1 / 11

10. Artego Tg. Jiu (ARTE) +314.29%

Vedetele BVB in 2012 au fost actiunile celui mai mare producator de benzi transportoare din Europa de Sud-Est, Artego Tg. Jiu.

Cu un randament anual de 314% (inclusiv dividendul), actiunile acestei companii au depasit cel mai apropiat competitor din topul randamentelor de aproape 4 ori.

"Desi Artego are o nisa de piata lucrativa, un echilibru bilantier bun (rata indatorarii de circa 42%) si o profitabilitate in crestere (+10.4 milioane RON intre octombrie 2011 si septembrie 2012, fata de o pierdere de 0.4 milioane RON in cele 12 luni anterioare acestei perioade), motivul real al acestei cresteri este, cel mai probabil, altul. Astfel, consideram ca o incercare de preluare (aparent ostila) din partea unui grup controlat de investitorul Catalin Chelu la concurenta cu un altul, inca necunoscut, reprezinta motivul pentru care actiunile ARTE au avut o crestere exploziva in 2012", noteaza analistii Tradeville.

„Cu randamente anuale cuprinse intre 43% si 315%, cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec de departe randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei. Acest grup de companii a reusit sa intreaca, in mod spectaculos, chiar si indicii bursieri locali, ale caror randamente s-au inscris in intervalul 2.61% - 31.19% - si aceasta in conditiile in care bursa din tara noastra s-a clasat, potrivit Reuters, pe locul 6 in topul performantei pietelor de frontiera in 2012, depasind clasa generala a burselor dezvoltate, emergente si de frontiera deopotriva”, sustine Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri