Horia Ciorcila - SIF Moldova

Horia Ciorcila - SIF MoldovaHoria Ciorcila este presedintele si unul dintre fondatorii Bancii Transilvania (TLV), a treia cea mai mare banca din Romania. Banca Transilvania a fost prima institutie bancara din locala cotata pe Bursa de Valori Bucuresti (1997).

Ciorcila candideaza pentru un loc in Consiliul de Administratie SIF Moldova (SIF2) avand cele mai mari sanse sa castige un mandat, alaturi de actualul sef al SIF2, Costel Ceocea.

Grupul BT controleaza pachete importante de actiuni in cadrul SIF Moldova dar si in cadrul altor SIF-uri, precum SIF Oltenia, acolo unde banca mai are un alt reprezentant care candideaza - Doru Patrascu, director regional Banca Transilvania.

Dragos Bilteanu - SIF Banat Crisana

Dragos Bilteanu - SIF Banat CrisanaDragos Bilteanu este actualul presedinte al SIF Banat Crisana (SIF1), omul de afaceri fiind pe punctul de a deveni cel mai important sef de SIF din piata de capital romaneasca, dupa ce societatea pe care o conduce si-a declarat intentia de a prelua controlul SAI Muntenia Invest compania care administreaza SIF Muntenia.

Bilteanu este unul dintre principalii actionari ai SIF1, acesta preluand anul trecut conducerea societatii de la Ioan Cuzman, care si-a cedat pozitia fara scandalul adesea specific schimbarii sefilor de SIF-uri.

Omul de afaceri conduce mai multe firme, cea mai importanta fiind Romenergo, companie cu activitate in sectorul energetic. Dragos Bilteanu a intrat acum doi ani in atentia presei mondene dupa ce s-a casatorit cu cantareata Cristina Rus.

Costel Ceocea - SIF Moldova

Costel Ceocea - SIF MoldovaCostel Ceocea conduce SIF Moldova din 2008, an in care l-a inlocuit pe controversatul om de afaceri galatean Catalin Chelu. Anterior, Ceocea ocupase functiile de vicepresedinte al Consiliului de Administratie si director general adjunct al SIF2.

Alaturi de actualul vicepresedinte Claudiu Doros, si el candidat pentru un loc in CA-ul SIF2, Costel Ceocea s-a remarcat printr-o deschidere mai mare fata de actionari si public, facand din SIF Moldova cea mai transparenta societate de investitii financiare listata.

Cel mai probabil Ceocea va fi sustinut in cadrul alegerilor de catre Banca Transilvania, din al carei Consiliu de Administratie face parte si el.

Tudor Ciurezu - SIF Oltenia

Tudor Ciurezu - SIF OlteniaTudor Ciurezu l-a inlocuit in 2011 pe Vasile Salapa, cel a ocupat pentru o scurta perioada functia lui Dinel Staicu la conducerea SIF Oltenia.

Staicu a plecat din conducerea SIF5 dupa ce instantele l-au condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare si la plata sumei de 8 mil. lei pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Ciurezu este singurul sef de SIF care a refuzat sa vanda acum doi ani participatia din cadrul BCR. Celelalte SIF-uri au vandut pachete de 6% din BCR fiecare, obtinand in schimb cash si actiuni Erste.

Mihai Fercala - SIF Transilvania

Mihai Fercala - SIF TransilvaniaMihai Fercala este presedinte si director general al SIF Transilvania (SIF3), unul dintre cei mai mari investitori locali din domeniul turistic. SIF3 controleaza THR Marea Neagra, societate care administreaza peste 30 de hoteluri pe litoralul romanesc.

Fercala este unul dintre cei mai vechi sefi de SIF-uri, acesta conducand SIF Transilvania inca din anul 1992.

Intre anii 1990 si 1992 Mihai Fercala a fost si senator in Parlamentul Romaniei, el candidand pe listele Frontului Salvarii Nationale (FSN).

Radu Hanga - SIF Moldova

Radu Hanga - SIF MoldovaRadu Hanga este seful BT Asset Management si al doilea reprezentant al grupului Banca Transilvania care candideaza pentru un loc in CA-ul SIF Moldova.

Hanga si-a inceput cariera in 1997 la Broker Cluj, acolo unde a ocupat functia de analist.Ulterior, acesta a fost cooptat in cadrul grupului BT unde a ocupat o serie de functii in cadrul departamentului piete de capital, in cele din urma devenind seful fondurilor de investitii ale Bancii Transilvania.

Bogdan Chetreanu - SIF Moldova

Bogdan Chetreanu - SIF MoldovaBogdan Chetreanu (foto stanga) a fost comisar CNVM in ultimii sase ani, functie pe care a ocupat-o dupa ce a fost propus si sustinut de catre Partidul Romania Mare (PRM).

Avocat de profesie, Chetreanu a ocupat si functia de vicepresedinte al organizatiei de tineret a PRM.

In octombrie 2012, mandatul de comisar CNVM al lui Bogdan Chetreanu a expirat si nu a mai fost prelungit. Totusi, Chetreanu ocupa in continuare functia de consilier in cadrul cabinetului vicepresedintelui Comisiei.

Valentin Ionescu - SIF Moldova

Valentin Ionescu - SIF MoldovaValentin Ionescu (foto dreapta) este in prezent membru in Consiliul de Administratie al SIF Moldova, pozitie pe care a obtinut-o aprilie anul trecut.

Ionescu a condus Bursa de Valori Bucuresti din toamna anului 2010 pana la sfarsitul lui 2011. Acesta a fost demis pentru ca nu si-ar fi indeplinit anumite criterii de performanta, asta desi BVB a inregistrat in 2011 cel mai mare profit din precedentii patru ani.

Dupa alegerea in CA-ul SIF2, acesta a obtinut un loc si in board-ul Bursei din Sibiu.

Andrei Hrebenciuc - SIF Moldova

Andrei Hrebenciuc - SIF MoldovaCandidatura lui Andrei Hrebenciuc, fiul influentului politician PSD Viorel Hrebenciuc, este cea mai surprinzatoare de la aceste alegeri.

Hrebenciuc Jr. nu are experienta anterioara in piata de capital romaneasca el fiind in prezent lector universitar in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti si managing partner in cadrul firmei Private Future Consulting SRL.

Nu este foarte clar de ce sustinere beneficiaza fiul politicianului, fiind posibil insa ca prezenta acestuia la alegeri sa vina si in contextul in care Costel Ceocea este un apropiat al PSD.

Andrei Hrebenciuc s-a aflat o perioada si in atentia presei mondene dupa ce a avut o relatie cu Elena Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu.

Mircea Oancea - SIF Moldova / SIF Transilvania

Mircea Oancea - SIF Moldova / SIF TransilvaniaMircea Oancea este fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Pensiilor (CSSPP). Acesta s-a aflat la sefia Comisiei incepand cu 2006, in 2012 mandatul acestuia nemafiind prelungit in lipsa sprijinului politic. Mircea Oancea a fost membru al Partidului Democrat inainte de a fi ales in functia de presedinte CSSPP.

Oancea a mai candidat si in 2011 pentru un loc in board-ul SIF Moldova, si desi a obtinut al doilea numar de voturi, dupa brokerul Mihai Chisu, nu a intrat in Consiliu din cauza unor dificultati legale care au blocat alegerile.

Mircea Oancea ocupa momentan functia de director general adjunct al CSSPP.

Octavian Radu - SIF Moldova

Octavian Radu - SIF MoldovaOctavian Radu este unul dintre putinii antreprenori care candideaza pentru un loc in conducerea unui SIF.

Radu este fondatorul Diverta, parte a companiei de birotica si papetarie RTC Proffice Experience. Grupul a fost preluat in 2011 de catre fondul de investitii suedez Oresa Ventures.

La inceputul lui 2011, Octavian Radu declara faptul ca vrea sa listeze pe Bursa majoritatea diviziilor din cadrul grupului RTC, inclusiv Diverta, lucru care insa nu s-a mai realizat.

Octavian Radu conduce in prezent firma specializata in consultanta de afaceri si management SC Pan Management Group.

Constantin Fratila - SIF Transilvania

Constantin Fratila - SIF TransilvaniaFostul arbitru al Ligii I de fotbal Constantin Fratila candideaza in premiera pentru un loc in CA-ul SIF Transilvania.

Cu o avere estimata la 32 milioane euro de catre publicatia Forbes, Fratila a devenit in ultimii ani unul dintre cei mai importanti investitori de pe Bursa si unul dintre principalii actionari ai SIF Transilvania, cu o detinere de 5%.

Omul de afaceri controleaza impreuna cu fiica sa, Alexandra Fratila, si un pachet de 41% din actiunile firmei de constructii Comcm Constanta (CMCM).

Dumitru Tudor - SIF Oltenia

Dumitru Tudor - SIF OlteniaDumitru Tudor este unul dintre cei mai puternici investitori de pe Bursa. Acesta a intrat in consiliul de administratie al SIF Oltenia in 2011, dupa ce doi administratori au fost trimisi in judecata pentru o serie de nereguli in activitatea societatii.

Majoritatea averii sale (evaluata de Forbes la 27 mil. euro) vine insa din afacerile imobiliare. Tudor detine doua hectare de teren in Satul Francez, una dintre cele mai luxoase zone din Bucuresti.

De asemenea, omul de afaceri a preluat in 2010 de la SIF Oltenia firma de inchiriere Vidraru Curtea de Arges (VIRU), pentru circa 12 milioane lei.

Mihai Chisu - SIF Moldova

Mihai Chisu - SIF MoldovaMihai Chisu este unul dintre cei mai populari brokeri de pe Bursa, acesta trecand recent in echipa lui Bogdan Juravle de la Swiss Capital.

Anterior, Chisu a fost broker in cadrul IFB Finwest, firma de intermediere condusa de administratorul BVB Octavian Molnar.

Chisu a candidat si in 2011 pentru un loc ramas vacant in consiliul de administratie SIF2, a castigat alegerile, insa nu fost numit in noua functie din cauza unor dificultati legale care au blocat rezultatul alegerilor.

Cristian Busu - SIF Oltenia

Cristian Busu - SIF OlteniaCristian Busu a este sustinut de Templeton Developing Markets Trust, un fond de investitii al Franklin Templeton, companie care administreaza si Fondul Proprietatea.

Busu este in prezent director economic si membru in Comitetul Reprezentantilor la Fondul Proprietatea, iar mandatul sau expira la finele lunii septembrie.

In acelasi timp, el este director la o sucursala Marfin Bank, doctor in economie si lector universitar la ASE Bucuresti.

Sursa foto: fondulproprietatea.ro