Lucian Anghel, presedinte BVB: Tinta anului viitor este sustinerea programului de privatizare al statului

Lucian Anghel, presedinte BVB: Tinta anului viitor este sustinerea programului de privatizare al statuluiConform previziunilor macroeconomice, atat la nivel global, cat mai ales in zona euro, anul 2013 este marcat de incertitudini, sustine Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, care spera ca vor fi cat mai putin resimtite de piata de capital locala.

„Speram ca anul 2013 sa aduca mult asteptatele IPO ale unor companii importante de stat, al caror exemplu sa fie urmat de listari din mediul privat, asa cum s-a intamplat in cazul Poloniei. Pe langa climatul macroeconomic, participantii la piata ar trebui sa fie influentati in mod pozitiv de pasii importanti care se vor face in cerintele de uniformizare a cadrului legislativ la nivel european in domeniul pietei de capital”, a declarat Anghel pentru Wall-Street.ro/.

Dupa nivelul scazul al lichiditatii din 2012, in anul viitor aceasta ar trebui sa creasca, daca BVB si brokerii vor aduce la cota bursei companii noi, de stat sau private, dar si daca vor fi respectate criteriile de transparenta si adoptate principiile de guvernanta corporativa.

„Obiectivele BVB pentru 2013 sunt strans legate de cei 8 piloni strategici ai BVB, insa este adevarat ca tinta anului este sustinerea Programului de Privatizare al Statului si incheierea cu succes a ofertelor publice. De asemenea, in atragerea de emitenti privati si investitori de retail, eforturile noastre impreuna cu cele ale brokerilor vor fi orientate atat catre educarea acestora cat si catre activitati de marketing targetate”, a declarat Anghel.

In ceea ce priveste companiile deja listate la bursa, BVB va continua trainingul in guvernanta corporativa in scopul cresterii gradului de aderare la Codul de Guvernanta Corporativa al BVB.

„Pe parcursul anului vom lucra cu autoritatile, think-thank-urile locale si asociatiile profesionale astfel incat sa facem din piata de capital din Romania o parghie reala de sustinere a cresterii economice pe baza asigurarii de finantare atat prin listari, cat si prin emisiuni de obligatiuni corporative”, a explicat presedintele BVB.

Victor Cionga, CEO BVB: Listarile companiilor de stat factorul cheie al anului viitor

Victor Cionga, director general al Bursei de Valori Bucuresti, este de parere ca principalul factor ce va influenta evolutia de ansamblu a BVB de anul viitor este reprezentat de privatizarile prin bursa.

“Derularea ofertelor publice ale companiilor detinute de stat si incluse in programul de privatizare va stimula, pe de o parte, atragerea investitorilor institutionali straini in piata locala si cresterea numarului de investitori de retail, ceea ce va stimula lichiditatea pietei, iar, pe de alta parte, listarea companiilor ce au derulat ofertele publice se vor concretiza in povesti de succes pentru atragerea companiilor private sa se finanteze prin bursa, ceea ce va extinde oferta BVB”, a declarat Cionga, pentru Wall-Street.ro.

Ca obiective generale, BVB isi propune sa creasca gradul de accesibilitate al investitorilor straini la informatiile corporative ale companiilor listate la BVB (un mare pas inainte constituindu-l decizia unor emitenti de a raporta si in limba engleza), sa incerce clarificarea statutului pietei Rasdaq si sa lucreze cu partile implicate astfel incat contul global sa functioneze cat mai curand conform standardelor internationale.

“De asemenea, BVB va incerca sa determine companiile listate si alte firme private sa faca un pas intermediar in deciziile de finantare prin utilizarea mecanismului de imprumut obligatar corporativ, ceea ce va diversifica gama de instrumente disponibile la tranzactionare si va creste atractivitatea pentru bursa”, sustine Cionga.

In opinia sa, anul viitor piata de capital locala va trebui sa faca fata atat provocarilor externe (modificarile legislatiei incidente pietei de capital la nivel UE, dar si efectele mediului politic, economic si de business european), cat si celor interne (care provin din climatul macroeconomic si modul de functionare al pietei de capital).

Provocarile externe amintite de Cionga se refera la adoptarea MiFID2 si efectele implementarii EMIR asupra pietei derivatelor si a contrapartii centrale.

In ceea ce priveste provocarile interne, acestea provin din schimbarea prognozelor macro pentru Romania, din stabilitatea climatului politic asteptata in a doua parte a anului, din respectarea de catre autoritatile statului a programului de privatizare asumat.

“Privatizarea prin bursa este o masura necesara si strategica de crestere a pietei de capital locale si fara de care aceasta nu isi poate indeplini rolul de motor al cresterii economice prin oferirea unei alternative de finantare catre companiile romanesti, asa cum se intampla in cazul Poloniei, Austriei sau Marii Britanii. O piata de capital dezvoltata devine un magnet pentru fondurile de pensii care altfel, fara oportunitati de investitii la nivel local, vor fi nevoite sa investeasca o mare parte a banilor pe care ii administreaza pe piete straine”, a mai explicat Cionga.

Cristian Agalopol, presedinte Depozitarul Central: Trebuie sa redesenam arhitectura pietei de capital

Cristian Agalopol, presedinte Depozitarul Central: Trebuie sa redesenam arhitectura pietei de capitalLipsa lichiditatii din piata de capital romaneasca si valoarea tranzactiilor mult sub nivelul pe care piata il asteapta isi pun amprenta pe bugetele participantilor si ale institutiilor din piata de capital, in special din grupul BVB, a constatat Cristian Agalopol, presedinte al Depozitarului Central. Astfel, 2013 va fi un an al proiectelor mari, cu resurse importante si cu multe provocari pentru toti participantii, dar mai ales pentru grupul BVB.

“Pentru a finaliza aceste proeicte in timp util este necesar ca toti participantii si toate institutiile din piata de capital sa inteleaga nu numai ca trebuie facute eforturi colective si sacrificii, dar si faptul ca trebuie eliminate ambitiile individuale pentru a lucra concertat spre a duce la bun sfarsit aceste proiecte vitale pentru supravietuirea noastra ca piata. Ceea ce cred ca ne-a lipsit noua ca piata, pentru a ne putea dezvolta intr-un ritm cu bursele din regiune, nu a fost lipsa unor strategii, ci mai degraba disciplina individuala si colectiva pentru a putea implementa aceste strategii. Am convingerea insa ca atat Consiliul de Administratie al BVB, cat si cel al Depozitarului Central vor intelege importanta acestor proiecte pentru a le putea aduce in timp util la cunostinta participantilor la piata si vor depune eforturi colective in vederea alocarii resurselor necesare finalizarii acestora”, considera Agalopol.

In opinia sa, o alta amenintare pentru piata de capital este ritmul accelerat de crestere al competitiei burselor din Europa Centrala si de Est pentru a capta cat mai mult din volumul de tranzactionare al investitorilor institutionali in aceasta regiune.

Citeste aici cum vede Agalopol anul 2013 pentru piata de capital.