Administrarea speciala la Astra Asigurari

Administrarea speciala la Astra Asigurari

Deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari a fost fara indoiala cea mai importanta decizie luata de Consiliul ASF de la infiintarea institutiei.

ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor Astra Asigurari ale conducerii societatii, care se transfera administratorului special KPMG, numit de supraveghetor, pe toata perioada redresarii financiare.

Masura a fost luata dupa ce Astra, liderul pietei romanesti de asigurari, si-ar fi subestimat daunele cu aproximativ 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF aprecia astfel ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte.

Decizia luata in cazul Astra a starnit furia patronului Dan Adamescu, si, intr-un mod ciudat, a presedintelui Traian Basescu.

Dosarul Carpatica

Dosarul Carpatica

In ianuarie 2014, omul de afaceri Ilie Carabulea a primit mandat de arestare pentru 29 de zile in intr-un dosar de coruptie. Alaturi de Carabulea a fost arestat si Marian Marzac, care facea parte din conducerea ASF.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax la acel moment, Carabulea le-ar fi oferit functii lui Radu Mustatea (membru in CA al Carpatica Asig) si lui Marian Marzac. Acestia au ajuns ulterior presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, respectiv membru in consiliul ASF.

Carpatica ar fi trebuit sa-si majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat aceasta operatiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influentat controlul ASF la companie, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendata activitatea pe piata asigurarilo.

Dosarul Capratica este inca in desfasurare, cel mai recent episod avand loc chiar vineri, cand DNA a anuntat ca Dan Rusanu, presedintele ASF, este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu.

La iesirea de la DNA, Rusanu a dat de inteles ca anchetarea sa ar avea de fapt legatura cu masurile luate impotriva Astra Asigurari.

Scandalul salariilor ASF

Scandalul salariilor ASF

ASF a pornit cu stangul inca de la infiintare, cand in presa au aparut informatii potrivit carora fostii sefi din CSA si CNVM urmau sa primeasca pana la 19 salarii compensatorii, adica peste 100.000 euro.

Conducerea ASF s-a distantat de subiect afirmand ca toate compensatiile au fost platite de institutiile respective, inaintea infiintarii ASF. Totodata ASF a anuntat ca presedintele institutiei castiga 14.000 euro/luna, in vreme ce vicepresedintii incaseaza 12.000 euro/luna. Chiar si asa salariile au fost considerate mult prea mari, in special cand erau comparate cu cele din institutii similare din tari cu piete financiare mult mai dezvoltate decat cea romaneasca.

Scandalul salariilor a revenit in ultima luna, cand au aparut informatii potrivit carora Dan Rusanu ar fi incasat un venit brut de 72.000 euro in ultimele doua luni din 2013.

Frauda Harinvest

Frauda Harinvest

La sfarsitul anului trecut Autoritatea de Supraveghere Financiara a retras autorizatia de functionare a casei de brokeraj Harinvest si a aplicat amenzi de 618.500 lei. Masurile au fost luate dupa ce autoritatea a identificat o serie de "aspecte de natura penala" Harinvest, pe care le-a sesizat "organelor de cercetare penala", in urma unui control in care a identificat si "nereguli in relatia client-intermediar".

Potrivit informatiilor de la acel moment, un angajat al casei de brokeraj, Maria Voinea, ar fi vandut actiunile din portofoliile clientilor pentru a acoperi pierderi rezultate din tranzactionarea de produse structurate.

In total 44 de persoane s-au considerat prejudiciate, reclamand pagube in suma de 5,35 milioane lei, reprezentand bani si actiuni.

Interzicerea subscrierilor la Euroins

Interzicerea subscrierilor la Euroins

In august 2013, ASF a decis ca Euroins Romania nu va mai putea incheia pentru o perioada contracte de asigurare RCA.

De asemenea, s-a aplicat o amenda 50.000 lei pe numele directorului general al firmei de asigurare, Mihnea Tobescu, iar sefului departamentului de daune i s-a retras avizul pentru acesta functie.

Sancitunile au fost luate in urma unui control care a constatat intarzieri la plata daunelor catre pagubiti si diminuarea nejustificata a despagubirilor acordate

Contract pentru servicii de comunicare de 1.1 mil. lei

Contract pentru servicii de comunicare de 1.1 mil. lei

ASF a anuntat in toamna anului trecut ca va cumpara, cu 1,1 mil. lei, servicii de management in domeniul comunicarii si relatiilor publice, care vor include si pozitia de purtator de cuvant.

Contractul urma sa aiba o durata de trei ani, in valoarea acestuia fiind inclusa si TVA.

Firma RST Media, controlata integral de Radu Soviani, purtatorul de cuvant al Autoritatii de Supraveghere Financiara, a castigat in cele din urma contractul pentru serviciile de comunicare. RST Media a avut un numar mediu de doi angajati in 2012.

Interdictia temporara de a tranzactiona pe Bursa impusa fondurilor de pensii

Interdictia temporara de a tranzactiona pe Bursa impusa fondurilor de pensii

Fondurile de pensii private au primit interdictie sa mai tranzactioneze pe bursa in zilele de 20 si 23 septembrie 2013, dupa ce ASF a solicitat documente prin care sa verifice cat de sigure erau detinerile de actiuni ale acestora.

Masura a venit la cateva zile dupa ce din contul Anei Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC din Romania, au fost furate actiuni in valoare de 200.000 euro.

Cateva zile mai tarziu, Autoritatea a anuntat ca verificarile so¬li¬citate fondurilor de pensii s-au incheiat si nu au fost iden¬tificate probleme.

Retragerea autorizatiilor pentru 21 de brokeri de asigurari

Retragerea autorizatiilor pentru 21 de brokeri de asigurari

Tot in septembrie anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca a retras permanent sau temporar autorizatia de functionare a 21 de brokeri de asigrurari.

Sanctiunile au fost luate dupa ce majoritatea dintre acestia nu au furnizat ASF documentele financiare solicitate sau in urma incalcarii reglementarilor privind vanzarea politelor de asigurare.

Piata brokerilor de asigurari cuprinde peste 500 de intermediari.

Demisia lui Daniel Tudor si a Dorinei Mihailescu

Demisia lui Daniel Tudor si a Dorinei Mihailescu

In cotombrie 2013, Demisia lui Daniel Tudor (foto dreapta) din functia de vicepresedinte ASF a venit ca un soc in piata asigurarilor.

Daniel Tudor este unul dintre cei mai puternici oameni din piata de asigurari romaneasca. El a fost sustinut de USL pentru sefia CSA si ulterior pentru un loc in conducerea ASF.

Oficial,Tudor a plecat din functie din cauza unor probleme personale si din cauza unei posibile incompatibilitati. In piata s-a zvonit insa ca Tudor a plecat din ASF ca urmare a unui conflict cu presedintele institutiei, Dan Rusanu.

Cateva saptamani mai tarziu a avut loc si demisia Dorinei Mihailescu din functia de membru in Consiliul ASF, de asemenea din cauza unei incompatibilitati.

Deciziile luate in cazul SIF-urilor

Deciziile luate in cazul SIF-urilor

De la infiintare, ASF s-a implicat in viata celor cinci societati de investitii financiare (SIF) de pe Bursa atat la nivel declarativ cat si printr-o serie de masuri cu impact semnificativ asupra acestora.

Prima decizie importanta a fost cea din iulie 2013, prin care ASF a aprobat preluarea Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, de catre SIF Banat-Crisana. Avizul a deschis practic usa unor noi aliante directe intre sefii SIF-urilor.

Mai mult decat atat, la inceputul acestui an ASF a decis ca o societate de investitii financiare (SIF) va putea sa cumpere actiuni in cadrul unui alt SIF, masura care intareste si mai mult posibilitatea ca anumiti sefi de SIF-uri sa se alieze pentru a se sustine reciproc in fata actionarilor.

Ca urmare a hotararii ASF, teoretic 20% din orice SIF ar putea sa ajunga sa fie detinut de celelalte patru SIF-uri (detinerile in cadrul oricarui SIF sunt in continuare limitate la 5%). Avand in vedere ca actionariatul SIF-urilor este oricum extrem de fragmentat si greu de reunit sub o singura umbrela, 20% din voturi ar putea sa reprezinte cu usurinta majoritatea in Adunarile Generale ale Actionarilor.

De mentionat si faptul ca in noiembrie 2013, vicepresedintele ASF Mircea Ursache a declarat ca pragul de detinere la SIF-uri reprezinta o ingradire a dreptului la proprietate, in acest sens el urmand sa faca demersuri pentru majorarea acestuia. Pana in prezent declaratiile lui Ursache in privinta acestui subiect nu s-au concretizat in niciun fel.