Antibiotice Iasi

Antibiotice IasiAntibiotice (ATB) are o estimare de profit net semestrial cifrata la 18 milioane lei, cu 4% mai mult decat in prima jumatate din 2010. Cifra de afaceri a companiei din Iasi ar putea sa urce pana la 124 milioane lei, reprezentand o crestere de 7,1% fata de perioada similara din anul precedent.

„Estimam o crestere usoara a profitului net. Nivelul estimat al profitului net egaleaza practic valoarea bugetata pentru anul in curs. Consideram ca exportul va contribui in continuare favorabil la rezultatele companiei. Din evolutia istorica a rezultatelor observam ca societatea inregistreaza o profitabilitate mai buna in primele doua trimestre ale anului dupa care rezultatele sunt mai slabe”, mentioneaza Igor Popov, autorul raportului Broker Cluj.











Profitul operational este estimat in scadere la 27 milioane lei de la 32 milioane lei, cat era in prima jumatate a anului trecut. Marja operationala este prognozata sa revina in apropierea valorii de 21%. O presiune pe marja operational va fi pusa de scaderea rezultatelor din segmentul spitalicesc, care detine o pondere de peste 30% in veniturile companiei.

Antibiotice a inregistrat in 2010 cresteri ale vinzarilor sub media pietei. Rezultatele s-au imbunatatit considerabil in primul trimestru din 2011 (+19,5% pentru cifra de afaceri si +22,5% la profitul net). Pentru acest an, compania si-a bugetat un profit in valoare de 18,4 milioane lei.
Actiunile ATB au scazut cu 34,8% pe Bursa in 2011

Sursa imgini:
sxc.hu
Sursa grafice: Broker Cluj

Biofarm

BiofarmBiofarm (BIO) ar putea sa inregistreze cea mai mare crestere a profitului la semestru, din sectorul farmaceutic. Castigul net pentru intervalul ianuarie – iunie 2011 este prognozat la 10,8 milioane lei, in urcare cu 12,5%. O rata a cresterii similara a fost estimata si in cazul cifrei de afaceri, care ar putea sa atinga 47 milioane lei.

„Pentru Biofarm estimam o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai mare parte a veniturilor companiei (56%) provin din vinzarea medicamentelor fara prescriprie medicala. Ca si in cazul Antibiotice, un profit mai mare se obtine in primele 6 luni ale anului, scenariu care consideram ca se va repeta si in acest an”, este de parere analistul Broker Cluj.









Acesta considera ca Bifoarm va avea rate de crestere superioare pietei si in urmatoarele trei luni.

In ultimul an compania a profitat de conditiile favorabile ale pietei crescindu-si cifra de afaceri intr-un ritm superior industriei. Profitabilitatea operationala a tinut pasul cu veniturile, inregistrind aceeasi crestere si mentinind marja operationala la nivelul de 20,5%. Pentru anul in curs, Biofarm si-a bugetat un profit de 15 mln. lei.

Pe Bursa, actiunile BIO se afla in scadere cu 14,6% de la inceputul anului, producatorul de medicamente nereusind sa evite caderea pietei din prima parte a saptamanii.

Zentiva

ZentivaZentiva este singura companie farmaceutica listata pentru care proiectiile la semestru sunt negative. Profitul net este asteptat sa coboare cu 3,7%, in vreme ce scaderea profitului operational a fost estimata la 4,7%.

„Pentru primul semestru din 2011 prognozam o temperare a cresterii veniturilor. Primele trei luni au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cu 4%. Am estimat o cifra de afaceri de 130 mln. lei pentru S1, in crestere cu 2,4%. Pe termen mediu si lung potentialul de crestere a veniturilor ramine unul important”, spune Igor Popov.








Acesta mai adauga ca unul dintre avantajele Zentiva este reprezentat de faptul ca pretul mediu al produselor companiei este inca mult sub cel al competitorilor.

„Managementul companiei este optimist si au prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli un profit de aproape 50 milioane lei. Am prognozat o mentinere a marjelor de profit in apropierea valorilor inregistrate in ultima perioada”, mentioneaza Popov.

Zentiva a inregistrat in 2010 unul dintre cei mai buni ani ai companiei, maximele de vanzari din 2006 fiind reatinse, in vreme ce profitul a urcat la niveluri record (57,3 milioane lei). Titlurile producatorului s-au depreciat cu 25% fata de sfarsitul anului trecut.