1 / 5

Leul oscileaza la 4,55 4,6 fata de euro. Dolarul, moneda castigatoare a anului

In raport cu Euro, leul va fi definit mai degraba prin oscilatii in jurul unei pante usoare de depreciere.


Cotatiile EUR-RON pot depasi 4,55 si se pot indrepta chiar spre 4,60 episodic. In raport cu dolarul trendul va fi insa mai vizibil descendent pentru RON. USD-RON ar putea desena varfuri record deasupra lui 3,90, si in ipoteza unor scenarii agresive in Grecia, dincolo de 4,00”, este de parere Claudiu Cazacu.


Dolarul va fi cel mai probabil moneda castigatoare in 2015, avand in vedere ca forta economiei reale alaturi de perspectiva pentru intarire a politicii monetare favorizeaza net moneda americana. “Parcursul dobanzilor e de asemenea cel mai favorabil monedei americane. PIB-ul SUA este cel mai puternic, in timp ce in zona Euro linia ultimelor trimestre a fost slaba, la niveluri joase, iar Japonia incearca sa revina din recesiune. Scenariul de baza descrie un avans de 10% pentru USD index”, spune, intr-un raport adresat clientilor, Claudiu Cazacu.


De cealalta parte, euro poate resimti presiune din partea politicilor BCE de achizitii de titluri de stat. Moneda unica a fost insa deja supusa vanzarilor in anticiparea abordari BCE, astfel incat efectul ar putea sa fie temperat din acest motiv. O iesire a Greciei din zona Euro nu este insa integrata in ipoteze, si ar produce dislocari notabile, chiar daca cel mai probabil de un ordin de marime mai mic decat daca s-ar fi petrecut in 2011 – 2012, adauga analistul XTB Romania.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri