Victor Cionga, director general BVB: Nu depolitizarea trebuie sa fie un deziderat, ci profesionalizarea

Victor Cionga, director general BVB: Nu depolitizarea trebuie sa fie un deziderat, ci profesionalizareaDirectorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Victor Cionga, apreciaza initiativa Guvernului ca o consecinta directa a faptului ca Romania se aliniaza la contextul european, aceasta masura fiind fundamentala pentru viitorul pietelor locale.

Tendintele de integrare a organismelor de supraveghere financiara la nivel european sunt tot mai evidente, ca reactie a autoritatilor la criza economica si financiara Consiliul European de Risc Sistemic fiind un exemplu in acest sens. In plus, 15 din cele 27 de tari membre UE au un organism unic de supraveghere.

„In primul rand se poate ajunge la o eficientizare a activitatii de reglementare si supraveghere, prin mai buna integrare a factorilor de decizie, cu impact asupra tuturor categoriilor de participanti la piata. Toate acestea pot conduce la o crestere a atractivitatii mediului investitional, cu consecinte pozitive asupra vizibilitatii Romaniei pe harta finantelor globale. Sunt premise obiective ca o structura unica sa functioneze mai bine decat 3 structuri separate si, astfel, entitatea sa se devina mai eficienta din punct de vedere al costurilor, iar actorii din piata sa-si poata reduce indirect costurile”, a declarat Cionga pentru Wall-Street.ro.

In opinia sa, crearea acestei entitati este un proiect a carui modalitate de implementare este extrem de importanta, “seful de proiect” avand o mare responsabilitate in ceea ce priveste rezultatul final.

„Este esential sa se tina cont de modul de implementare pentru o buna functionare a Autoritatii de Supraveghere Financiara. Cu toate ca termenul propus este extrem de aproape (15 martie), banuim ca pentru aceasta initiativa s-a luat deja in calcul cea mai buna modalitate de implementare, minimizandu-se riscurile ce tin de intervalul extrem de scurt de timp. De asemenea, in afara de decizia de a uni cele 3 entitati si de modelul de implementare care este avut in vedere, credem ca partea de consultari (aspect esential pentru optimizarea implementarii demersului) ar trebui sa contina si intalniri cu principalii actori din cele 3 piete aferente pe tematicile comune”, a mai explicat CEO-ul BVB.

Victor Cionga este de acord ca infiintarea noii autoritati poate fi un moment bun pentru a echilibra numirile politice cu cele pe criterii de profesionalism.

„Nu depolitizarea per se trebuie sa fie un deziderat, ci profesionalizarea; pot exista persoane extrem de competente care ar putea fi cooptate la demersurile pentru imbunatatirea sistemului financiar chiar daca fac parte din structuri de partid. Un profesionist excelent, o persoana a carei experienta nu poate fi pusa la indoiala, este ceea ce trebuie pentru o astfel de structura, indiferent de relatia pe care acea persoana o are sau nu cu un partid politic. Avem deja un numar important de persoane care, desi nominalizate politic, au dat dovada de un grad inalt de profesionalism si, automat, si-au castigat o buna reputatie de specialisti in piata. Un foarte bun exemplu din acest punct de vedere este d-l. Mihai Tanasescu, fost ministru de finante”, subliniaza Cionga.

Wall-Street.ro a lansat o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor care supravegheaza piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private printr-un proces competitiv.


Ovidiu Fer, Wood&Company: Nu cred ca se vor inlatura numirile politice

Ovidiu Fer, Wood&Company: Nu cred ca se vor inlatura numirile politiceOvidiu Fer, analist la firma ceha de brokeraj Wood&Company, activa si la Bursa de Valori Bucuresti, considera ca infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara este o idee foarte buna, vehiculata in piata de mai mult timp.

Mai mult, Fer crede ca o eventuala numire a lui Florin Georgescu in conditia institutiei ar fi o mutare foarte inspirata sau chiar un control al BNR asupra noii autoritati ar fi binevenit, pe modelul din Cehia.

„Numirea de specialisti in aceste institutii ar trebui sa fie de la sine inteleasa, dar nu stiu daca proiectul actual va inlatura numirile politice. Si cred cu toata sinceritatea ca nu se va intampla asta niciodata. Dar ar trebui macar sa le limiteze pe cat posibil si sa se aduca tehnocrati in sistem”, a explicat Ovidiu Fer.

In opinia sa, nu doar remunerarea acestor conducatori este o problema, mai ales ca nu salariile mari pot sa evide suspiciuni si, in plus, oamenii de calitate sunt platiti bine.

„Problema este la ceea ce se face, sau mai degraba nu se face in sistem, la birocratia excesiva si la comisioanele imense ale CNVM. Faptul ca institutiile de reglementare sunt puse sub aceeasi umbrela poate duce la economii de scala, dar cel mai important este ca poate crea sinergii mai bune”, a conchis analistul Wood.

Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust: Nu cred ca este posibila depolitizarea totala!

Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust: Nu cred ca este posibila depolitizarea totala!“Initiativa Guvernului nu este rea, daca se doreste o mai buna integrare a pietelor financiare. Daca aceasta unificare va conduce la o mai mare birocratie, vom avea efecte nedorite. Este clar ca pana acum initiativele institutiilor de reglementare din piata financiara nu au fost coordonate, nu se tinea cont de realitatile pietei. De exemplu, fondurile de pensii au impus reguli de investire stabilind anumite criterii pe care nicio companie nu le poate indeplini”, a declarat Adrian Simionescu, CEO si presedinte Vienna Investment Trust.

El aduce in discutie modelul Poloniei, extrem de folosit, unde s-a creat un sistem financiar foarte solid, cu decizii coordonate si unde autoritatea unica a avut un rol important.

“Nu ma astept ca tranzitia sa fie lipsita de incidente, dar sper ca rolul initiativei este sa fluidizeze si sa eficientizeze aceste institutii. Ar fi ideala o deplolitizare a conducerii acestor institutii, dar nu cred ca este posibila, sa nu uitam ca tocmai s-a incheiat un ciclu electoral. Nu am nimic impotriva numirilor politice, daca au la baza componenta profesionala. Exista cazuri de profesionisti pe zona financiara sustinuti politici si cred ca aceasta este cea mai plauzibila varianta”, considera Simionescu.

Dan Stoicescu, Constantinof si Asociatii: Cel putin jumatate dintre sefi trebuie sa fie specialisti!

Dan Stoicescu, Constantinof si Asociatii: Cel putin jumatate dintre sefi trebuie sa fie specialisti!Dan Stoicescu, avocat la Constantinof si Asociatii, considera ca varianta institutiei unice de reglementare este foarte potrivita, dar doar in conditii de eficientizare a activitatii si de evitare a politizarii excesive.

“Infiintarea autoritatii unice de supraveghere este un moment foarte bun pentru a se incerca depolitizarea acestor institutii, necesara de multi ani. Cred ca cel putin jumatate dintre sefii noii institutii trebuie sa fie specialisti, care sa inteleaga realitatile pietei, pentru ca activitatea sa intre pe un fagas normal”, a declarat Stoicescu, pentru Wall-Street.ro.

In opinia sa, piata financiara locala trebuie sa se alinieze la directiile europene nu doar pe hartie, prin crearea acestei noi institutii, ci si prin modele eficiente de operare, de reducere a birocratiei, de coordonare si comunicare cu actorii pietei.

“Vorbim de progres si dezvoltare, dar pentru a vedea pasi concreti avem nevoie de specialisti, de profesionisti. Guvernul va trebui sa inteleaga ca numai printr-un echilibru intre politic si tehnocrati vom reusi sa depasim blocajele actuale”, a explicat avocatul.

Dumitru Beze, presedinte Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital: Orice calatorie incepe cu primul pas

Dumitru Beze, presedinte Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital: Orice calatorie incepe cu primul pasPropunerea in sine este foarte buna, in majoritatea tarilor exista o singura institutie de reglementare si vorbim de piete de capital mult mai mari, este de parere Dumitru Beze, Dumitru Beze, presedinte Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

“Este o ocazie foarte buna sa avem o autoritate formata din profesionisti, macar partial. Sunt optimist moderat in aceasta privinta, sper sa vedem cat mai multi profesionisti in noua institutie. In multe tari, printre care Bulgaria, Grecia sau Franta, cel putin un oficial al institutiilor de supraveghere este, prin lege, numit de asociatiile de investitori sau brokeri”, explica Beze.

Totusi, aceasta mutare este un prim pas important. Si orice calatorie, chiar si cele mai lungi, incepe cu primul pas, a conchis presedintele AIPC.

Cristian Tudorescu, director general Explore Asset Management: Criteriile de profesionalism trebuie sa predomine

Cristian Tudorescu, director general Explore Asset Management: Criteriile de profesionalism trebuie sa predomineUnificarea autoritatilor de supraveghere este de dorit, din punct de vedere institutional, considera Cristian Tudorescu, director general Explore Asset Management.

Dar aceasta miscare ar trebui sa aiba efecte de diminuare a birocratiei si a riscului deciziilor conflictuale luate in favoarea unui segment de piata si in detrimentul altuia.

„In perspectiva, ma astept ca o astfel de unificare sa duca la armonizarea politicilor de dezvoltare si reglementare a segmentelor non-bancare din piata financiara romaneasca. Avem drept exemplu intentia recenta a CSSPP de a restrictiona anumite tipuri de investitii ale fondurilor de pensii dintr-un exces de prudenta, abordare care poate afecta functionalitatea si dezvoltarea pietei financiare in ansamblul sau. In momentul in care am avea o singura entitate de supraveghere este de presupus ca reglementarile ar lua in calcul interesul comun al mai multor entitati din piata financiara”, considera Tudorescu.

In opinia sa, criteriile de profesionalism trebuie sa predomine in alegerea persoanelor din conduceea acestei noi Autoritati, acceptand aici ideea ca unele dintre acestea pot avea afinitati sau pot fi sustinute din mediul politic.

„Cu cat influenta politica se diminueaza, cu atat noua institutie ar putea deveni un reper de credibilitate”, a conchis Cristian Tudorescu.


Ce propune Guvernul

Ce propune GuvernulGuvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta care prevede constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara, o noua institutie ce va prelua atributiile si personalul CNVM, CSA si CSSPP, ce vor fi desfiintate.

Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

Intr-o conferinta de presa sustinuta, marti seara, impreuna cu premierul Victor Ponta, Mugur Isarescu a explicat necesitatea infiintarii noii structuri inclusiv prin recomandarile BCE.

Guvernatorul BNR a mai argumentat necesitatea noii structuri, unice, prin faptul ca Romania trebuie sa aiba o unica reprezentare in Consiliul European de Risc Sistemic si trebuie sa defineasca cine anume este reprezentantul la nivel european pe probleme de macroprudentialitate.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca presedintele acestei noi structuri va fi numit de catre Parlament pe baza experientei in domeniu si tinand cont de opinia BNR.

El a sustinut ca prin preluarea atributiilor CNVM, CSA si CSSPP de catre o singura autoritate vor scadea numarul functiilor de conducere si gradul de birocratie, precum si totalul costurilor de functionare.

Wall-Street.ro a lansat o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor care supravegheaza piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private printr-un proces competitiv.