1 / 4

Brokerii: In cel mai bun caz ramanem doar cu pierderile de acum

Brokerii locali se declara mai degraba pesimisti pentru ultimele trei luni din acest an, mai ales in conditiile in care “la nivel macroeconomic nu a avut loc nicio schimbare importanta care sa indice o imbunatatire a situatiei din piete in perioada urmatoare”.

“Realist vorbind, nu am vazut masuri clare ale guvernelor care sa ma faca sa astept o revenire. Inclin sa cred ca vom avea un trimestru negativ. In cel mai optimist caz vom ramane in aceasta zona, desigur cu volatilitate, dar fara alte scaderi importante”, considera Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Statistica arata ca de cele mai multe ori T4 incepe foarte prost pe BVB, dar se termina bine: in ultimii 10 ani, BET, principalul indice al Bursei de la Bucuresti, a inregistrat cele mai proaste evolutii din an in luna octombrie (vezi tabelul atasat). Astfel, BET a crescut in medie cu doar 0,19% in lunile octombrie din perioada analizata. Noiembrie si decembrie aduca insa in general reveniri de 0,59%, respectiv 2,94%.

De cealalta parte, luna ianuarie este cea mai buna pentru indicele celor mai lichide zece actiuni din piata, acesta inregistrand in ultimul deceniu aprecieri in medie de 7,29% in prima luna din an.

“Investitorii asteapta in special clarificarea problemelor din Europa, din aceasta cauza vedem si scaderea lichiditatii din ultimele sedinte. Toata lumea asteapta o directie pentru ca apoi sa adopte pozitii corespunzatoare. Nu cred insa ca aceasta situatie va dura foarte mult”, spune Muresian.

BET si BET-FI, principalii indici ai BVB au terminat primele noua luni din 2011 cu scaderi de 17,8%, si respectiv 21,9%.

Aceste pierderi pot sa fie recuperate in ultimul trimestru, nu exclud o astfel de situatie. Daca vor fi luate masuri clare de stimulare a economiei si reducere a deficitelor atunci vom vedea o revenire a pietelor. Totusi, in momentul de fata dau sanse foarte mici unui asemenea scenariu pozitiv”, a declarat brokerul de la Intercapital Invest.

Sursa imagine: Flick / Leonieke Aalders

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri