Polimex - Mostostal

Polimex - MostostalPolimex-Mostostal este lider in inginerie si constructii pe piata poloneza, fiind unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de produse din otel din regiune.

Compania are o capitalizare de 3,7 miliarde zloti polonezi pe bursa poloneza, insemnand 914 milioane de euro.

In 2008, Grupul Polimex-Mostostal, lider pe piata constructiilor din Polonia, a facut un pas hotarat pe piata locala prin achizitia producatorului de structuri metalice Coifer, tot mai curtata de investitorii straini. Valoarea finala a tranzactiei ar putea ajunge la aproximativ 25 milioane de euro.

Compania este rezultatul fuziunii Polimez-Cekop si Mostostal Siedlce din 2004, bazandu-se pe o experienta de 60 de ani in industria constructiilor. Grupul polonez este listat la Bursa din Varsovia din iunie 1998.

Disclaimer: Acest articol nu este o recomandare de investitie. Pentru decizii investitionale, consultati-va brokerul.


Globe Trade Centers (GTC)

Globe Trade Centers (GTC)Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centers (GTC), cu actionariat israelian, are sediul principal in Polonia si este listat pe Bursa din Varsovia din mai 2004. Compania are in prezent o capitalizare de aproape 1,5 miliarde zloti, reprezentand circa 440 milioane euro.

Compania israeliana GTC si-a reevaluat anul trecut in scadere cu 120 de milioane de euro portofoliul imobiliar din Romania, in special din cauza reducerii preturilor si a vanzarilor pe segmentul imobiliar si a scaderii chiriilor in cazul proiectelor de retail.

GTC detine pe piata locala turnurile de birouri City Gate, ansamblurile rezidentiale FeliCity si Rose Garden, patru malluri Galleria si mai multe terenuri.

GTC estimeaza o continuare a a scaderii preturilor la locuinte pe termen scurt, din cauza dificultatilor de pe piata creditarii.

In aceste conditii, valoarea portofoliului din Romania reprezinta 20% din totalul detinut de companie in Europa, estimat la sfarsitul anului trecut la 2,02 miliarde de euro.

Intreg portofoliul companiei a fost reevaluat in scadere cu 296 milioane de euro in 2011, astfel ca dezvoltatorul a raportat pierderi de 270 de milioane de euro.

GTC urmeaza sa construiasca in parteneriat cu omul de afaceri George Copos o cladire de birouri in Piata Presei Libere. Grupul GTC a incasat anul trecut venituri din chirii de 129 milioane de euro, in crestere de la 124 milioane de euro in 2010.

Kruk S.A.

Kruk S.A.Liderul pietei de colectari creante din Polonia a intrat in Romania in 2007 si s-a impus pe acest segment.

In mai 2011, grupul polonez s-a listat pe Bursa de Valori din Varsovia (WSE). In prezent, are o capitalizare bursiera de 811 milioane zloti polonezi – 195 milioane euro.

Kruk S.A. recupereaza creante ale institutiilor financiare si ale marilor clienti corporativi. Compania gestioneaza creantele bancilor, companiilor de credit de consum, societatilor de asigurari, companiilor de leasing, operatorilor de telefonie fixa si mobila, operatorilor de utilitati, precum si cele ale companiilor producatoare de bunuri de larg consum.

Kruk are sediul principal in Wroclaw si 18 puncte de lucru in toata Polonia, insumand peste 800 de angajati.

In primele trei trimestre din 2011, compania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 77 milioane lei, in crestere cu 183% fata de aceeasi perioada a anului precedent.


Asseco SEE

Asseco SEEAsseco este cotata la Bursa din Varsovia din iunie 1998 si se afla in topul primelor 10 companii de soft din Europa din punct de vedere al capitalizarii de piata (conform Bloomberg). Compania are o capitalizare de 450 milioane zloti polonezi, insemnand 108 milioane euro.

Asseco SEE Romania este parte a grupului Asseco, unul din liderii europeni in domeniul aplicatiilor si serviciilor IT. Asseco este specializata in furnizarea de solutii si servicii catre industria serviciilor financiare si catre sectorul public.

Asseco a preluat in mai 2007, prin intermediul filialei din Romania, cate 70% dintre actiunile companiilor romanesti Fiba Software si Net Consulting pentru 5,85 milioane de euro, respectiv 9,78 milioane euro. In decembrie 2009, Asseco a preluat furnizorul roman de solutii IT Probass, pentru suma de 7,7 milioane euro.

Cu venituri anuale de 800 milioane EUR, Asseco este prezenta in 17 tari din Europa si numara peste 8.000 de angajati.

Asseco SEE acopera regiunea de sud-est a Europei fiind prezenta in 11 tari si avand in componenta sa peste 900 de specialisti in domeniul aplicatiilor si sistemelor IT. Asseco SEE este specializata in furnizarea de solutii si servicii catre industira serviciilor financiare si catre sectorul public avand in anul 2009 venituri de peste 100 milioane de euro.

ABC Data

ABC DataABC Data, distribuitor polonez de IT in Europa Centrala si de Est, a achizitionat 51% din actiunile companiei de distributie Scop, la sfarsitul anului 2010. Valoarea tranzactiei a fost evaluata la 5 milioane de euro.

ABC Data SA activeaza pe piata poloneza de 20 de ani. In 2005, s-a extins in Republica Ceha, in 2007 in Slovacia si in septembrie 2010 in Lituania.

Actiunile ABC Data au fost listate la Bursa din Varsovia la 17 iunie 2010. Compania are cea mai larga gama de produse oferite de distribuitorii IT din Europa Centrala si de Est. In prezent, capitalizarea companiei este de aproximativ 300 milioane zloti polonezi – 72 milioane euro.

Recent, compania de distributie Scop Computers a fost implicata intr-un scandal cu fraude de milioane de euro. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost sesizata in urma cu un an, in aprilie 2011, de catre actionarul majoritar Scop Computers, ABC Data din Polonia, ei solicitand un due diligence intern in legatura cu contractele cu Romsoft. Oficialii Scop au reactionat imediat, transmitand un comunicat in care oficialii companiei prezinta ”direct si deschis situatia reala a companiei”. Vezi aici mai multe informatii.

Surse foto: freedigitalphotos.net