Rezultate per ansamblu pozitive

Rezultate per ansamblu pozitiveUn numar de 38 dintre cele 64 de companii care si-au publicat datele financiare pana la acest moment au raportat o imbunatatire a profitabilitatii la semestru.

La nivelul cifrei de afaceri, aceasta a crescut cu 24,8%, de la 16,98 miliarde lei in S1 2010, la 21,2 miliarde lei in primele sase luni ale acestui an. In totalul cifrei de afaceri nu au fost incluse companiile financiare, precum SIF-urile, BRD sau Fondul Proprietatea.

Petrom, Fondul Proprietatea si BRD sunt companiile care au inregistrat cel mai mare profit in intervalul ianuarie – iunie, la capatul opus al clasamentului aflandu-se Oltchim, Mechel Targoviste si Electroputere Craiova.

Per total, 48 de emiteni au facut profit in perioada analizata, ceilalti 16 inregistrand un bilant negativ. De notat si faptul ca sapte companii au reusit sa revina pe profit in primul semestru, in vreme ce doar patru au trecut pe pierdere.

Principalii indici ai BVB au inregistrat in acest an pierderi cuprinse intre 8% (BET) si chiar 18% (BET-FI). Corectiile au fost cauzate insa in buna parte de prabusirea pietelor ce a avut loc saptamana trecuta, dupa retrogradarea SUA.

Rezultatele financiare pozitive ar putea sa le dea argumente celor care mizeaza pe o revenire a pietei, dupa minimele atinse cu doar cateva zile in urma.

„Revenirile din a doua parte a saptamanii au avut ca punct de plecare principal tot pietele externe, care, chiar in absenta unor stiri pozitive semnificative, au inregistrat rebounduri tehnice importante. Pentru prima parte a saptamanii ne asteptam ca aceasta tendinta de revenire a cotatiilor sa se pastreze. Prezenta consistenta a speculatorilor va imprima insa cel mai probabil o volatilitate ridicata si, de ce nu, directii imprevizibile pe termen scurt”, mentioneaza brokerii Intercapital Invest, intr-o nota trimisa investitorilor in acest weekend.

Pentru lista completa a rezultatelor financiare anuntate de companiile de pe Bursa in S1 accesati fisierul anexat.

Top 10 cele mai mari castiguri

Top 10 cele mai mari castiguriAvand in vedere ultimele evolutii, Petrom a devenit o companie si mai atractiva pentru investitori. Producatorul petrolier a inregistrat un castig net de 1,87 miliarde lei (437 milioane euro) in S1, cu 15% mai mult decat in prima jumatate din 2010, in vreme pretul actiunilor a continuat sa scada.

Statul roman a incercat fara succes in luna iulie sa vanda un pachet de aproape 10% din titlurile SNP, insa cu toate acesteea profitul pe actiune al companiei continua sa urce. De remarcat faptul ca Petrom a facut intr-un semestru profit aproape cat suma pe care statul vroia sa o ia pe pachetul scos la vanzare luna trecuta - 489 milioane euro.

Si in cazul Fondului Proprietatea se poate remarca o crestere a profitului, in ciuda faptului ca in piata titlurile FP devin tot mai subevaluate. Fondul a facut un profit de 543,1 milioane lei in prima jumatate din acest an, cu 158% mai mult decat in perioada similara din 2010. Pe Bursa insa, actiunile FP sunt in scadere cu 29% fata de cotatia stabilita in prima zi de la listare.

BRD si Transelectrica sunt singurele companii din top 10 care au inregistrat rezultate mai slabe decat in primul semestru din 2010. Banca si-a redus profitul cu 23,2%, pana la 281,5 milioane lei, in vreme ce transportatorul de energie electrica a inregistrat o scadere minora a profitului, de 3,8%, pana la 255,2 milioane lei.

Cu un castig net de aproape 90 milioane lei, SIF Transilvania a prins topul, fiind de altfel si singura societate de investitii financiare ce a reusit sa inregistreze o evolutie pozitiva a profitabilitatii semestriale. Profitul SIF3 a fost in crestere cu peste 300%. In schimb, celelalte SIF-uri si-au vazut profiturile scazand cu pana la 71% (cazul SIF Muntenia).

TMK Artrom a fost una dintre surprizele primei parti a anului, cu toate ca nu a intrat in top 10. Producatorul de tevi din otel a inregistrat un profit de 59,6 milioane lei, dupa ce in S1 2010 a avut pierderi de 62,6 milioane lei. Compania a fost avantajata de evolutia cursului de schimb, din activitatea financiara inregistrand un profit de 14,8 milioane lei, in timp ce avansul cu 43,4% al afacerilor a facut ca profitul din activitatea de baza sa urce de 2,6 ori.

Sursa imagini: sxc.hu

Top 10 cele mai mari pierderi

Top 10 cele mai mari pierderiChiar daca si-a imbunatatit balanta dintre venituri si cheltuieli, Oltchim Ramnicu Valcea ramane compania cu cele mai mari pierderi de pe Bursa. Combinatul chimic a inregistrat un minus de 70 milioane lei in S1, comparativ cu pierderile de 177 milioane lei din primele sase luni ale anului trecut.

Afacerile Oltchim au crescut cu aproape 70%, in vreme ce datoriile companiei au ajuns la 2,44 miliarde lei.

Nici rusii de la Mechel Targoviste nu au reusit sa aduca combinatul siderurgic pe linia de plutire, in primul semestru acesta inregistrand pierderi de 63 milioane lei, in crestere fata de cele de 48 milioane lei din 2010.

Electroputere Craiova isi continua seria foarte proasta, compania consemnand pierderi de 27 milioane lei in S1, nivel aproape identic celui inregistrat anul trecut la aceeasi data. Electroputere nu a mai inregistrat un trimestru profitabil din anul 2005.

Competitorul Electroputere pe segmentul de transformatoare electrice de mare putere, Retrasib - companie recent transferata de pe Rasdaq pe BVB - a facut in primul semestru un profit de 0,95 milioane lei.