Legaturi slabe intre America si Romania

Legaturi slabe intre America si RomaniaDupa atentatele din 11 septembrie 2001, Bursa de actiuni New York (NYSE) si NASDAQ nu s-au mai deschis la 11 septembrie si au ramas inchise pana la 17 septembrie. Cand s-au deschis, indicele Dow Jones a scazut cu 684 de puncte, sau 7,1%, pana la 8921, o scadere record pentru o singura zi. Pana la finele saptamanii, DJIA a cazut cu 1.369,7 puncte (14,3%), cea mai mare scadere a sa pe o perioada de o saptamana din istorie la acea vreme, depasita doar in 2008 in timpul crizei financiare mondiale.

La acel moment, piata romaneasca de capital era prea mica pentru o corelare directa cu pietele externe. Au fost scaderi de moment, dar revenirea s-a realizat imediat.

Dupa atentatele din septembrie 2001, primele care au avut de suferit pe piata au fost companiile aeriene, din cauza pierderii increderii investitorilor. Deprecierile au cuprins apoi companiile de asigurari.

„Dar scaderile nu au tinut foarte mult, iata s-a reasezat repede, poate si pentru ca poportul american este foarte unit in momente dramatice. Mai mult, pana in 2008 bursa americana a cunoscut o crestere constanta. Bursa romaneasca nu a avut reactii importante la atentatele din 9/11, in afara de cateva corectii minore. Pietele nu erau corelate, nu existau legaturi atat de stranse”, a declarat pentru Wall-Street.ro Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani isi aminteste ca am aflat din presa despre atentatele din SUA. „Piata locala a avut o scadere de cateva procente in ziua respectiva, in timp de piata americana a fost inchisa aproape o saptamana – caz singular in istorie. Cu toate acestea, nu s-a resimtit un impact major pe plan global, plus ca revenirea a fost rapida”, a explicat Murgoci.

Si Razvan Pasol, directorul general al Intercapital, spune ca momentul atentatelor a fost unul foarte dramatic. „Imi amintesc ca a fost o scadere de aproximativ 1 procent, dar la momentul acela piata locala nu era corelata cu America. A fost un moment foarte dramatic, amplificat de tot felul de zvonuri care circulau legate de alte atacuri sau eventuale bombe”, a mai spus Pasol.

Un eveniment similar ar avea efecte dramatice

Un eveniment similar ar avea efecte dramaticeSaptamani de teroare, cladiri evacuate si metrouri blocate in statii, miros de ars si “de frica” – toate acestea au fost descrise de foto jurnalistul profesionist de origine americana Dean C.K.Cox, pentru Wall-Street.ro.

Adrian Simionescu isi aminteste expresia de pe fata americanilor din acele zile. „Ei stiau si li se spunea ca sunt cea mai mare economie, cel mai puternic stat si un popor invincibil. Si tocmai lor li se intamplase acele eveniment catastrofic si surprinzator pentru intreaga lume”.

Managerul Vienna Investment Trust se indoieste de posibilitatea repetarii unui eveniment similar, in contextul in care masurile de securitate sunt mult mai mari acum, poate chiar excesive.

Dar, luand in calcul acest scenariu extrem, Simionescu este de parere ca impactul va fi semnificativ in toata lumea.

Si Marcel Murgoci considera ca un eveniment asemanator s-ar resimti fara indoiala mult mai acut in acest moment si s-ar propaga rapid pe plan international, mai ales ca economia mondiala este sensibila.

„S-a vazut in primavara, la catastrofa naturala din Japonia, cat de mare a fost efectul mai ales pe o piata asa volatila. In asemenea conditii, orice eveniment negativ, mai ales de amploare crescuta, pot conduce la o reactivare a pesimismului din piata”, considera Murgoci.

Schimbari radicale pentru piata financiara

Schimbari radicale pentru piata financiaraValentin Ionescu (foto), actualul director al Bursei de Valori Bucuresti, isi aminteste ca in septembrie 2001 era director de operatiuni la Euroinvest Vision si ca pe piata locala s-a resimtit un sentiment de panica doar in prima parte a zilei de dupa atentate.

„Insa, pe plan global, lucrurile au luat alta turnura. Daca pana atunci cresterea economica mondiala anuala era de 5%, in medie, dupa 2001 aprecierea a fost de maxim 2%. Falimentul companiei energetice Enron, produs la finalul anului 2001 si considerat cel mai mare din istoria SUA, a fost un prim semnal ingrijorator”, a explicat Ionescu.

Directorul BVB considera ca falimentul Enron ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare autoritatilor reglementatoare din SUA, ca acestea sa vina cu parghii de control a pietelor financiare.

„Dar a fost exact invers – pietele s-au liberalizat foarte mult, poate chiar excesiv, au aparut creditele subprime si alte produse riscante ce au stat la baza crizei. Este adevarat ca au dus bursele pe noi culmi, dar acum se vad efectele negative”, a mai spus managerul.

Colapsul sistemului financiar din 2008 este descris ca un 9/11 economic pentru Statele Unite, dar pe cat de ironic suna, originile crizei din 2008 pot fi descoperite, in parte, tocmai in raspunsul autoritatilor si politica monetara adoptata in urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, potrivit unei retrospective realizate de CNBC.

Citeste aici mai multe detalii.