Morgan Stanley

Morgan StanleyDomeniu: Piata de capital

Morgan Stanley a intrat in actionariatul BVB, in anul 2007, dupa ce a cumparat de la HTI Valori Mobiliare un pachet de 200 de actiuni fara drept de vot. La numai un an, Morgan Stanley ajunge sa detina 2,7% din capital, fiind al treilea actionar important de pe BVB, dupa SSIF Broker Cluj si HTI Valori Mobiliare.

Banca americana de investitii a decis insa in noiembrie 2008 sa scoata la vanzare actiunile pe care de detine la Bursa din Bucuresti, la un pret de 40 de lei pe titlu, cerand 8,2 milioane de lei pe aproximativ 2,7% din capitalul Bursei. Pretul unui titlu a scazut cu mai mult de 50 de procente fata de valoarea de achizitie. Specialistii consultati de Wall-Street.ro au declarat ca acel exit era de asteptat, generat de nevoia de lichiditati.

KBC Securities

KBC SecuritiesDomeniu: Piata de capital

KBC a fost al doilea nume mare a iesit dupa startul crizei din piata locala de capital si din actionariatul BVB, dupa Morgan Stanley, care i-a revandut lui Daniel Tepes pachetul majoritar de actiuni al firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, in 2009, la circa doi ani de la intrarea pe piata.

Astfel, cu numai o saptamana inainte de anuntul facut de Morgan Stanley, KBC Securities a scos la vanzare circa 0,83% din actiuni, reprezentand jumatate din pachetul pe care-l detine la BVB, la un pret de 60 de lei/actiune. Ulterior, grupul financiar belgian KBC a vandut si KBC Securities, cea mai mare companie de brokeraj din Romania in 2010, dar si KBC Consumer Finance catre grupul Slavia Capital, specializat in managementul portofoliilor de credite neperformante si active riscante.

KBC Securities, casa de brokeraj a grupului belgian KBC Group NV, a preluat integral, in 2007, pachetul de actiuni detinut de Sorin Apostol la Swiss Capital Romania. Apostol si Bogdan Juravle au redevenit principalii actionari ai Swiss Capital, dupa ce KBC a vandut participatia in cadrul firmei.

Dupa vanzarea Romstal Leasing si KBC Securities, grupul KBC a ramas prezent in Romania numai prin brokerul de asigurari INK Insurance Broker.

Aviva Asigurari de Viata

Aviva Asigurari de ViataDomeniu: Asigurari

Aviva Asigurari de Viata a fost treia "victima" din Romania de dupa criza, a deciziilor asiguratorilor de a-si regandi strategia de piata cu privire la pietele emergente, dupa cazurile CIG si Aegon, care mai opereaza pe piata locala numai in regim transfrontalier.

La inceputul acestui an, mai precis pe 30 ianuarie, grupul britanic Aviva plc a vandut catre asiguratorul american MetLife operatiunile din Romania (Aviva Asigurari de Viata si Aviva Pensii Private), Cehia si Ungaria, ca parte a strategiei de concentrare a activitatilor pe pietele unde are o pozitie dominanta. Tranzactia a fost incheiata intre timp, iar Aviva Asigurari de Viata a devenit o companie afiliata MetLife.

Aviva, cu afaceri de peste 20 de milioane de euro pe piata locala, este prezenta in Romania inca din 1999, fiind una dintre primele companii locale de asigurari de viata. Afacerile companiei s-au dezvoltat destul de lent, insa si asiguratorul a inregistrat pierderi anual, britanicii fiind nevoiti de mai multe ori sa subscrie capital.

BRD Securities

BRD SecuritiesDomeniu: Piata de capital

Printre brokerii care au fost fortati de politica grupului sa-si inchida portile in ultimii ani au fost cei de la BRD Securities, ca urmare a incorporarii activitatii de catre banca BRD-Groupe Societe Generale. Tranzactiile efectuate de unitatea de brokeraj a BRD urmau sa fie realizate prin intermediul bancii.

Inca din ianuarie 2009, banca preluase activitatea de investitii pe piata de capital, dupa ce initial primise autorizarea CNVM de a realiza tranzactii direct pe bursa. Prin aceasta mutare, banca a preluat si echipa BRD Securities.

UniCredit CAIB Securities

UniCredit CAIB SecuritiesDomeniu: Piata de capital

Aceeasi decizie a fost adoptata si de managementul UniCredit Tiriac Bank care a integrat, in luna iunie a acestui an, activitatea de brokeraj derulata de UniCredit CAIB Securities. Operatiunile sunt realizate in prezent prin divizia Corporate Investment Banking & Private Banking a bancii.

In ultimii ani si alte banci, in afara de BRD si UniCredit, care detineau firme de brokeraj au mutat direct in banca activitatea de tranzactionare de pe firmele de brokeraj detinute. Printre bancile care au recurs la astfel de operatiuni se regasesc BCR si Piraeus Bank.

UniCredit CAIB Securities a intermediat in primele cinci luni ale anului tranzactii cu actiuni si unitati de fond de 604,5 milioane lei. Anul trecut, casa de brokeraj a fost al doilea intermediar de la bursa de la Bucuresti, cu un rulaj de aproape 1,8 miliarde lei si o cota de piata de 7,72%.

OTP Strateg

OTP StrategDomeniu: Pensii private

Fostul fondul de pensii facultative OTP Strateg, al saptelea fond autorizat pe pilonul III in 2007, se afla in administratia OTP Garancia Asigurari, care facea parte din Grupul OTP, reprezentat pe piata romaneasca de OTP Bank Romania. OTP Strateg a fost, de altfel, printre cele mai atractive fonduri de pensii facultative, in contextul in care in primele trei zile de activitate a atras 170 de participanti, dintre care, 100 de persoane achitasera deja prima contributie.

Peste numai un ani, OTP Garancia a fost preluata de catre francezii de la Groupama, iar in ianuarie 2011 si-a schimbat denumirea in Onix Asigurari. La numai sase luni, arbitrul pensiilor a autorizat fuziunea prin absorbtie intre fondurile de pensii facultative Stabil, administrat de Generali, si OTP Strateg (societatea absorbita). In prezent, Onix Asigurari (fosta OTP Garancia) este radiata din registrul administratorilor pe site-ul CSSPP, in urma fuziunii Fondului de Pensii Facultative OTP Strateg (fond absorbit) cu Fondul de Pensii Facultative Stabil.

Alte nume care au iesit din industria de pensii (Pilonul II), inainte de alua cu adevarat startul au fost AG2R Fond de Pensii (rezultatul unui parteneriat intre Asociatia Franceza de Mutualitate AG2R, Cartel Alfa si UGIR 1903), KD Fond de Pensii, Marfin Fond de Pensii, MKB Romexterra Fond de Pensii, Omniasig Pensii si Zepter Fond de Pensii. Acestora din urma, fie le-a fost retrasa autorizatia de functionare, fie au fost subiectul unei preluari de catre un jucator mai mare.

ING Bank

ING BankDomeniu: Piata de capital

ING Bank va renunta la toate diviziile de brokeraj
din tarile in care este prezenta, inclusiv la cea care opereaza pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Singurele operatiuni de brokeraj care vor fi pastrate sunt cele Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) si Polonia, conform unor surse din piata.

In acest an ING se afla pe locul al doilea in topul brokerilor de pe BVB, cu tranzactii intermediate ce au o valoare totala de 1,58 mld. lei. Brokerii de la ING lucrau aproape exclusiv cu clienti institutionali. In 2011, ING Bank a ocupat a treia pozitie in topul brokerilor de pe BVB.