertelor publice initiale vizibile sunt asteptate sa continue in 2011.

Va pierde BVB lichiditatea celui mai important emitent?

Va pierde BVB lichiditatea celui mai important emitent?Principala temere aparuta dupa aceasta stire este legata de mutarea unei parti importante de lichiditate pe Bursa din Varsovia, un centru important din regiune. Insa, exemplele altor emitenti din regiune si din lume arata ca lichiditatea cea mai mare s-a pastrat pe piata principala.

Inteleg ca Varsovia este o piata mare si ca administratorul Fondului Proprietatea e de origine polonez, dar nu inteleg de ce listarea secundara este facuta tot pe o piata emergenta. Exista si riscul ca o parte din rulaje sa se mute in Polonia, dar sa nu uitam ca si CEZ e listat la Praga si Varsovia, dar cea mai mare parte din volume se fac pe prima piata”, a explicat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

In opinia sa, FP ar fi trebuit listat pe o piata mai mare, mai vizibila, si nu tot pe o bursa emergenta. „Nu mi se pare o decizie buna ca cel mai important emitent sa mearga la Varsovia, impreuna cu o parte importanta din lichiditate. Este un produs construit greu, care nu si-a atins maturitatea si care nu ar trebui sa fie listat pe doua piete emergente”, a explicat Lupsan.

Si Bogdan Ceuca, directorul sucursalei din Bucuresti al SSIF Transilvania Capital, spune ca un efect al acestei listari va fi scaderea volumelor la BVB.

„Noi ar trebui sa aducem cat mai multi actori care sa creasca lichiditatea, nu sa ii ducem pe alte burse. Nu vad care va fi marele avantaj pentru emitent in sine, cu atat mai putin pentru piata de capital romaneasca”, sustine Ceuca.

Insa, directorul Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu (foto), spune ca aceasta veste nu ar trebui sa creeze temeri. „Nu trebuie sa ne sperie, noi vom continua proiectele, vom alinia arhitectura tehnica la standardele internationale, cu conturi globale si cu separarea tranzactionarii de posttranzactionare din Arena. Daca vom oferi aceleasi conditii, lichiditatea nu se va muta. De cele mai multe ori, cea mai mare lichiditate ramane pe piata principala a emitentului”, a explicat Ionescu.

Directorul BVB declara, la inceputul anului, ca nu doreste listarea Fondului Proprietatea (FP) si pe alta bursa, externa, intrucat acest emitent poate contribui la consolidarea pietei de capital locale.

Fata de vehiculata listare la Londra, Alin Bredena, directorul de operatiuni al Prime Transaction, considera ca WSE este o varianta mai buna, mai ales dupa exemplul A&D Pharma.

„Multe companii s-au pierdut la Londra, in numarul mare de emitenti mari si atractivi, de aceea cred ca o bursa mai mica este o solutie mai buna pentru un emitent romanesc. In plus, FP ar intra in Top 15 companii listate la Varsovia, deci nu ar putea fi evitata de investitori. Argumentele Franklin par a fi fundamentate, astfel ca propunerea este pragmatica si adaptata la realitatile pietelor financiare”, a declarat Brendea.

Legat de riscul mutarii lichiditatii, Brendea spune ca este valabil pentru orice listare dubla, dar ca dezvoltarea pietei romanesti pana anul viitor, la standarde internationale, va mentine rulaje bune.

Citeste si DEZBATERE: Pro sau contra listarii Fondului Proprietatea pe o bursa internationala?


Cum ar arata FP pe Bursa din Varsovia

Cum ar arata FP pe Bursa din VarsoviaCu o capitalizare de piata de 2,5 miliarde de dolari, Fondul Proprietatea ar fi printre primele 15 companii ca marime dintre cele 417 companii listate pe piata principala a WSE. Astfel Fondul va avea o vizibilitate mai mare decat pe Bursa din Londra, unde exista peste 2.000 de companii cu valoare de piata similara sau mai mare decat cea a Fondului Proprietatea.

„Tinand cont de dimensiunea Fondului Proprietatea, includerea intr-un indice este probabila prin listarea secundara la Varsovia. La Londra, Fondul nu este eligibil pentru a fi inclus in indicii FTSE decat daca se re-inregistreaza in Regatul Unit, ceea ce ar presupune multe provocari”, se mai arata in comunicat.

Astfel, o listare la Bursa din Londra ar viza o baza de investitori internationali similara cu cea din Varsovia, insa "i-ar lipsi puternica cerere din partea investitorilor locali din Polonia". Activele gestionate de fondurile de pensii din Polonia au depasit 80 de miliarde de dolari, iar alocarile pentru investitii in actiuni vor continua sa creasca, respectand restrictiile interne de investitii.

In plus, costurile de admitere la tranzactionare si comisioanele anuale sunt mai mici la Varsovia decat la Londra. Comisionul de admitere este intre 15.000 de lei si 107.000 de lei la Varsovia, fata de Londra unde poate ajunge pana la 1.400.000 de lei. Comisioanele anuale se incadreaza intre 9.500 de lei si 74.000 de lei la WSE, in timp ce la LSE comisioanele anuale incep la 16.500 de lei si ajung pana la 188.000 de lei.

„Gradul de sofisticare si maturitatea pietei din Varsovia au cunoscut o evolutie impresionanta in ultimii ani, pe masura ce investitorii institutionali internationali si brokerii specializati au profitat de oportunitatile oferite de piata din Polonia in calitate de lider regional”, a motivat Konieczny.

Managerul de fond ca la acest moment WSE ofera conditiile potrivite pentru ca Fondul Proprietatea sa se dezvolte si sa isi urmareasca obiectivele de apreciere a capitalului: baza importanta de investitori concentrati pe Europa Centrala si de Est, inclusiv fonduri de pensii; vizibilitate mai buna si acces imbunatatit pentru investitori internationali; comisioane mai mici si costuri totale mai mici in comparatie cu Londra.

Franklin va initia procesul de selectie pentru banca de investitii care va intermedia listarea secundara a Fondului ce ar putea avea loc in primul trimestru din 2012.

Aprobarea Comitetului Reprezentantilor si a actionarilor vor fi obtinute in perioada urmatoare atat pentru selectarea bancii de investitii, cat si pentru listarea secundara a Fondului la Bursa din Varsovia.