Consultantul tranzactiei a definit prost caietul de sarcini

Consultantul tranzactiei a definit prost caietul de sarciniRealizarea caietului de sarcini este una dintre problemele importante ale procesului de privatizare Oltchim, sunt de parere specialistii din piata. Compania de consultanta fiscala si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) a obtinut in 2011 mandatul pentru a realiza strategia de privatizare a Oltchim.

Trebuie sa recunoastem ca o mare parte din vina o are consultantul, iar aceasta problema va sta ceva vreme pe obrazul lor. Cu toate acestea nu este corect ca toata vina sa fie aruncata pe ei, pana la urma statul era cel care lua decizia finala; totusi, caietului de sarcini este o problema serioasa si, cu riscul de a fi criticat ca este usor sa vorbesti dupa ce totul a avut deja loc, nu iti trebuie prea multa carte pentru a-ti da seama ce lucruri trebuiau facute mai bine in cadrul acestei licitatii”, spune Doru Lionachescu, partener in cadrul casei de consultanta pentru fuziuni si achizitii Capital Partners.

Criteriile prea lejere de participare in cadrul licitatiei reprezinta elementul principal care au dus la desemnarea unui castigator care in mod clar nu va putea sa plateasca suma promisa in licitatie, este de parare Lionachescu.

Premierul Victor Ponta a incercat la mijlocul saptamanii sa indrepte o parte din vina asupra consultanului PwC, despre care a spus ca “nu noi l-am ales, ci Guvernul Boc”.

M-a surprins neplacut faptul ca dupa aproape doi ani de documentare facuta de firma de consultanta, la momentul adevarului apar elemente neclare in oferta. Din aceasta cauza acum s-a ajuns practic la o dezbatere publica, in care persoane fara experienta in domeniu isi dau cu parerea referitor la problemele din caietul de sarcinii”, a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova (SIF2), societate cu active de 217 mil. euro.

Slaba gestionare a relatiei dintre statul roman si PCC

Slaba gestionare a relatiei dintre statul roman si PCCDe la intrarea din 2007 in actionariatul Oltchim, compania PCC SE s-a aflat intr-o lupta continua cu reprezentantii statului, atat guvernarile PDL, cat si actuala guvernare USL, neratand nicio ocazie pentru a minimaliza potentialul financiar al germanilor.

“Realist vorbind, singurii care au participat la aceasta oferta si stiau cu ce se mananca acest domeniu al industriei chimice au fost nemtii de la PCC, ori relatia cu ei trebuia gestionata cu totul altfel de catre statul roman. In niciun caz nu trebuia mers pe o relatie conflictuala si pe aceasta suspectare permanenta cum ca vor inchide combinatul si vor vinde totul la fier vechi”, a declarat Doru Lionachescu.

In cele din urma oferta acestora a fost mai mult decat dezamagitoare: 13,4 mil. lei pentru pachetul majoritar de actiuni al combinatului, cat si pentru creantele de circa 400 mil. euro pe care AVAS si Electrica le au asupra Oltchim.

“Nu ne permitem sa tratam astfel investitorii straini in conditiile in care oricum stam prost la acest capitol si putini inca mai rezista in Romania in conditiile unui baraj de batjocura din partea autoritatilor”, spune reprezentantul Capital Partners.

Adrian Simionescu, presedintele societatii de brokeraj Vienna Investment Trust, este de pare ca existenta unui actionar minoritar ostil in cadrul Oltchim, chiar si dupa privatizare, reprezinta un motiv pentru care alti investitori strategici s-au ferit sa participe la licitatie.

“Majoritatea investitorilor mari au stat departe de privatizare din doua motive: schimbarea modalitatii de privatizare pe ultima suta de metri (n.red. renuntarea la conversia datoriilor in actiuni) si faptul ca anumite decizii din AGA pot fi blocate de un actionar minoritar, care in plus ar fi putut chiar sa conteste rezultatul licitatiei”, mentioneaza Simionescu.

Intarzierea privatizarii. Sefii SIF-urilor: Acum trei ani era o investitie de luat in considerare

2006 a fost ultimul an in care Oltchim a reusit sa faca profit. De la acea data combinatul a inregistrat constant pierderi anuale, in 2011 aceastea ajungand la 278 mil. lei. De asemenea, datoriile au crescut la peste 700 mil. euro, in prezent acestea urcand cu 200.000 de euro in fiecare zi, potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta.

“Un singur SIF nu ar face fata sa preia Oltchim, ar fi nevoie de o intelegere intre mai multe societati. Daca statul ar fi vrut sa colaboreze cu SIF-urile din aceasta perspectiva, trebuia sa colaboreze acum 3-4 ani, cand combinatul nu era in situatia de acum”, a declarat Ioan Cuzman (foto), presedintele SIF Banat Crisana, societate cu active de 1,2 miliarde lei.

SIF Oltenia a iesit complet din actionariatul combinatului in 2011, cand si-a lichidat participatia de 6,5% pe care o mai avea in schimbul a 2,4 mil. euro.

In urma cu trei ani am fost in discutii avansate in colaborare cu SIF Oltenia pentru a avea un plasament la Oltchim, era de luat in considerare. A fost propus un scenariu sustinut de fostul Institut de Petrochimie, pentru dezvoltarea si sustinerea activitatii combinatului, insa acolo se vorbea doar despre aspectele comerciale asa ca ne-am indepartat de subiect. Acum monitorizam in continuare Oltchim insa o privim doar din perspectiva unei investitii speculative”, spune Costel Ceocea, seful SIF Moldova.

Acesta a subliniat si faptul ca o greseala a statului roman a fost si faptul ca nu a luat niciodata in considerare alternative complementare privatizarii prin intermediul pietei de capital romanesti.

Lipsa unui plan clar si a unor angajamente post-privatizare

Lipsa unui plan clar si a unor angajamente post-privatizareLipsa perspectivelor si a unui plan post-privatizare realizat in colaborare cu statul roman reprezinta una dintre principalele probleme ale privatizarii Oltchim, in opinia sefului SIF Banat Crisana.

“Sa spunem ca o cumpara un grup de SIF-uri, sau un investitor care nu are exeperienta in domeniu, cu ce oameni administrezi apoi compania? Statul ar fi trebuit sa isi ofere colaborarea in vederea stabilirii unei echipe de specialisti care sa poata conduce Olchimul. Vorbim totusi despre un combinat chimic cu activitate complexa, nu despre o societate oarecare”, spune Ioan Cuzman.

Doru Lionachescu subliniaza ca in caietul de sarcini trebuiau impuse criterii mai stricte astfel incat sa fie asigurat faptul ca investitorul castigator va avea bani atat pentru plata actiunilor cat si pentru repornirea si functionarea viitoare a Oltchim.

“Ofertantul si consultantii trebuiau sa se asigure ca cei care participa au atat bani sa plateasca pretul licitat cat si bani pentru a opera combinatul. Privatizarea nu trebuia sa fie privita doar dintr-o perspectiva pe termen scurt”, spune Lionachescu.

“Cand vinzi sau cumperi o societate atat de importanta trebuie sa ai un angajament post-privatizare care sa tina cont de importanta companiei in economia Romaniei si de importanta sociala. De asemenea, cand ai exemplul esecului Cuprumin de la inceputul anului trebuie sa ai in vedere mult mai bine istoricul si solvabilitatea companiilor participante”, a mai adaugat Cuzman.

Neclaritatile in privinta viitorului datoriilor Oltchim

Neclaritatile in privinta viitorului datoriilor OltchimFara indoiala datoriile de peste 700 mil. euro sunt principala problema a Oltchim. Balbaielile Guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta in privinta viitorului acestora nu au facut decat sa mareasca incertitudinea care a planat si planeaza asupra privatizarii.

Mai intai guvernele PDL au hotarat majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2 mld lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS (de 1,1 mld. lei) si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Schimbarea partidelor de la putere a dus si la schimbarea strategiei de privatizare. Astfel, majorarea nu s-a mai facut din cauza ca statul avea nevoie de acordul actionarilor minoritari, care au refuzat acest proces. In aceste conditii Guvernul Ponta a incercat sa vanda separat de actiuni creantele catre AVAS si Electrica.

Chimcomplex, societate controlata de omul de afaceri Stefan Vuza, a fost singurul ofertant pentru creanta detinuta de AVAS, in vreme ce pentru creanta Electrica nu a licitat nimeni. In cele din urma oferta Chimcomplex a fost refuzata, ea neindeplinind nivelul minim cerut de AVAS.

Mai mult ca sigur aceste datorii nu vor fi platite integral. Statul roman s-a aratat dispus sa le dea la un pret cu discount din moment ce a permis o licitatie pentru ele, tocmai pentru a nu pune presiune pe viitorul investitor. Ma astept ca dupa esuarea privatizarii Oltchim sa intre in administrare speciala, sa se negocieze noi termeni cu creditorii, si apoi licitatia sa fie reluata anul viitor”, a concluzionat Adrian Simionescu.

Adrian Simionescu va participa la Conferinta Wall-Street "Seminarul de educatie bursiera" (editia a II-a), unde va discuta alaturi de Denis FARIMA (Sibex) Mihai VASILIU (Trading Educators), Claudiu CAZACU (X-Trade Brokers) cu investitorii si potentialii investitori despre modalitatile alternative de investitii pe piata de capital. Conferinta are loc pe 2 octombrie la Howard Johson Bucuresti.