SIF 3: Uitati-va in piata, listarea BCR nu ne-ar fi adus mai multi bani

SIF 3: Uitati-va in piata, listarea BCR nu ne-ar fi adus mai multi baniPatru dintre SIF-uri au ajuns la o intelegere cu Erste, care prevede vanzarea actiunilor BCR detinute de societati pentru 105 milioane de milioane de euro cash si actiuni ale bancii austriece in valoare de 330 milioane de euro. Prin acest acord, cele patru SIF-uri renunta la dreptul de a solicita listarea BCR si de a incasa dividende speciale.

„Ca sa discutam cat de bun este pretul trebuie mai intai sa vedem din ce perspectiva sunt privite lucrurile. Daca ne uitam in piata, si comparam cu BRD-ul se poate ca sunt slabe sanse ca listarea sa ne fi adus mai multi bani. In conditiile actuale, nu doar din Romania, ci si din lume in general, aceasta pare solutia cea mai buna”, a declarat Ion Mihaila, directorul general adjunct al SIF Transilvania (SIF3).

SIF Transilvania (SIF3) a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 31 octombrie, acestia urmand sa decida daca aproba vanzarea catre Erste a pachetului de 6% din BCR.

In cazul in care actionarii refuza intelegerea cu banca austriaca, SIF3 va initia procedurile de admitere la tranzactionare pe BVB a actiunilor emise de BCR.

Ion Mihaila spune ca administratorii SIF Transilvania nu au discutat despre destinatia banilor rezultati din acest schimb.

„Actionarii vor decide destinatia banilor. In orice caz este rezonabil ca o parte din suma incasata sa se duca spre dividende. Probabil ne vom uita si la ofertele publice desfasurate de stat, dar daca va fi din nou un pret precum in cazul Petrom, cred nu se va mai duce nimeni”, mentioneaza Mihaila.

Reprezentantii SIF Banat Crisana spun, intr-un comunicat trimis BVB, ca tranzactia cu Erste este considerata ca fiind favorabila de catre Consiliul de administratie al societatii.

In schimb, Costel Ceocea, seful SIF Moldova, singura societate care nu face parte din acordul anuntat de Erste, s-a declarat nemultumit de pretul oferit.

„Lipsa de solidaritate a SIF-urilor a dus la scaderea capacitatii de negociere. Conditiile sunt sub nivelul celor dorite de noi, dar pentru a obtine ceva mai bun este nevoie de solidaritate, ori asta nu a fost (...). Ma surprinde pozitia celorlalte SIF-uri, care, desi au convocat AGA chiar pe tema listarii BCR, la solicitarea actionarilor, ele au continuat negocierile. Pana la urma actionarii decid, iar noi, SIF-urile, avem cam aceiasi actionar”, a declarat pentru Mediafax, Costel Ceocea.

Potrivit Erste, SIF Moldova poate in continuare sa subscrie la acord.

Dutescu: Cred ca SIF-urile puteau sa negocieze mai bine

Dutescu: Cred ca SIF-urile puteau sa negocieze mai bineMai multi actionari ai societatilor de investitii au solicitat, in iulie, administratorilor SIF sa faca demersuri legale pentru listarea pe Bursa a Bancii Comerciale Romane.

„Toata discutia este legata de pret. Am trimis actionarilor informatiile prezentate iar momentan fiecare isi face propriile analize. Mie mi se pare destul de mica suma obtinuta de SIF-uri, dar trebuie avute in vedere si conditiile de piata cu totul speciale. Una peste alta cred ca SIF-urile puteau sa negocieze mai bine”, a declarat Cristian Dutescu, avocatul Firebird, administrator american de fonduri de investitii si unul dintre actionarii care au participat la solicitarea din iulie.

Dutescu reaminteste ca legea pietei de capital prevede ca instrainarea unor active care reprezinta peste 20% din valoarea activelor trebuie aprobata de adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA).

Din cauza cerintelor de cvorum ridicate, doar SIF Transilvania are sanse reale pentru a sustine o AGA Extraordinara. Actele constitutive ale celorlalte patru SIF-uri prevad o prezenta de minim 50% din capitalul social la doua convocare a AGEA, conditie greu de indeplinit avand in vedere fragmentarea actionariatului SIF-urilor.

„Nu stiu ce se va intampla daca Adunarile Extraordinare nu se desfasoara. Solutiile erau o derogare de la CNVM – lucru care nu se va intampla – sau schimbarea legii in Parlament, optiune care personal mi se pare utopica in momentul acesta”, spune Dutescu.

Decoleaza SIF-urile pe Bursa? Analistii: Efectul pozitiv se poate extinde pe toata piata

Decoleaza SIF-urile pe Bursa? Analistii: Efectul pozitiv se poate extinde pe toata piataOferta facuta de Erste SIF-urilor este caracterizata de catre analisti ca fiind „acceptabila” sau chiar „buna”, aceasta avand potentialul sa impulsioneze pe termen lung cotatiile celor cinci societati

Daca ne raportam strict la cum au evoluat lucrurile pe burse in ultimele doua luni, cred ca termenul incheiat este unul acceptabil, chiar bun pt SIF-uri. Intr-adevar poate ne-am fi asteptat la ceva mai mult avand in vedere ca fiind vorba de un pachet de 30%, SIF-urile aveau o putere de negociere mai mare, dar pana la urma realitatea cea mai buna o reprezinta piata”, spune Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, crestea cu 2,1% in timpul sedintei de joi, dupa ce actiunile societatilor urcasera cu pana la 7,4% in deschidere.

„Practic, dupa aceasta operatiune, si dupa o eventuala conversie a titlurilor Erste in cash, SIF-urile isi asigura 90% din valoarea de piata. Acest fapt mi se pare o anomalie extrema care nu vad cum poate sa continue foarte mult in piata, investitorii urmand sa realizeze ca actiunile SIF sunt puternic subevaluate. Ma astept ca aceste societati sa inregistreze in continuare aprecieri si sunt sanse ca efectul pozitiv sa se extinda si pe celelalte simboluri, deoarece nu doar SIF-urile sunt singure titluri subevaluate in prezent”, mentioneaza Alexa.

Analistul atrage atentia asupra clauzei prin care Erste acorda SIF-urilor participante optiunea de a vinde actiunile care nu sunt tranzactionate in 2011, in aceleasi conditii ca si in oferta curenta (Put option), aceasta urmand sa fie valabila si in urmatorii doi ani.

„Este un lucru foarte important si putin remarcat. Avand in vedere aceasta clauza, se poate spune ca oferta lansata de Erste reprezinta valoarea minima pe care SIF-urile o pot incasa, indiferent de conditiile din piata de acum sau de peste doi ani. Practic, chiar daca economia mondiala va trece printr-o noua perioada grea, si peitele se prabusesc, SIF-urile sunt asigurate ca vor incasa cel putin nivelul negociat in prezent, iar aceste este un element foarte pozitiv”, considera Mihai Alexa.

Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest, spune, intr-o nota adresata investitorilor, ca pretul oferit de Erste SIF-urilor este bun si oricum superior nivelului la care actiunile BCR sunt in prezent inregistrate in activele acestora.

Mai mult decat atat, vestea buna consta si in faptul ca prin aceasta tranzactie cea mai mare parte a activului net al SIF-urilor va deveni lichid, ca atare firesc ar fi ca pretul de piata sa se apropie mai mult de nivelul valorii activului net unitar calculat de depozitar”, a mai adaugat Panait.

Sursa imagini: freedigitalphotos.net