1 / 4

Privatizari 2011: Vrea statul sa vanda, sau oferte publice doar de ochii FMI ?

La insistentele Fondului Monetar International (FMI), care a cerut reducerea puternica a deficitului in urmatorii doi ani, Guvernul roman a anuntat la inceputul lui 2011 o serie de oferte publice la companii precum Petrom, Transgaz, Transelectrica sau Romgaz. Anuntul a fost intampinat pozitiv in piata, comparatiile cu Bursa de la Varsovia, care s-a dezvoltat puternic datorita privatizarilor facute de stat, fiind tot mai des intalnite.

Prima dintre ofertele publice, cea de la Petrom, a reprezentat un esec, insa oficialii romani nu s-au aratat foarte dezamagiti de acest lucru, ba mai mult, acestia au subliniat ca Romania a dat un semnal pozitiv investitorilor.

„Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni Petrom nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse. Credem ca semnalul dat investitorilor, acela ca Guvernul Romaniei isi respecta programul si privatizeaza transparent si pe bursa, dar nu la orice pret, a fost unul foarte important si receptionat pozitiv”, se mentioneaza intr-o nota oficiala a Ministerului Economiei.



De cealalta parte, Traian Basescu, presedintele Romaniei, a dat de inteles ca doar insistentele FMI au convins statul sa faca oferta publica.

"Am fi putut primi reprosuri daca nu scoteam actiunile la vanzare. Le-am scos, n-am primit pretul pe care consideram ca merita sa-l primeasca actiunile Pertom, n-am vandut", a declarat Basescu la inceputul saptamanii.

Basescu a tinut totodata sa spuna ca Romania nu trebuie confundata cu „tarile care sunt nevoite sa-si vanda activele pentru a-si putea plati salariile si pensiile”. Exemplul Poloniei din ultimii ani il contrazice insa.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri