Florin Vasilica, partener Ernst&Young, despre finantarea bancara

Florin Vasilica, partener Ernst&Young, despre finantarea bancara"Sunt companii care nu aveau nevoie de mai mult de 2-3 relatii bancare si care se afla astazi in situatia in care sunt imprumutate la 10 banci, in termene si conditii diferite si consuma foarte mult timp de management. Partea plina a paharului este ca majoritatea bancilor sunt foarte dornice sa ajute aceste companii cu sanse sa-si revina. Este foarte important ca antreprenorii sa-si construiasca un plan solid de afaceri si sa mearga cu el la banci pentru a-l negocia. Multe banci vor accepta o refinantare in aceste cazuri."


Cristian Nacu, partener Enterprise Investors, despre fondurile de private equity

Cristian Nacu, partener Enterprise Investors, despre fondurile de private equity"Vestea buna e ca fondurile de private equity au bani, doar noi avem cateva sute de milioane euro. Cum ar trebui sa arate o firma pentru a accesa fonduri private equity? Trebuie sa aiba o crestere, pentru ca din cresterea firmei ne facem noi banii. Mai trebuie sa aiba un produs in piata prin care sa se diferentieze. Avantajul nostru este ca am avut 130 de companii in portofoliu si am rulat cateva mii de manageri. Majoritatea stau langa noi si, practic, putem aduce o echipa de specialisti in orice domeniu avem nevoie".

Daniela Niculescu, director directia IMM Alpha Bank: ce vrea sa vada o banca de la antreprenori

Daniela Niculescu, director directia IMM Alpha Bank: ce vrea sa vada o banca de la antreprenori"Bancile vor sa vada daca exista piata. De asemenea, mai este nevoie de competitivitate. Observam ca ne este greu sa fim inovativi. Am avut de a face cu antreprenori care ziceau - am vazut si eu ca merge si am zis sa fac lucrul asta. M-am gandit sa copiez, dar nu este cea mai fericita alegere. O banca se mai uita la capacitatea de rambursare a firmei si o atentie trebuie acordata lichiditatii. O firma cu profit pe hartie si fara lichiditati nu poate exista. Mai trebuie facut si un plan de afaceri. Aceste lucruri au aratat in anii de criza care sunt problemele generale".

Cristian Logofatu, fondator Bittnet Systems: cum sa discuti cu un investitor

Cristian Logofatu, fondator Bittnet Systems: cum sa discuti cu un investitor"Trebuie sa fii transparent, sa dai investitorului toate informatiile pe care le cere. O greutate este sa ajungi la pretul comun. Este o problema de negociere. Dincolo de cash, este vorba si de experienta, acesti oameni vin cu un punct de vedere de afara care te ajuta. Unde gasesti un business angel? Trebuie sa identifici acel loc unde poti intra intr-o comunitate cu oameni cu bani, unde poti crea o poveste. Probabil ca este mai greu decat sa-ti gasesti o nevasta".



Pompei Lupsan, vicepresedinte BVB, despre finantarea pe bursa

Pompei Lupsan, vicepresedinte BVB, despre finantarea pe bursa"Finantarea prin piata de capital este cea mai complexa operatiune. Nu o sa vedeti antreprenori veniti pe bursa fara sa fi avut finantare prin banca sau private equity inainte. Antreprenorii se uita spre private equity si abia apoi spre bursa. Piata de capital iti arata valoarea reala a afacerii. Banca iti cere anumite garantii, este o alta negociere. Si in private equity este vorba despre o negociere, afacerea ar putea sa valoreze mai putin decat credeai. Daca vrei sa vezi valoarea reala, vino pe bursa".

Catalin Micu, Managing Associate, ZRP: finantarile de tip private equity

Catalin Micu, Managing Associate, ZRP: finantarile de tip private equity"Ce reprezinta private equity pentru antreprenori? Este mult mai mult decat o forma clasica de creditare. Presupune, in primul rand, atragerea unui partener care poate facilita o listare mai avatajoasa. Dezvoltarea unor divizii noi de activitate, printr-un partener cu experienta necesara. Foarte multi clienti accepta sa piarda controlul pentru a beneficia de know-how-ul partenerului. La un business detineai 100% dintr-o afacere de 3 milioane, insa poti ajunge sa detii 30% dintr-un business de 15 milioane".


Irina Zugravu, Managing Partner Vapro, despre finantarea prin fonduri europene

Irina Zugravu, Managing Partner Vapro, despre finantarea prin fonduri europene"In calitate de consultanti am avut ocazia sa spunem de multe ori ca se poate finanta aproape orice: de la echipamente IT si abonament la internet, participare la expozitii sau consultanta, la constructii de unitati de productie si echipamente, training-uri pentru angajati si asa mai departe. Am incercat sa facem chiar noi ca beneficiar un proiect, pentru achizitia de echipamente IT. Asteptam de mai bine de un an aprobarile finale. In cadrul finantarilor europene, trebuie sa tinem cost si de diferente de curs valutar, pentru ca scrii proiectul in 2009 si primesti banii in 2 ani. Mai necesita si finantari adiacente pentru cofinantare, spre exemplu."


Robert Serban, fondator Gral Medical, despre greutatile antreprenorilor in a-si gasi finantare

Robert Serban, fondator Gral Medical, despre greutatile antreprenorilor in a-si gasi finantare"O afacere pleaca de la viziunea antreprenorului. Orice finantator cumpara antreprenorul. Finantarile sunt la nivelul din 2001 - 2002. Bancile tremura la fiecare ban pe care il dau. Fondurile europene nu functioneaza din cauza politicului. Private equity functioneaza numai daca vrei sa-ti vinzi pravalia. Finantatorii trebuie sa inteleaga ca finantarea este conforma cu antreprenorul".