1 / 8

Turcia - Brokerii si Bursele au un cuvant de spus in alegerea supraveghetorilor

Institutia de supraveghere: Capital Markets Board of Turkey (CMB)

Ce supravegheaza: piata de capital din Turcia si firmele care opereaza in cadrul acesteia

Cine alege sefii institutiei: Ministrul de stat responsabil de Economie, Asociatia Brokerilor, Asociatia Burselor si a Camerelor de Comert, Autoritatea de Reglementare si Supraveghere Bancara, Ministerul Finantelor, Ministerul Industriei si Comertului

Din punct de vedere al responsabilitatilor, turcii au institutia de supraveghere financiara cea mai apropiata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) din Romania, dintre tarile analizate. Capital Markets Board of Turkey reglementeaza doar brokerii si firmele care opereaza pe bursele din tara.

Interesant de notat faptul ca nominalizarile pentru un loc in board-ul CMB sunt facute atat de oficiali guvernamentali cat si de Asociatii precum cea a Brokerilor sau a Burselor si Camerelor de Comert. Guvernul are insa ultimul cuvant, ministrii alegand din lista de candidati propusi.
Bursa din Turcia a devenit in ultimii ani una dintre cele mai importante piete de capital din Europa, depasind chiar si Polonia.

Wall-Street.ro a lansat
o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor la sefia autoritatilor care reglementeaza piata financiara romaneasca.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri