Servicii bancare

Servicii bancare

Factori precum imbunatatirea constanta a conditiilor din piata imobiliara, cresterea profiturilor bancilor si gandirea de catre acestea de strategii care sa simplifice activitatea operationala ii fac pe analistii Tradeville sa creada ca anul 2014 va fi unul mai bun pentru acest sector, in care actionarii ar putea recupera din dividendele pierdute in anii trecuti.

"Totusi, exista si incertitudini legate de cresterea globala pe termen scurt, urmatoarele decizii de politica monetara ale Rezervei Federale, problemele politice si fiscale din SUA sau conformarea cu cerintele de capital ale Acordului Basel 3. Presiunile de reglementare se muta dinspre institutiile mari catre banci mai mici, care ar trebui sa ia in considerare investitii suplimentare in infrastructura si management al riscului", potrivit raportului firmei de brokeraj.

Analistii Tradeville spera de asemeanea intr-o redresare a bancilor listate la BVB, care se confrunta cu niveluri inca in crestere ale creditelor neperformante si valori ridicate ale costului net al riscului de credit, intr-un mediu in care cererea de credite nu s-a revigorat inca.

"Reducerea dobanzilor inceputa de catre BNR pune presiune asupra principalei categorii de venituri ale bancilor romanesti".

Servicii financiare non-bancare

Servicii financiare non-bancare

Perspectivele de imbunatatire a conditiilor economice la nivel global si in special in Europa ar trebui sa ofere un suport foarte bun pentru evolutia sectorului de servicii financiare, fiind avantajati emitentii care detin active in zone cu potential ridicat de revenire, precum si capacitatea de a distribui dividende peste media depozitelor bancare.

"In ceea ce priveste fondurile de investitii listate la BVB, luam in calcul faptul ca actionarii vor mari presiunea pentru reducerea discountului dintre cotatiile bursiere actuale si valoarea unitara a activului net, respectiv distribuirea unor sume cat mai consistente catre investitori, urmarind in acelasi timp evolutia pozitiva a portofoliilor. In plus, exista posibilitatea unor schimbari legislative care sa usureze schimburile intre jucatorii importanti din piata, dar si renuntarea sau cresterea pragurilor de detinere la emitentii unde exista restrictii, modificari care ar da un impuls semnificativ sectorului.

Per total, ne asteptam ca in perioada 15 februarie - 15 aprilie sa avem o efervescenta ridicata a cotatiilor, fiind intervalul de timp in care se vor discuta si stabili dividendele anuale care urmeaza sa fie platite in 2014", considera analistii Tradeville.

Bunuri de consum si servicii discretionare (ciclice)

Bunuri de consum si servicii discretionare (ciclice)

Analistii Tradeville considera ca subsectorul bunurilor de consum discretionare ar trebui sa beneficieze de pe urma unei increderi mai ridicate a consumatorilor in economie, traduse printr-o crestere a consumului.

"La Bursa de Valori Bucuresti sunt prezenti producatori de confectii si electrocasnice, dintre care companiile cu relatii puternice la export si structura bilantiera solida s-au bucurat deja de cativa ani de crestere a cotatiilor; nu excludem o consolidare a acestei evolutii", se mentioneaza in raport.

In privinta serviciilor discretionare, acestia s-au orientat in special catre turism si constructii. Numarul turistilor este in crestere la nivel international, mai ales pe segmentul de turism de afaceri, cu marje mai ridicate de profitabilitate.

"La BVB, sectorul continua sa sufere de pe urma unei strategii nationale incoerente pentru turism si a lipsei de investitii, ceea ce face aproape imposibil pentru companii sa-si atinga potentialul; ca atare, pe plan local ne asteptam ca actiunile aferente sa evolueze mai slab decat piata.

Perspectivele subsectorului de constructii sunt strans legate de evolutia pietei imobiliare, astfel incat analistii Tradeville se asteapta la cresteri in economii precum Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda sau Spania.

"In Romania, preturile pe piata imobiliara au continuat sa scada in 2013 (- 8% in primele 11 luni, fata de aceeasi perioada din 2012), iar investitiile in infrastructura raman modeste din cauza slabei absorbtii a fondurilor europene. Totusi, numarul tranzactiilor cu imobiliare a crescut cu 16% in acest an, deci piata incepe sa se dezghete usor, fapt pe care-l interpretam drept un semnal pozitiv pentru a deblocarea pietei materialelor de constructii. Atragem, insa, atentia asupra faptului ca actiunile din acest sector au un grad foarte scazut de lichiditate", se arata in raport.

Bunuri de consum si servicii non-ciclice

Bunuri de consum si servicii non-ciclice

Desi cu o prezenta mai limitata la BVB ca numar de emitenti locali, sectorul de produse non-ciclice, care nu este afectat la fel de mult de evolutia economica, are o reprezentare importanta prin companii cu renume international din Europa sau SUA, toti fiind jucatori globali.

"Sectorul nu ar trebui sa fie un performer in urmatoarea perioada, insa ar trebui sa luam in considerare, in acelasi timp, faptul ca unii dintre emitentii listati pe segmentul bursier ATS au un potential important de dezvoltare la nivel global, ceea ce le confera argumente pentru evolutii bune pe viitor. In plus, trebuie sa notam ca membrii acestui grup genereaza rezultate financiare solide in orice context economic si de cele mai multe ori isi recompenseaza investitorii prin dividende consistente sau programe de rascumparare de actiuni", se mentioneaza in raport.

Bunuri industriale

Bunuri industriale

Puternic afectat in perioadele de criza economica, sectorul de bunuri industriale ar putea performa in situatia unei reveniri economice la nivelul zonei euro sau pe plan global, fiind avantajati emitenti care genereaza un procent important din cifra de afaceri din exporturi.

Repornirea investitiilor in cresterea capacitatilor de productie ar putea fi argumentul suprem pentru reactivarea acestui sector, fiind de asteptat sa performeze acele societati care si-au eficientizat activitatea, lucreaza cu tehnologii moderne si detin avantaje competitive.

"Chiar daca la Bursa de Valori Bucuresti nu avem un emitent cu renume care sa fie tranzactionat cu o lichiditate adecvata, de cele mai multe ori, investitiile in companii care au fost intr-o situatie dificila, dar care incep sa arate semne de revenire sunt foarte profitabile, investitorii fiind recompensati pentru viziunea avuta", spun analistii Tradeville.

Energie

Energie

La nivel international, principala tema va continua sa fie revolutia gazelor de sist din Statele Unite, care redeseneaza harta globala a productiei si a exporturilor de petrol si gaze naturale, respectiv avantajeaza rafinariile americane in defavoarea celor europene.

Pe plan intern, cresterea economica ar trebui sa induca macar o stabilizare a consumului de gaze naturale si energie, aflat pe trend descendent in ultimii ani.

"Pe piata de gaze, companiile producatoare vor beneficia de liberalizarea accelerata pe segmentul consumatorilor industriali, cu efect pozitiv asupra veniturilor, iar sectorul se va mentine in atentia investitorilor multumita listarilor companiilor de stat programate pentru anul viitor (Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Complexul Energetic Oltenia). Totusi, noua taxa pe constructii speciale, care va intra in vigoare anul viitor, va lovi partial profitabilitatea companiilor, renegocierea redeventelor cu statul roman va induce episoade de volatilitate, iar eventualele lichidari de catre Fondul Proprietatea ale participatiilor in aceste companii pot genera corectii pe termen scurt", afirma analistii Tradeville.

Un subsector conex este cel al serviciilor si utilajelor petroliere si de sonda, companii care au evoluat bine pe plan mondial si in special in Statele Unite, beneficiind de eforturile de explorare si exploatare a surselor neconventionale de gaze si petrol. La BVB, insa, majoritatea companiilor corespunzatoare au primit in 2013 o dubla lovitura, prin scaderea veniturilor cuplata cu cresterea cheltuielilor operationale.

"Desi descoperirile din Marea Neagra si resursele de gaze neconventionale de uscat ofera perspective foarte bune pe termen lung pentru companiile care vor reusi sa castige contracte, iar exceptiile care au reusit sa iasa la export arata ca succesul este rasplatit prin cresteri notabile ale cotatiilor, sunt necesare eforturi de restructurare, iar vizibilitatea pentru urmatorul an este redusa. Lichiditatea modesta a titlurilor implica un grad de risc ridicat, chiar si pentru speculatori".

Ingirjirea sanatatii

Ingirjirea sanatatii

Sectorul farmaceutic din Romania tinde sa se alinieze nivelului de dezvoltare a sectorului similar european, aproape toate companiile listate pe Bursa de la Bucuresti prezentand strategii de dezvoltare pe termen mediu.

"In ultima vreme, companiile de cercetare de piata specializate in industria farmaceutica au publicat date statistice relativ optimiste. Cu toate acestea, sectorul continua sa se confrunte cu probleme precum taxa de clawback platita de producatori si durate de peste 300 de zile la incasarea creantelor pe care producatorii sunt obligati sa le suporte", considera analistii Tradeville, care adauga totodata ca "sectorul farmaceutic a evoluat bine in ultimii ani si ne asteptam la o diminuare a ritmului de crestere a acestuia".

Materii prime si materiale primare

Materii prime si materiale primare

Desi stadiul ciclului economic al economiilor vestice este unul favorabil pentru astfel de companii, analistii sunt de parere ca alti factori vor avea o influenta negativa mai puternica.

"In general, sectorul materiilor prime si al materialelor de baza este cel pentru care anul 2014 ar trebui sa fie unul mai degraba nefast. Nici pana la finalul anului viitor nu suntem convinsi ca aceasta conjunctura se va transforma intr-o oportunitate de cumparare pentru un orizont scurt sau mediu. In conditiile in care cererea industriala a Chinei se va reduce, ne asteptam ca acest sector sa se confrunte cu reduceri importante in cererea globala pe termene importante de timp. Ca atare, metalele industriale ar trebui sa devina mai ieftine, iar afacerile producatorilor acestora s-ar afla sub presiune", se mentioenaza in raport.

Analistii Tradeville considera ca mediul este mai degraba unul favorabil companiilor din sectoare ciclice de tip secundar sau tertiar (de exemplu, bunuri industriale sau servicii), iar in aceste conditii nici companiile care depind de agricultura nu se vor afla in circumstante care sa favorizeze performante spectaculoase.

Utilitati

Utilitati

In plan international, acest sector risca sa devina mai degraba unul evitat de catre investitorii care cauta companii de tip „growth”, spun analistii.

"Pe plan local, efectul de baza pozitiv al cresterilor de tarife de catre Agentia National de Reglementare in Energie se va disipa si nu ne asteptam la noi majorari ale acestor tarife. Totusi, gratie ultimei runde de majorari, companiile se bucura de pozitii financiare mai solide si o capacitate imbunatatita de a genera fluxuri de numerar pentru actionari. Cel putin unul dintre cele doua monopoluri va fi afectat de taxa pe constructii speciale, care incepand cu anul viitor se va ridica la 1.5% din valoarea unor constructii precum statii de transformare sau piloni pentru transportul energiei electrice"

Tehnologie

Tehnologie

Sectorul tehologic este cel mai slab reprezentat pe Bursa de Valori Bucuresti, singurele optiuni ale investitorilor fiind actiunile companiilor straine tranzactionate pe sistemul ATS al BVB. Printre acestea se numar Apple, Facebook, Google si Microsoft.

"Consideram ca din sectorul de tehnologie vor continua sa fie la inaltime acele companii care s-au adaptat la noile trenduri atat din zona de hardware, cat si de software, respectiv acei jucatori care fac pasi importanti in inovarea anumitor domenii.

Din acesta perspectiva, urmarim cu atentie daca emitentii din sectorul de social media vor confirma asteptarile optimiste privind evolutia vanzarilor si a profitului net, modul in care gigantii IT isi continua lupta in sectorul de smartphone-uri si tablete si eforturile unor companii cu renume de a reveni in atentie", afirma analistii Tradeville.