Tarom

TaromDan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie Tarom, anunta la inceputul lunii trecute ca venitul mediu in cadrul operatorului aerian este de 2.000 euro/luna.

„Am calculat ca venitul mediu in companie, cu toate avantajele, este in jur de 2.000 de euro pe luna, in conditiile in care in banca in care sunt tot presedinte al Consiliului de Administratie (UniCredit Tiriac Bank - n.r.) salariul mediu e mult mai mic”, a declarat Pascariu.

Presedintele companiei a fost insa contrazis ulterior de catre Aurel Curdov, presedintele Sindicatului National Tehnic al Tarom, care l-a acuzat ca ar fi mintit cand a declarat ca salariul mediu in Tarom este de 2.000 de euro pe luna, cerandu-i acestuia demisia.

Belgianul Christian Edouard Heinzmann, 59 de ani, care a fost numit in noiembrie CEO al Tarom, a semnat un contract pe patru ani, cu un salariul net de 10.000 de euro pe luna.

Tarom a inregistrat pierderi de 262 de milioane de lei (60,9 milioane euro) in 2011.

Hidroelectrica

HidroelectricaLa scurt timp dupa trimiterea in insolventa a Hidroelectrica, in vara anului 2012, Remus Borza, administratorul judicar al companiei, a declarat ca salariul mediu al unui angajat este de 1.643 euro, in vreme ce leafa bruta a unui sofer ajunge chiar la 9.900 lei (2.265 euro, la cursul de astazi).

"Contractul colectiv de munca in Hidroelectrica, incheiat in 2005 si care expira in 2014, are multe anomalii, este impovarator pentru indicatorii financiari ai companiei si incurajeaza nemunca", spunea la acel moment Borza.

De cealalata parte sindicalistii si angajatii au afirmat ca declaratiile administratorului judiciar sunt false, salariul mediu real fiind de 3.500 lei (800 euro).

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie din Romania, in 2011 compania inregistrand un profit de 15,7 mil. lei, fata de 292 mil. lei in 2010. Pentru anul 2012 nu exista date oficiale, insa Remus Borza afirma ca sunt sanse ca societatea sa aiba un profit modest. In schimb, pentru 2013 administratorul estimeaza un castig net de 50 mil. euro.

Oltchim Ramnicu Valcea

Oltchim Ramnicu ValceaProaspat intrat in insolventa, combinatul chimic Oltchim ase afla in prezent intr-o perioada de reorganizare. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca salariile prea mari reprezinta unul dintre motivele care au ingenunchiat societatea.

Potrivit acestuia salariul mediu brut in Oltchim este de 4.000 lei/luna. Cifra este cu aproximativ 100 de lei mai mare decat cea calculata de Wall-Street.ro avand in vedere datele financiare publicate de companie dupa primele noua luni din 2012.

Oltchim nu a mai facut profit de sase ani, pierderile anuale depasind adesea 200 milioane lei lei.

Transgaz

TransgazSefii Transgaz (TGN) sau politicienii nu au vorbit niciodata despre salariile din companie, insa avand in vedere datele din bilantul societatii dupa primele noua luni din 2012, salariul mediu brut ajunge la 5.410 lei (incluzand prime si bonusuri, insa fara a lua in calcul bonurile de masa). Potrivit unei hotarari a actionarilor de anul trecut, salariul directorului general este 27.490 de lei pe luna. Functia este ocupata in prezent de Ioan Rusu.

Transportatorul de gaze a fost listat pe Bursa la sfarsitul lui 2007, compania neinregistrand niciodata pierderi de la acea data si pana in prezent.

Transgaz Medias a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,328 miliarde lei (298 milioane euro), in scadere cu 0,6% fata de 2011, iar profitul net a coborat cu 27%, la 281 milioane lei (63 milioane euro).

Transelectrica

Transelectrica6.300 lei/luna a fost salariu mediu brut (incluzand prime si bonusuri, insa fara a lua in calcul bonurile de masa) de la Transelectrica (TEL) in primele noua luni de anul trecut.

In decembrie 2012 actionarii transportatorului de energie au aprobat o remuneratie “cuprinsa intre 6.700 lei si 18.155 lei lunar”, brut, pentru directorul general.

Statul roman controleaza 58,6% din companie, in vreme ce Fondul Proprietatea detine 13,4%.

Transelectrica a avut anul trecut un profit de 27 milioane lei (6 milioane euro), de peste patru ori sub castigul din precedentul exercitiu financiar.