Privatizari 2011: Vrea statul sa vanda, sau oferte publice doar de ochii FMI ?

Privatizari 2011: Vrea statul sa vanda, sau oferte publice doar de ochii FMI ?La insistentele Fondului Monetar International (FMI), care a cerut reducerea puternica a deficitului in urmatorii doi ani, Guvernul roman a anuntat la inceputul lui 2011 o serie de oferte publice la companii precum Petrom, Transgaz, Transelectrica sau Romgaz. Anuntul a fost intampinat pozitiv in piata, comparatiile cu Bursa de la Varsovia, care s-a dezvoltat puternic datorita privatizarilor facute de stat, fiind tot mai des intalnite.

Prima dintre ofertele publice, cea de la Petrom, a reprezentat un esec, insa oficialii romani nu s-au aratat foarte dezamagiti de acest lucru, ba mai mult, acestia au subliniat ca Romania a dat un semnal pozitiv investitorilor.

„Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni Petrom nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse. Credem ca semnalul dat investitorilor, acela ca Guvernul Romaniei isi respecta programul si privatizeaza transparent si pe bursa, dar nu la orice pret, a fost unul foarte important si receptionat pozitiv”, se mentioneaza intr-o nota oficiala a Ministerului Economiei.



De cealalta parte, Traian Basescu, presedintele Romaniei, a dat de inteles ca doar insistentele FMI au convins statul sa faca oferta publica.

"Am fi putut primi reprosuri daca nu scoteam actiunile la vanzare. Le-am scos, n-am primit pretul pe care consideram ca merita sa-l primeasca actiunile Pertom, n-am vandut", a declarat Basescu la inceputul saptamanii.

Basescu a tinut totodata sa spuna ca Romania nu trebuie confundata cu „tarile care sunt nevoite sa-si vanda activele pentru a-si putea plati salariile si pensiile”. Exemplul Poloniei din ultimii ani il contrazice insa.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Scorul privatizarilor in ultimii trei ani: Polonia 800 Romania 1

Polonia, o tara ce nu se incadreaza in criteriile mentionate de presedintele Romaniei, a privatizat totusi peste 800 de companii in ultimii trei ani, in vreme ce Romania nu se mai poate lauda cu alte oferte publice de succes de la IPO-ul Transgaz din 2008.

Polonia este totodata singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o crestere economica (de 1,4%) in anul de criza 2009 si o dublare a acestei cifre in 2010.

“In Cehia, Polonia, Austria si alte tari din zona s-au putut totusi face privatizari chiar si in conditii dificile de piata. Atat timp cat sunt luati in considerare niste multiplii de pret acceptati de piata, o privatizare se poate face cu succes si in contextul actual. Daca Guvernul accepta un pret mai mic probabil ca oferta SNP s-ar fi facut. Dupa parerea mea, esecul a fost determinat de pretul cerut, precum si de alegerea intermediarului doar avand in vedere cel mai mic comision cerut”, a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital.

1. Cine credeti ca este de vina pentru esecul ofertei Petrom?

2. Ce factori au influentat cel mai mult insuccesul ofertei?

3. Credeti ca oferta va avea succes in 2012?




Polonia a strans in ultimii trei ani circa 8 miliarde euro din privatizarile facute prin intermediul pietei de capital, Bursa de la Varsovia devenind astfel un adevarat centru financiar al Europei Centrale si de Est.

Pentru 2011, polonezii au in plan sa mai adune inca 5,2 miliarde dolari in urma privatizarilor.

Sursa imagine: sxc.hu

Privatizarile pe BVB de la promisiuni la amanari si invers

Criza financiara globala inceputa in 2008 a reprezentat un motiv bun pentru ca statul roman sa amane mai multe listari in ultimii trei ani. In intervalul 2008 – 2011, Guvernul a adus pe Bursa de la Bucuresti doar Fondul Proprietatea, insa listarea a fost una tehnica, nu prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO).

Si Guvernul de la Varsovia s-a confruntat in ultima perioada cu lipsa interesului pentru anumite oferte, insa acest lucru nu a dus la anularea completa a acestora. Un exemplu in acest sens este oferta publica de la banca BGZ, acolo unde statul polonez a vandut doar o treime din pachetul de 37% de actiuni scos pe piata, pentru 113 milioane dolari, si dupa ce a redus pretul de oferta anuntat initial.

In Romania, oferta Petrom a fost amanata pana anul viitor, insa data exacta nu se stie, oficialii statului declarand ca vor monitoriza evolutia pietelor si vor decide “momentul prielnic” pentru reluarea procesului de vanzare a participatie de 9,84% din titlurile producatorului de petrol.

Ultima data cand oficialii Ministerului Economiei au declarat ca amana listarile pana la imbunatatirea conditiilor din piata, pe BVB nu s-a mai realizat nicio privatizare timp de trei ani.

“Eu nu mai iau in considerare declaratiile facute de catre mediul politic romanesc pentru ca acestea nu au nicio legatura cu lucrurile reale care se intampla in piata. O dovada in sensul acesta este faptul ca acum o saptamana reprezentantii Guvernului dadeau semnale clare ca oferta Petrom va fi vanduta fara probleme, pentru ca apoi sa se ajunga unde s-a ajuns”, a declarat Lupsan.

De altfel, la capitolul promisiuni primite, BVB sta extrem de bine. Daca ar fi sa luam in considerare declaratiile facute de oficialii guvernamentali in ultima perioada, pe Bursa de la Bucuresti ar urma sa ajunga in curand nume precum Romtelecom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Tarom, Romtelecom, CFR Marfa precum si pachete de la alte companii de transporturi.