1 / 3

Tadeusz Kuropatwinski, XTB Romania: Provocarile vor curata piata de institutiile care nu tin pasul cu noile standarde

Jucatorii de pe pietele financiare ar trebui sa-si regandeasca modul in care actioneaza si sa fie mai responsabili atunci cand iau decizii pentru ca, in caz contrat, ne vom confrunta cu o criza profunda de incredere, considera Tadeusz Kuropatwinski, General Manager XTB Romania.

“Organismele de reglementare si jucatorii de pe piata ar trebui sa obtina o perspectiva pe termen lung. Provocarile vor curata piata de institutiile care nu pot tine pasul cu noile standarde. Este nevoie de aceste schimbari si speram sa le vedem implementate in anul 2013. Aparent, nu prea s-au tras invataminte in urma lectiei din anul 2008 care nu a fost numai o calamitate financiara, ci si un dezastru etic major”, considera seful XTB Romania.

Kuropatwinski vede o amenintare in lipsa reformelor si in faptul ca se evita niste decizii care mai devreme sau mai tarziu vor trebui luate. “Anul 2013 este un an bun pentru a infrunta problemele cu mult curaj. Daca facem asta, ne vom intoarce pe o pista de crestere rapida in 2014 si 2015”.

In opinia sa, 2013 va fi un an volatil in contextul economiei globale, unde se vad imbunatatiri notabile care ar trebui sa le readuca pe calea cresterii rapide dupa 2015.

“Inca nu putem asigura unitatea Zonei Euro. Grecia ar putea, in continuare, sa iasa din uniunea monetara si, mai mult, nu putem trece cu vederea faptul ca si alte tari, in afara Greciei, pot parasi Zona Euro. Este foarte posibil ca acest lucru sa se intample in cazul in care tari precum Marea Britanie nu decid macar virtual sa sustina uniunea. Acest scenariu are sanse de 50% sa se adevereasca, fapt care pune o presiune negativa asupra cresterii economice a Zonei Euro si asupra pietelor financiare”, considera managerul XTB.

Mai mult, Tadeusz Kuropatwinski este de parere ca Romania va avea de castigat, la fel ca celelalte tari din Europa Centrala si de Est (si ca toate tarile emergente), deoarece avem un sistem fiscal relativ sanatos.

“Exista perspectiva unui scenariu optimist pentru un an bun in Romania, in comparatie cu alte tari din Europa. Totusi, bugetele locale trebuie implementate respectand obiectivele stabilite, deoarece cheltuielile publice extinse ar putea agrava deficitul fiscal si ar putea provoca o tendinta de regresie. Daca reformele structurale vor fi implementate, Romania va beneficia de o crestere semnificativa pe termen lung care va contribui la dezvoltarea pietei financiare locale”, considera managerul XTB.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri