Primele luni din toamna - nicio emotie pentru investitori

Primele luni din toamna - nicio emotie pentru investitoriBET, indicele celor mai lichide zece actiuni, este in crestere cu 1,3% de la inceputul lui septembrie. In doar 4 din ultimele 40 de sedinte de tranzactionare indicele a inregistrat variatii mai mari de 1%, volatilitatea fiind in scadere vizibila.

De cealalta parte, BET-C, indicele care urmareste evolutia tuturor actiunilor din piata, a scazut cu 1,2% in acelasi interval.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) listate pe BVB sunt singurele care au avut o evolutie ceva mai bine conturata, BET-FI, indicele care urmareste evolutia acestora si a Fondului Proprietatea, fiind in urcare cu 2,7% de la inceputul lui septembrie.

Nici in afara Romaniei pietele de capital nu au dat emotii foarte mari investitorilor in aceasta toamna: S&P 500, unul dintre principalii indici ai Bursei de la New York a urcat cu 0,4%, in vreme benchmark-ul european Euro Stoxx 50 a castigat circa 1,8%.

In lipsa unui trend evident in ultimele luni, care sunt estimarile analistilor romani si straini pentru acest final de an?

Nu va asteptati la lucruri spectaculoase pana la alegeri

Nu va asteptati la lucruri spectaculoase pana la alegeri„Pana la alegeri nu ma astept sa vad evolutii care sa difere foarte mult de ce s-a intamplat in ultimele saptamani. Ne asteapta o campanie electorala in care va conta cine castiga si mai ales ce program economic va pune in aplicare. Este evident ca in momentul de fata nu avem o directie foarte clara in piata romaneasca, iar lucrurile nu se vor schimba foarte mult pana la alegeri”, este de parere Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

Alegerile parlamentare din Romania sunt programate sa aiba loc pe 9 decembrie, in vreme ce campania electorala va incepe oficial pe 9 noiembrie. Exact in timpul campaniei electorale isi vor anunta rezultatele financiare la 9 luni si majoritatea companiilor listate pe BVB.

„In momentul de fata sunt ceva mai pesimist pentru finalul de an, mai ales in raport cu asteptarile de la inceputul lui 2012”, spune Murgoci.

Rezultatele financiare vor fi umbrite de campania electorala

Rezultatele financiare vor fi umbrite de campania electoralaLuni va debuta sezonul rezultatelor financiare pe Bursa de Valori Bucuresti, Banca Transilvania urmand sa fie printre primele companii care isi vor publica datele la 9 luni.

„Asteptarile sunt usor pozitive pe Banca Transilvania. Ne asteptam ca la nivel de profituri si venituri operationale situatia pe T3 sa fie similara celei din trimestrul anterior”, a declarat Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Acesta considera ca piata romaneasca va ramane intr-o perioada de consolidare pana in ultima luna din 2012, cand scenariul pozitiv din ultimii ani s-ar putea repeta.

„Nu ma astept ca piata sa fie puternic influentata de rezultatele financiare de la noi; probabil vom vedea ceva reactii insa doar in situatii punctuale. In ultimii ani am observat o sezonalitate pronuntata de la jumatatea lui noiembrie pana la sfarsitul lui ianuarie: avem evolutii ceva mai slabe dupa iesirea din vara, apoi cresteri in decembrie si ianuarie. Ma astept sa urmam acest scenariu si pe final de an”, spune Alexa.

Alegerile din SUA s-ar putea traduce intr-un an de cresteri pe burse

Alegerile din SUA s-ar putea traduce intr-un an de cresteri pe burse„Am vazut mai multe analize pe seama alegerilor din SUA. De regula, indiferent de rezultatul acestora, tendinta pe bursa americana este una pozitiva in urmatorul an. Mai exact imediat dupa alegeri se inregistreaza un scrut trend pozitiv, apoi castigurile se pierd, dupa care urmeaza un an de crestere – in ultimii 60 - 80 de ani aceasta a fost scenariul cel mai des intalnit”, spune Alexa.

Alegerile din Statele Unite ale Americii vor avea loc pe 6 noiembrie, in finala prezidentiala urmand sa se intalneasca actualul presedinte democrat Barack Obama si candidatul republican Mitt Romney.

„Pe planga rezultatele financiare (care s-au dovedit dezamagitoare) din SUA, principalul reper al pietelor internationale pentru acest final de an vor ramane alegerile din Statele Unite si anunturile privind politicile economice ale candidatilor”, a declarat Alexa.

Estimarile traderilor americani: De la Acum este cel mai bun moment sa cumperi, la Actiunile vor cadea cu 20%

Cu o crestere de 12,3% de la inceputul anului pe indicele S&P 500, insa de doar 0,4% in ultimele doua luni, nici piata americana nu pare sa aiba in prezent un trend foarte clar.

Un sondaj recent al grupului britanic de intermediere financiara Bespoke Invest arata o egalitate aproape perfecta in privinta estimarilor privind evolutia pietei americane in ultima luna.

Michael Crofton, seful grupului financiar american Philadelphia Trust Company, spune ca actiunile au devenit subevaluate ca urmare a temerilor privind incetinirea cresterii economice din China, criza din zona euro si a rezultatelor slabe inregistrate de companiile americane in T3.

„Daca aceste evenimente nu se concretizeaza, actiunile pot fi considerate ieftine si probabil, pentru cei care investesc pe termen lung, aceasta este o perioada buna pentru a face achizitii”, a declarat Crofton citat de CNBC.

De cealalta parte, investitorul elvetian Marc Faber, cunoscut in special pentru estimarile sale pesimiste, se asteapta la o cadere de 20% a pietei americane de actiuni.

„Cred ca ne confruntam cu o incetinire a cresterii economice globale si cu o serie de rezultate financiare dezamagitoare, astfel ca nu as fi surprins sa vad scaderi de 20% pe indicii Dow Jones, S&P 500, sau pe alti indici”, a declarat acesta.

Faber adauga insa ca o asemenea pierdere nu poate fi considerata majora: „Cine nu poate sa faca fata unei scaderi de 20%, nici nu ar mai trebui sa se dea jos din pat dimineata”