1 / 5

Cat de riscant este sa investesti?

Acest articol face parte din campania "Academia Broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.


Reclamele sau deja binecunoscutele promisiuni legeate de castigurile pe care le puteti face in paita financiara ar putea sa va faca sa va grabiti imediat sa incepeti tranzactionare. Inainte de toate incercati sa raspundeti sincer la cateva intrebari: ce fel de persoana sunteti? Ce ati face daca o actiuni pe care ati cumparat-o ar scadea cu 10% intr-o zi? Dar daca ar scadea cu 30% in cateva saptamani? Ati vinde panicat?


Daca in mod normal nu va plac riscurile dar totusi ati vrea sa investiti in actiuni, atunci cea mai buna optiune pe care o aveti sunt fondurile mutuale. Nici acestea nu sunt 100% sigure, insa nu se compara cu a investi pe cont propriu, fara prea multe cunostinte, direct pe bursa. Fondurile mutuale sunt in general diversificate si administrate de persoane specializate in domeniu. In plus, puteti sa alegeti daca investiti intr-un fond mai sigur, precum unul monetar (care investeste in obligatiuni, depozite si titluri de stat) sau intr-un fond de actiuni.


Unui investitor care face primele plasamente i-as recomanda companii mari si cat mai sigure, iar aici vorbim de societati precum Petrom, Romgaz, Transelectrica sau Nuclearelectrica.


"Riscurile sunt mai mari decat la un depozit bancar, nimeni nu poate nega acest lucru. Totusi, pentru a diminua cat mai mult aceste riscuri, unui investitor care face primele plasamente i-as recomanda companii mari si cat mai sigure, iar aici vorbim de societati precum Petrom, Romgaz, Transelectrica sau Nuclearelectrica. Mai ales in domeniul utilitatilor exista destule companii care nu sunt volatile, precum SIF-urile, si reprezinta alegeri bune pentru incepatori. Portofoliul initial ar trebui sa fie format din circa 10 companii, iar apoi sa fie redus la maxim 5 pe care investitorul sa le urmareasca atent", spune Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al case de brokeraj Intercapital Invest.


Fondurile sunt mai sigure, si va vor consuma mult mai putin timp, insa in comparatie cu investitiile pe cont propriu exista si o parte mai putin buna: comisioane ceva mai mari si in general randamente mai scazute.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri