Inceperea activitatii ASF

Inceperea activitatii ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a inceput activitatea la 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, in baza OUG 93/2012, aprobata cu modificari prin Legea 113/2013.

La inceput de mandat, Mircea Ursache, vicepresedinte ASF, a vorbit despre planul de activitate al autoritatii in sectorul piete de capital, pe lista acestuia aflandu-se rezolvarea problemei statutului pietei Rasdaq precum si stoparea fraudelor din piata Forex.

Listarea Romgaz

Listarea Romgaz

Oferta de actiuni Romgaz (SNG), cea mai mare din istoria Romaniei, a fost inchisa cu succes in luna octombrie, micii investitori trimitand atat de multe ordine de cumparare incat nici nu ar mai fost nevoie de subscrierile investitorilor straini.

Pretul final al ofertei a fost stabilit la 30 lei/actiune, aproape de limita superioada (32 lei).

Dimensiunea totala a ofertei a fost de 1,7 miliarde lei (383 milioane euro), statul reusind sa vanda astfel 15% din actiunile ordinare existente ale societatii.

Demiterea CEO-ului BVB Victor Cionga

Demiterea CEO-ului BVB Victor Cionga

In luna martie, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Victor Cionga, a fost revocat din functie, dupa numai sapte luni de mandat, prin decizia Consiliului de Administratie al BVB.

Motivul oficial? Procesul de restructurare al BVB nu a inregistrat un progres suficient de rapid.

Neoficial? Faptul ca Cionga s-ar fi concentrat doar pe planul de reorganizare, faptul ca directorul BVB nu ar fi initiat si alte proiecte cu adevarat semnificative in afara de acesta, faptul ca si-a adus propria echipa de experti care a marit costurile de administrare si chiar si implicarea tot mai puternica a lui Stere Farmache in activitatea BVB dupa ce a plecat din functia de vicepresedinte executiv al Alpha Bank.

Disputele din conducerea BVB au erodat in ultimii ani capitalul de imagine al pietei locale, asta in timp ce Bursa continua sa inregistreze tranzactii in medie 6-7 mil. euro/zi.

Ludwik Sobolewski devine noul CEO al BVB

Ludwik Sobolewski devine noul CEO al BVB

Fostul presedinte si director general al bursei de la Varsovia Ludwik Sobolewski a fost numit in iunie director general al Bursei de Valori Bucuresti

Sobolewski a condus bursa din Varsovia timp de sapte ani, in perioada 2006 - 2013, dupa ce anterior, intre 1994 - 2006, a fost vicepresedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia.<

El a fost demis in ianuarie 2013 de la conducerea bursei de la Varsovia, in urma acuzatiilor ca s-a aflat in conflict de interese prin sustinerea finantarii unui film in care iubita sa urma sa joace rolul principal.

Sobolewski si-a incepute activitatea la BVB in toamna, dupa ce a primit autorizatia ASF.

Frauda Harinvest

Frauda Harinvest

Anul s-a inchis prost pentru piata de capital romaneasca, a carei imagine a fost lovita de un nou scandal de frauda.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a retras autorizatia de functionare a casei de brokeraj Harinvest si a aplicat amenzi de 618.500 lei. Masurile au fost luate dupa ce autoritatea a identificat o serie de "aspecte de natura penala" Harinvest, pe care le-a sesizat "organelor de cercetare penala", in urma unui control in care a identificat si "nereguli in relatia client-intermediar".

Potrivit informatiilor existente, un angajat al casei de brokeraj, Maria Voinea, ar fi vandut actiunile din portofoliile clientilor pentru a acoperi pierderi rezultate din tranzactionarea de produse structurate.

In total 44 de persoane se considera prejudiciate, reclamand pagube in suma de 5,35 milioane lei, reprezentand bani si actiuni.

Listarea Nuclearelectrica

Listarea Nuclearelectrica

Prima oferta publica initiala (IPO) facuta pe Bursa de la Bucuresti in ultimii cinci ani a avut loc in toamna lui 2013.

Compania de stat Nuclearelectrica a vandut 10% din actiuni prin oferta initiala pe Bursa, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minima vizata prin aceasta operatiune, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care FP a participat cu 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro).

In cadrul ofertei, investitorii institutionali si investitorii mari de retail au cumparat actiunile la pretul de 11,2 lei, pretul minim din oferta, iar micii investitori de retail la preturi de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) si 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Oferta secundara de actiuni Transgaz

Oferta secundara de actiuni Transgaz

Statul a transferat la inceputul anului un pachet de 15% din actiunile Transgaz (TGN) scos la vanzare prin oferta secundara pe Bursa, obtinand 315 milioane lei (72 milioane de euro).

Oferta a fost suprasubscrisa pe toate cele trei transe, iar investitorii straini au cumparat 70% din titlurile scoase la vanzare.

Micii investitori, care au avut alocat un pachet de 7% din titlurile scoase la vanzare, au cumparat cu un discount de 3-5%, respectiv la 173,63 lei si 170 lei, in functie de zilele in care au subscris. Acest segment a fost suprasubscris de 4,5 ori, titlurile fiind cumparate de 1258 de persoane fizice.

Pachetul de 8% destinat pentru investitorii de retail, care au subscris minim 1.001 actiuni, au cumparat titlurile la pretul de 179 lei, stabilit pentru transa investitorilor institutionali. Subscrierile pe aceasta transa au depasit de 3,5 ori numarul de titluri alocat.

Oferta AdePlast

Oferta AdePlast

Chiar daca s-a incheiat cu un esec, oferta AdePlast a marcat una dintre extrem de putinele incercari ale unei companii private de a se lista pe BVB in ultimiii ani.

Producatorul de materiale de constructii a anuntat ca oferta publica initiala pe care a desfasurat-o pe BVB in perioada 2-15 octombrie s-a incheiat fara succes, subscrierile neajungand la pragul minim de 70% prevazut in prospect.

Transa investitorilor de retail a fost suprasubscrisa in proportie de 4%, micii investitori plasand ordine in valoare de aproape 10,5 milioane lei, insa IPO-ul nu a trezit suficient de mult interes din partea jucatorilor institutionali.

In cazul in care ar fi fost finalizata cu succes, oferta Adeplast ar fi avut o valoare cuprinsa intre 58 mil lei si 66,9 mil. lei.

Alegeri la SIF-uri

Alegeri la SIF-uri

Sefi de banci, copii de politicieni, investitori, brokeri si administratori de fonduri s-au inscris la inceputul anului pe lista candidatilor pentru un loc in conducerile societatilor de investitii financiare (SIF) de pe Bursa.

In total 56 de persoane au participat la cele mai disputate alegeri din ultimii ani de la SIF-uri.

Seful Bancii Transilvania Horia Ciorcila, fiul politicianului PSD Viorel Hrebenciuc (foto), fostul CEO al Bursei Valentin Ionescu, fondatorul Diverta Octavian Radu si brokerul Mihai Chisu, care reprezinta firma de intermediere Swiss Capital, au fost doar o parte din numele importante care au candidat.

Vanzarea actiunilor Petrom de catre Fondul Proprietatea

Vanzarea actiunilor Petrom de catre Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din actiunile OMV Petrom (SNP), din pachetul de 1,77% pe care intentiona sa il cedeze, la un pret cu 6% sub piata, incasand astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

La momentul respectiv, tranzactia a reprezentat cel mai mare plasament privat facut prin intermediul BVB.

Oferta de cumparare facuta de Fondul Proprietatea

Oferta de cumparare facuta de Fondul Proprietatea

In octombrie, Fondul Proprietatea a facut oferta de cumparare pentru 600 de milioane din propriile actiuni, pretul oferit fiind de 1 leu/titlu. Oferta a atras un interes imens din partea actionarilor, in conditiile in care pretul de 1 leu nu a fost niciodata atins pe bursa de catre titlurile FP.

In final, oferta a fost suprasubscrisa de aproape 17 ori, practic peste 70% din fond fiind scos la vanzare.

UniCredit, Raiffeisen si Transelectrica au facut in acest an oferte de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti a caror valoare cumulata a fost de aproape 1 miliard de lei. Toate au fost vandute extrem de rapid, cererea fiind sustinuta de fondurile de obligatiuni si de pensii romanesti, care adesea nu aveau alternative de investitii pe plan local.

Ofertele de obligatiuni

Ofertele de obligatiuni

UniCredit, Raiffeisen si Transelectrica au facut in 2013 oferte de obligatiuni pe Bursa de Valori Bucuresti a caror valoare cumulata a fost de aproape 1 miliard de lei.

Toate au fost vandute extrem de rapid, cererea fiind sustinuta de fondurile de obligatiuni si de pensii romanesti, care adesea nu aveau alternative de investitii pe plan local.

Ofertele de obligatiuni corporative au lipsit cu desavarsire in primii ani ai crizei, revenirea din 2013 dand sperante brokerilor ca tendinta va continua si in 2014.

Insolventa Oltchim

Insolventa Oltchim

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a intrat in insolventa la inceputul anului. Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa a Oltchim dupa ce anul trecut a esuat in incercarea de a privatiza compania.

In ultimii doi ani actiunile OLT au fost cele mai speculate pe Bursa aducand atat pierderi cat si castiguri spectaculoase investitorilor.

Pe Bursa de la Bucuresti, actiunile combinatului erau in general tranzactionate de investitorii oportunisti, care incercau sa profite de variatiile zilnice foarte mari pe care Oltchim le inregistra. In 2011, Oltchim a crescut pe Bursa cu 440%, dupa care a urmat o scadere de 53% in 2012, cand privatizarea societatii a esuat. Actiunile OLT au continuat sa aiba fluctuatii majore chiar si in primele sedinte din 2013, cand au ajuns de la scaderi de 5%, la cresteri de 15%.

Potrivit raportarilor trimise BVB, compania avea la sfarsitul lui 2011 circa 39.000 de actionari.