1 / 6

Actiunile

Ce sunt?


Explicate in cel mai simplu mod, actiunile reprezinta o mica parte dintr-o companie si ofera asfel posibilitatea oricarei persoane sa detina o companie, sau o “felie” din ea. Mai important este insa faptul ca orce proprietar de actiuni are dreptul la o parte din profitul companiei, care se distribuie actionarilor prin intermediul dividendelor, si are dreptul sa voteze cu acea actiune. Cu cat mai multe actiuni, cu atat mai multe voturi si, implicit, mai multa putere in companie.


Daca o companie da faliment sau se lichideaza, proprietarii de actiuni isi vor primii bani dupa ce datoriile catre creditori si detinatorii de obligatiuni sunt achitate.

Obiective si riscuri


Pe termen lung, nicio alta investitie traditionala nu ofera castiguri mai bune la riscuri rezonabile. Istoric vorbind, actiunile aduc randamente de 11-12% pe an si depasesc alte titluri de valoare mai sigure, precum obligatiunile. De mentionat si faptul ca actiunile ofera protectie impotriva unei inflatii moderate.


Riscurile asociate actiunilor variaza destul de mult si in general depind de companie si sectorul de activitate al acesteia. Actiunile sunt in general recomandate persoanelor cu un apetit de risc cel putin moderat.

Cum se pot cumpara si vinde


Actiunile pot fi cumparate doar prin intermediul firmelor de brokeraj autorizate pe bursa unde acestea se tranzactioneaza. Investitorii pot alege sa le cumpere direct, printr-o platforma online de tranzactionare, sau prin intermediul unui broker.

Plusuri

  • Se pot cumpara si vinde in general foarte usor
  • Datorita exploziei internetului, este foarte usor sa gasiti informatii despre companiile listate si astfel va puteti face propriile analize
  • Numeroase optiuni din care sa alegeti, in special daca nu va limitati doar la piata romaneasca
  • Randamente peste medie

Minusuri

  • Exista mereu riscul ca actiunea pe care ati cumparat-o sa scada, iar astfel investitia dumneavoastra sa se devalorizeze sau chiar sa isi piarda aproape toata valoarea.
  • Actiunea cumparata este la fel de buna precum compania pe care o reprezinta. Daca cumparati actiunile unei companii slabe, veti avea randamente slabe sau chiar pierderi.
  • In piata romaneasca exista cazuri cand ati putea sa va confruntati cu riscul lichiditatii. Mai exact, daca cumparati actiunile unei companii rar tranzactionata pe bursa, s-ar putea sa aveti probleme sa le vindeti la un pret bun atunci cand vreti sa va incasati banii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri