Brokerii: Ne asteapta o lunga perioada gri

Toti indicii BVB au inchis vineri cu pierderi de la 4% in sus, evolutii mai slabe nemafiind inregistrate din iunie, anul trecut. La nivelul intregii saptamani, capitalizarea Bursei (excluzand Erste Bank) s-a redus cu un miliard de euro, pana la 12,5 miliarde euro.

Avem in fata o perioada gri destul de lunga datorita faptului ca fundamentele economice nu arata foarte bine, in vreme ce persoanele care decid politicile monetare si fiscale par sa aiba o vointa indeajuns de puternica pentru a evita ceea ce se poate transforma intr-o situatie extrem de proasta. Practic cei doi factori se vor contrabalansa si vom ajunge sa ne invartim intr-o situatie de incertitudine”, considera Florin Ilie, director Piete de Capital in cadrul ING Bank.

O noua runda de negocieri si discutii a fost demarata vineri de catre politicienii europeni care au incercat sa gaseasca solutii de urgenta pentru criza datoriilor suverane.

“Exista baze reale pentru aceste temeri care au tras in jos pietele? Da, evident! In continuare exista probleme macroeconomice semnificative, cresterea din SUA este extrem de fragila, noi programe de austeritate ar putea sa se anunte in curand, asa ca lucrurile nu arata bine. Reactiile pe burse sunt incipiente, este prea devreme sa ne gandim la scenarii”, spune Florin Ilie.

BRD si Petrom, cele mai mari companii listate, au cazut in ultima sedinta de tranzactionare cu 7,8%, respectiv 7%. Nici SIF-urile nu au stat cu mult mai bine, acestea inregistrand scaderi cuprinse intre 6 si 7%.

Investitorii au obosit sa tot astepte vremurile mai bune. Criza datoriilor suverane nu isi gaseste o rezolvare completa de ceva timp asa ca unii si-au pierdut rabdarea. Este clar ca marii investitori straini isi reduc expunerile pe actiuni in aceasta perioada. Sa ne uitam si ce se intampla cu pretul aurului, asta arata de unde ies banii si unde se duc”, a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Caderea burselor de la sfarsitul saptamanii trecute a impins investitorii spre aur, in cursul zilei de vineri pretul acestuia fiind in urcare cu 0,5%.

O parte din analisti spun insa ca exista riscuri in crestere si pentru aceasta piata.

Aurul devine la randul sau vulnerabil, intrucat investitorii vor fi tentati sa lichideze expuneri long profitabile pentru a acoperi apeluri in marja pe bursele de actiuni si marfuri”, spune, intr-o nota trimisa investitorilor, Mihai Nichisoiu, analist in cadrul Tradeville.

Scaderile de vineri de pe Bursa locala au venit pe fondul unor rulaje peste medie (X milioane euro), semnal ca investitorii straini si-au redus expunerile pe actiuni. Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, acestea inregistrand una dintre cele mai mari scaderi de la momentul listarii (-3,2%).

Sunt convins ca pe bursa noastra sunt si destui straini care au intrat la cumparare. In conditiile actuale, actiunile Fondului Proprietatea sunt printre cele mai vanate de pe BVB, tocmai pentru ca o astfel de depreciere se adauga unui discount oricum mare pe care FP il avea deja”, a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Sursa imagine: financialfacts.org

Inca o injectie de capital a FED?

Inca o injectie de capital a FED?Pe plan international au existat discutii privind posibilitatea ca saptamana viitoare Rezerva Federala americana sa anunte un nou pachet de stimuli financiari. Brokerii spun ca temperarea riscurilor majore din piata reprezinta maximul la care ne putem astepta dupa un eventual anunt facut de oficialii FED.

“Investitorii se asteapta deja ca BCE si FED sa continue sa acomodeze situatia incercand sa intervina salvator. Un anunt al Rezervei Federale nu cred ca ar fi o surpriza majora, ar mai reduce din riscuri insa nu ar fi in masura sa faca din nou piata optimista”, spune Florin Ilie.

In cazul in care SUA ar anunta un nou pachet de stimuli financiari, asemanarile intre perioada actuala si cea din 2008 ar deveni si mai puternice. Si acum trei ani, dupa o perioada mai proasta a pietei, Congresul american a aprobat mai multe pachete financiare menite sa impulsioneze revenirea economica.

“Orice masura ajuta dar ramane de vazut cat de convinsi vor fi investitorii. Asteptam de multi ani rezolvarea problemelor si iata ca si acum asteptam niste solutii intr-adevar definitive. Dupa o zi de panica, este greu sa spui ce va urma. E posibil sa ajungem la concluzia ca aceasta a fost doar o sperietura de moment, insa la fel de bine ne putem duce si mult mai mult in jos”, mentioneaza Razvan Pasol.

Economistii de pe Wall Street vad crestere de 17% pe S&P 500

Economistii de pe Wall Street vad crestere de 17% pe S&P 500In ciuda scaderilor din ultima perioada, economistii sefi ai 13 mari banci de pe Wall Street considera ca indicele S&P 500 va inchide anul la nivelul de 1.401 puncte, cu aproape 17% mai mult decat in prezent.

“Ezit sa reactionez exagerat la slabiciuni de moment, indiferent de cat de reale sunt acestea, pentru ca piata a dovedit ca este incredibil de volatila. Intr-o asemenea piata, cine reactiona impulsiv in ultimi doi ani era mort pana acum”, a declarat pentru Bloomberg, Jonathan Golub, strateg sef in cadrul filialei UBS din New York.

Economistii americani isi motiveaza optimismul spunand ca rezultatele financiare pozitive ale companiilor vor sustine preturile din piata. Mai mult de 75% dintre companiile incluse in indicele S&P 500 au inregistrat rezultate financiare peste asteptari in trimestrul al doilea.

Economistii nostri nu previzioneaza o recesiune, ci dimpotriva, se asteapta la o accelerare a cresterii economice in SUA pe parcursul semestrului al doilea”, spune, intr-o nota trimisa vineri investitorilor, Garry Evans, global head of equity strategy in cadrul biroului HSBC din Hong Kong.

Si anul trecut, dupa o cadere rapida de 14%, expertii de pe Wall Street si-au mentinut estimarile optimiste pentru sfarsitul lui 2010. Pronosticurile s-au adeverit in cele din urma, S&P 500 urcand cu 20% fata de minimul inregistrat in luna august.