Cursul ajunge la 4,5 lei/euro la sfarsitul lui septembrie. Dolarul se intareste pe final de an

Cursul ajunge la 4,5 lei/euro la sfarsitul lui septembrie. Dolarul se intareste pe final de anAnalistii bancii austriece se asteapta ca leul sa ajunga la un curs de 4,5 lei/euro in intervalul iulie - septembrie.

Joi, moneda nationala s-a apreciat, astfel ca Banca Nationala a Romaniei a publicat un curs de referinta de 4,4298 lei/euro, cel mai redus din ultimele doua saptamani. Cursul se afla in prezent la un nivel aproape identic celui de la inceputul lui 2012, asta dupa ce la inceputul lui iunie a atins maximul anului (4,5535).

Totusi, Erste nu anticipeaza o continuare a depreciere a leului intr-un un interval mai mare de timp, nivelul de 4,5 lei/euro fiind estimat pana in cea de-a doua jumatate a anului viitor.

In privinta cursului euro-dolar, analistii se asteapta la o paritate de 1,3 in T3 2013, urmand ca dolarul american sa se aprecieze in lunile care urmeaza pana la un nivel de 1,22 la sfarsitul primului semestru din 2014.



Bursele castiga inca 5% in trei luni, dar Europa nu arata bine. Asteptati scaderea apoi cumparati

Indicele global MSCI World Index ar urma sa urce cu pana la 5% pana in septembrie, potrivit analistilor Erste, care insa nu sunt foarte optimisti in privinta pietelor BRIC si din vestul Europei.

“Avantul pietelor de actiuni devine tot mai slab. (…) Ne asteptam totusi ca MSCI World sa inregistreze o evolutie usor pozitiva si in T3. Factorii care determina aceasta estimare sunt asteptarile tot mai bune in privinta rezultatelor financiare pe care companiile le vor anunta si volatilitatea redusa a celor mai importanti indici ai burselor”, se mentioneaza intr-un raport al Erste Group.

Austriecii recomanda investitorilor sa analizeze individual fiecare actiune si sa cumpere titluri din sectorul tehnologic european, din industria farmaceutica si din industria bunurilor de larg consum. “Orice scadere a pietei cu 5-10% o vedem ca pe o buna oportunitate pentru a face achizitii pe termen lung”.

Erste se asteapta ca pietele dezvoltate din vestul continentului sa piarda 5% in T3, in vreme ce tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) sa aiba o evolutie o pozitiva.

“Ne mentinem pozitia optimista cu privire la pietele de frontiera din regiune, in special in cazul Romaniei, in vreme ce in cazul Croatiei preferam sa ramanem prudenti”.



SUA ramane liderul turmei de tauri

In ciuda faptului ca Rezerva Federala Americana a anuntat o reducere si in cele din urma o incetare a programului de stimuli financiari pentru economia SUA, Bursa din New York este in continuare privita cu incredere de catre analistii austrieci.

“Trendul pozitiv pe S&P 500 ar trebui sa continue, insa recent este clar ca dobanzile in crestere limiteaza potentialul pietei americane. Investitorii ar trebui sa acorde o pondere redusa sectorului marfurilor si companiilor din sectoare care pot fi puternic influentate de rata dobanzilor ”.

S&P 500 si Dow Jones Industrial Average, principalii indici care urmaresc evolutia Bursei din New York, au crescut cu 17,2%, respectiv 18,2% de la inceputul acestui an. Analistii Erste sunt de parere ca piata americana ar mai putea sa avanseze cu inca 5% in urmatoarele trei luni.


Caderea aurului se apropie de final. Tinta pe 12 luni: 1.480 dolari

Caderea aurului se apropie de final. Tinta pe 12 luni: 1.480 dolariIn general foarte optimisti in privinta evolutiei aurului, analistii Erste spun ca metalul pretios sa apropie de finalul trendului negativ care in acest an a generat pierderi majore investitorilor.

“Aurul a cazut puternic iar acum ar trebui sa creasca moderat, dupa asteptata perioada de atingere a minimelor. Tinta noastra pentru urmatoarele 12 luni este de 1.480 dolari/uncie”.

Spre sfarsitul zilei de joi, uncia de aur era tranzactionata pe pietele internationale la un pret de 1.284 dolari, cu 15% sub estimarea facuta de austrieci.

“Credem ca perioada de corectii inceputa de la maximele din septembrie 2011 este similara corectiei ‘de mijloc de ciclu’ dintre anii 1974 si 1976.

Acea perioada se asemeana celei din prezent in special in privinta tendintei de dezinflatie a pietei, a cresterii dobanzilor reale si in privinta unui pesimism pronuntat fata de aur”, concluzioneaza analistii Erste care totodata subliniaza ca isi mentin tinta pe termen lung de 2.300 de dolari/uncie.