Ovidiu Petru, SIBEX: Putem atrage investitori prin produse adaptate, promovare si zone de simulare

Ovidiu Petru, SIBEX: Putem atrage investitori prin produse adaptate, promovare si zone de simulareOvidiu Petru, director general al SIBEX, este de parere ca bursele pot atrage mai multi investitori prin crearea unor produse adaptate, promovare si realizarea unor zone de simulare a tranzactionarii.

“Pentru a atrage investitori trebuie sa avem tot timpul produse adaptate nevoilor pietei, produse pentru fiecare clasa de clienti, care sa se adreseze si speculatorilor”, a declarat Ovidiu Petru, director general al SIBEX.

El a adaugat ca la fel de importante sunt promovarea si, nu in ultimul rand, educatia in domeniul pietelor de capital.


Skowronski, WSE: Incercam sa prindem din urma Bursa din Moscova si pe cea din Istanbul

Skowronski, WSE: Incercam sa prindem din urma Bursa din Moscova si pe cea din IstanbulDupa un an 2011 foarte bun pentru Bursa din Varsovia, in care am concurat pe pozitii de egalitate cu celelalte piete de capital, precum cea din Atena, cu privatizari mari si ample, in prezent, incercam sa prindem din urma atat bursele din Moscova si din Istanbul, in contextul in care cea elena se afla acum la un nivel mai scazut decat noi in urma crizei, a punctat Wojciech Skowronski, chief specialist Business Network Development, Bursa din Varsovia.

"Concuram cu aceste piete de capital, insa acestea sunt la un nivel diferit de dezvoltare. Pentru a prinde din urma aceste burse incercam sa aducem cat mai multe IPO-uri similar cu numarul de pe LSE (London Stock Exchange). De altfel, noi am incercat sa dezvoltam cat mai multe IPO-uri, sa incercam sa ajungem cat mai repde la nivelul pietelor internationale. Acum nu mai exista granite, fiecare tara este diferita si furnizeaza produse diferite, trebuie sa gasim ideile bune si sa le dezvoltam", a spus Wojciech Skowronski (foto).

Adi Lupsan, BVB: Sunt pro listari duale, insa nu in orice conditii

Adi Lupsan, BVB: Sunt pro listari duale, insa nu in orice conditiiAdi Lupsan, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si director general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest, a declarat ca sustine listarile duale (n.r. pe doua burse simultan) ale companiilor de la BVB, insa doar dupa ce au un rulaj suficient la nivel local.

"Romania din perioada interbelica era foarte activa pe piata de capital, iar cele mai importante companii erau listate pe doua-trei piete simultan. Sunt pro listari duale, pentru ca lichiditatea majora se pastreaza intotdeuna pe piata de origine, insa aceste listari nu pot fi facute in orice conditii", a declarat Adi Lupsan la Forumul Pietei de Capital.

Oficialii BVB si Sibex: lucram la proiectul contrapartii centrale

Oficialii BVB si Sibex: lucram la proiectul contrapartii centraleOficialii celor doua burse din Romania, prezenti la Forumul Pietei de Capital, au declarat ca se lucreaza intens la proiectul contrapartii centrale.

Adi Lupsan, vicepresedinte al BVB, spune ca au fost facuti pasi importanti in sensul concretizarii acestui proiect si crede ca va fi implementat. De asemenea, Ovidiu Petru, directorul general al Sibex, a confirmat colaborarea cu BVB.

Raiffeisen: Succesul ofertei Transgaz repune Romania pe harta investitorilor straini

Raiffeisen: Succesul ofertei Transgaz repune Romania pe harta investitorilor strainiRomania a reintrat pe harta investitorilor straini de pe burse, in urma succesului pe care l-a inregistrat vanzarea pachetului de 15% din actiunile Transgaz (TGN), prin oferta secundara pe Bursa.

"Am dus o munca de lamurire foarte complexa cu investitorii: unii nici nu au vrut sa mai auda de oferta, stiind ca este vorba de Romania, unde nu avusesera experiente placute. Succesul ofertei Transgaz paveaza drumul pentru privatizarile ce vor urma, punand Romania inapoi pe harta investitorilor straini pe piata de capital", a declarat Dana Mirela Ionescu, presedinte si director general al Raiffeisen Capital&Investment.

Reprezentanta Raiffeisen Capital&Investment sustine necesitatea intocmirii unui calendar de privatizare pe care Romania sa il respecte.

Wojciech Skowronski, WSE: Bursa din Polonia a beneficiat de investitori foarte buni si deschisi la minte

Wojciech Skowronski, WSE: Bursa din Polonia a beneficiat de investitori foarte buni si deschisi la minteLa inceput, cand am intrat in Uniunea Europenea (UE) in 2004 si noi eram o piata subdezvoltata si trebuia sa incepem de undeva. Aveam o lipsa mare de perspective si de produse financiare, dar am avut sansa unor investitori foarte buni si deschisi la minte, a declarat Wojciech Skowronski, chief specialist Business Network Development, in cadrul Bursei din Varsovia (WSE).

"De aceea, consider ca este foarte important sa avem investitori pe piata de capital. Este crucial! In prezent, intr-adevar suntem la un alt nivel fata de Bursa din Bucuresti, insa exista si similitudini cu situatia de acum cativa ani din Polonia", a declarat Wojciech Skowronski (foto).

El adauga ca doar 20% dintre investitorii care tranzactioneaza pe Bursa de la Varsovia sunt polonezi, restul fiind jucatori internationali.

Borza: Big 4 si Google ar fi invidioase pe numarul mare de economisti si IT-isti de la Hidroelectrica

Borza: Big 4 si Google ar fi invidioase pe numarul mare de economisti si IT-isti de la HidroelectricaAdministratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza sustine ca furnizorul de energie are o organigrama supradimensionata, cu 434 de economisti si 136 de IT-isti, personal care "i-ar face invidiosi" pe cei din Big Four (Ernst&Young, KPMG, PwC, Deloitte) si pe marile companii de IT, Google sau Microsoft.

"Lipsa de competivitate lipseste in Romania, pentru ca noi incarcam foarte mult organigramele. Energia hidro este cea mai ieftina din lume, insa in Romania este foarte scumpa, pentru ca de exemplu la Hidroelectrica erau 7.500 de salariati, in timp ce la Verbund, in Austria, sunt 500 de angajati. Avem 434 de economisti, care i-ar uimi chiar si cei din Big Four, insa care nu stiu sa rezolve nici cea mai mica problema si peste 136 de IT-isti, care i-ar face chiar si pe cei de la Google sau Microsoft sa isi muste buzele", a explicat Remus Borza.

El adauga ca la 31 decembrie 2012 in cadrul Hidroelectrica lucrau peste 2.200 de persoane in personalul TESA si 129 de angajati in departamentul de resurse umane.

Remus Borza: Toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei

Remus Borza: Toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei"Sunt in favoarea listarii pe bursa a pachetelor minoritare la companiile de stat, insa nu si majoritarea lor, deoarece aceste societati pot genera stabilitate sociala pentru generatiile urmatoare si venituri la bugetul de stat", a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, la Forumul Pietei de Capital.

De exemplu, un minim de 15% din Hidroelectrica poate insemna 300-400 de milioane de euro la capitalul companiei. Este, de asemenea, o prostie sa listezi companii de stat atat timp cat inregistreaza pierderi. Toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei asa cum este cazul Hidroelectrica. Dar asta nu inseamna ca Borza ar trebui sa le administreze pe toate. Totusi, aceasta masura este singura viabila pentru performanta", a declarat Remus Borza (foto).

Miclaus: Romania nu isi poate permite sa risipeasca resurse cu mai multe burse

Miclaus: Romania nu isi poate permite sa risipeasca resurse cu mai multe burseExperienta poloneza arata unde pot duce niste politici coerente sistemice si urmarite serios. Desi am o gandire liberala, nu inseamna sa nu ne uitam la eficienta repartizarii resurselor. Astfel, nu cred ca Romania isi poate permite sa risipeasca resurse tinand mai multe burse. Cred in ideea unei singure burse, a declarat Paul Miclaus, consilier personal al Ministrului Economiei, la Forumul Pietei de Capital.

"Indiferent de forma de organizare juridica, structura de proprietate a bursei este foarte importanta, astfel incat sa fie de detinuta nu de persoane care urmaresc doar obtinerea de dividende, ci de acei care urmaresc sa faca afaceri ca operator al bursei. O bursa eficienta este cea care permite o tranzactioanare rapida, in conditii de eficienta si siguranta si vine cu elemente inovative", a spus Miclaus (foto).

"Instrumentele pe care le aduci spre tranzactionare sunt cele care te-ar putea diferentia in regiune si in lume. In prezent, exista o serie intreaga de operatiuni care nu sunt standardizate si reglementate. In materie de instrumente, sunt un mare sustinator al marketingului pentru oferte secundare decat initiale. As vrea sa vad o bursa cu o pondere importanta pe bonduri, sa statul ca emite obligatiuni pe proiecte mari. Vorbesc si de ceea ce se numeste generic “marfuri” de o piata de energiei si a certificatelor verzi. ASF ar putea face o presiune politica in reglementarea acestor zone”, a declarat consilierul personal al Ministrului Economiei.

Radu Craciun: Activele fondurilor de pensii vor atinge 10 MLD. euro in 2018

Radu Craciun: Activele fondurilor de pensii vor atinge 10 MLD. euro in 2018Daca se va mentine ritmul de crestere a contributiilor obligatorii la fondurile de pensii administrate privat stabilit, adica de 0,5% anual, activele administrate de acestea ar putea atinge in numai cinci ani valoarea de 10 miliarde de euro, a declarat Radu Craciun, membru al boardului Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Astfel, industria va creste cu peste cinci fata de cat este in momentul de fata, din care 8 miliarde de euro vor reprezenta numai Pilonul II de pensii. Acest salt inseamna o crestere medie anuala de 27% a activelor fondurilor", a spus Radu Craciun (foto).

El a adaugat ca presupunand ca alocarea pe actiuni va ramane aceeasi si daca nu apar tensiuni suplimentare in piata, cu privire la lichiditate, ar trebui ca aceasta crestere de 27% sa fie oglindita de o crestere in ceea ce priveste tranzactionarea libera a actiunilor in piata (free-float-ul) e 25% anual, ceea ce mi se pare foarte ambitios.

De asemenea, Radu Craciun a precizat ca “Bursa din bucuresti a pierdut trenul cu bursele din regiune, daca ne uitam la procesul de coagulare al pietelor de capital” in privinta free-float-ulului, ceea ce reprinta o consecinta alipsei de viziune pe termen lung a decidentilor locali. Ca urmare, “Bursa va continua sa opereze ca un canal de finantare a economiei, cel mult mediu”.